Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Niezgodność Windows - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Niezgodność Windows Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Barty_L Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 04 styczeń 2009 - 19:33

Witam!
Mam nastepujacy problem :
Ostatnia dostalem pare programow ktore montuje PowerISO na virualnym napedzie, jak uruchamiam to wyskakuje mi blad : "Wersja tego pliku jest niezgodna z wersja uzywanego systemu Windows.Sprawdz w informacjach dotyczacych systemu na tym komputerze jaka wersja programu jest potrzebna (32 czy 64 bitowa) a nastepnie skontaktuj sie z wydawca oprogramowania".

Moj system Vista Ultimate 64bit.

Bardzo prosze o pomoc w uruchomieniu...
PS.Tryb zgodnosci z XP nie pomaga. Probowalem bramke DOSowa pod Viste ale nie uruchamia mi bo wyskakuje ze to nie plik dosowy.
Jakis emulator???
Prosze o pomoc

#2 Użytkownik jest niedostępny   Barty_L Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 08 styczeń 2009 - 22:51

Ponawiam prosbe o pomoc w ww sprawie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sebex Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Administratorzy

Napisany 08 styczeń 2009 - 22:59

Jakie to programy ??
Zobaczymy pod jaki system są :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   mar89tum® Ikona

• JESTEM ALFA I ROMEA
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 08 styczeń 2009 - 23:15

Te programy są w wersji 64 bit ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Barty_L Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 08 styczeń 2009 - 23:16

Roznego rodzaju aplikacje multimedialne, atlasy edukacyjne.
Prosze o pomoc bo juz wielu rzeczy probowalem i dalej nic.
Na pewno pod Windows,ale czy 64 czy 32 to juz nie wiem. Ale to nie powinien byc chybra problem tylko zgodnosc z XP tez nie dziala.

#6 Użytkownik jest niedostępny   extrater Ikona

• coś umarło...
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 09 styczeń 2009 - 08:59

PowerISO może nie mieć odpowiedniej wersji sterownika. Spróbuj używać programów bezpośrednio z płyt. Jeśli zadziała, będziesz wiedział, że coś jest nie tak z emulacją.

Leciutko mi majaczy także taka możliwość:

Programy mogą być w wersji 16 bitowej (jeśli ich data wydania jest wcześniejsza niż 1999 rok - chyba po tym roku już nikt nie robił aplikacji pod stare Windows).

Możesz to sprawdzić dość prymitywną metodą w programie Total Commander.

Zaznacz plik z końcówką .EXE, naciśnij F3, pojawi Ci się sieczka. Nie wiem czy sam będziesz w stanie to ocenić, ale różnica wygląda tak, że w kilku początkowych wierszach powinieneś znaleźć parę znaków PE (koniecznie duże litery) - to oznacza aplikację 32 lub 64 bitową, jeśli znajdziesz NE lub LE, to jest 16 bitowa. Możesz też podać obrazek, to Ci rozpoznam.

Wydaje mi się jednak, że w Microsoft o tym pomyśleli i komunikat byłby jasny np. "Ta wersja systemu Windows nie obsługuje 16-bitowych aplikacji bla bla bla".
Działa!

#7 Użytkownik jest niedostępny   Red-Angel Ikona

• Pan życia i śmierci
  • Zobacz galerię

Napisany 09 styczeń 2009 - 14:17

Zobacz postextrater, o 09-01-2009, 8:59, powiedział:

PowerISO może nie mieć odpowiedniej wersji sterownika. Spróbuj używać programów bezpośrednio z płyt. Jeśli zadziała, będziesz wiedział, że coś jest nie tak z emulacją.
Dokładnie, PowerISO może nie mieć odpowiednich sterów 64bitowych, a ich wersje 32bit nie działają.

