|
Zasady forum eksperckiego
Forum "Ekspert MediaRecovery odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania informacji na tematy z zakresu "computer forensic" czyli informatyki śledczej: jak uniknąć naruszeń bezpieczeństwa informacji, jakie są ich najczęstsze powody, jak MediaRecovery dokumentuje przestępstwa i jak wygląda proces wydobywanie informacji potrzebnych organom ścigania. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szansę ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.
Życzymy owocnych spotkań!
Nietypowe głuche telefony
Jak sprawdzić kto dzwoni - co robić?
Oceń temat