Wydaje mi się jednak, że w Microsoft o tym pomyśleli i komunikat byłby jasny np. "Ta wersja systemu Windows nie obsługuje 16-bitowych aplikacji bla bla bla".
Dokłądnie, przy próbie uruchomienia takiej aplikacji masz komunikat:
Dodaj obrazek

Dodano 09-01-2009 14:17:54:

Jako emulator polecam darmowy, działający pod Vistą x64 DAEMON Tools Lite. Sam używam i działa.
Intel Q6600 2,4GHz @ 3,00GHz + BOX // MSI P35 Neo3-F // 2x1GB KingMax DDR2 // EVGA e-GeForce 8800GT 512MB // Seagate 500GB // Seagate 20GB // NEC DVD-RW // WinFast DTV1800H // Rasurbo DLP 535 // LCD LG Flatron L225WT// Logitech G7 - moja recenzja // Microsoft Sidewinder X8 // MS Windows Vista Home Premium 64bit

redakcja_forum
:"Dbamy o jakość komunikacji w Internecie pielęgnując społeczności, by głos użytkownika miał znaczenie." - Wy se kpicie, czy naprawdę w to wierzycie?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Barty_L Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 09 styczeń 2009 - 22:18

Wlasnie ja mam taki komunikat jak zalaczyles na obrazku Red-Angel.
PowerISO mi utworzyl obraz na dysku wirtualnym i wszystkie pliki sa widoczne tylko jak uruchamiam instalacje tego programu to wowczas taki obrazek o niezgodnosci jak wyzej. Probowalem tez przegrac z tego virtualnego dysku na dysk twardy i dalej ten sam komunikat.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Red-Angel Ikona

• Pan życia i śmierci
  • Zobacz galerię

Napisany 09 styczeń 2009 - 22:22

Czyli problem nie leży po stronie PowerISO, tylko tego programu. Nie odpalisz go pod Vistą x64 - nie wiem czy są jakieś emulatory do tego.
Vista x64 jest pozbawiona zgodności z oprogramowaniem 16 bitowym - ono po prostu nie działa na niej.
Intel Q6600 2,4GHz @ 3,00GHz + BOX // MSI P35 Neo3-F // 2x1GB KingMax DDR2 // EVGA e-GeForce 8800GT 512MB // Seagate 500GB // Seagate 20GB // NEC DVD-RW // WinFast DTV1800H // Rasurbo DLP 535 // LCD LG Flatron L225WT// Logitech G7 - moja recenzja // Microsoft Sidewinder X8 // MS Windows Vista Home Premium 64bit

redakcja_forum
:"Dbamy o jakość komunikacji w Internecie pielęgnując społeczności, by głos użytkownika miał znaczenie." - Wy se kpicie, czy naprawdę w to wierzycie?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Barty_L Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 09 styczeń 2009 - 23:19

a skad wiadomo ze to 16bitowy program? Moze 32? i wtedy powinno przeciez pojsc

#11 Użytkownik jest niedostępny   Red-Angel Ikona

• Pan życia i śmierci
  • Zobacz galerię

Napisany 09 styczeń 2009 - 23:22

Jeżeli komunikat jest taki sam jak ten na moim screenie, to z całą pewnością jest to program 16 bitowy. Zresztą, możesz skorzystać z porad extratera w jaki sposób sprawdzić typ programu. 

Ale jak już mówiłem: Taki komunikat = program 16 bitowy (z tego co wiem).

redakcja_forum

#12 Użytkownik jest niedostępny   Barty_L Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 10 styczeń 2009 - 20:43

Dzieki wszystkim za pomoc!
W takim razie poniewaz mam 2GB RAMU to lepiej wrocic na Viste 32 bitowa?
Jak najszybciej to zrobic zeby przejsc Vista 64 na Vista 32? Jest szybsze wyjscie niz instalacja systemu? Chociaz bez usuwania tego starego przeinstalowac sie da?
No chyba ze juz poczekac na Windows 7 bo ponoc na nim sie otwiera 16 bit.

#13 Gośćkonrad_*

• Grupa: Goście

Napisany 16 styczeń 2012 - 17:11

mam wersje windows 7 64 bit i aplikacja gta san andreas .exe oczywiscie ten sam problem co robic?? pomózcie

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1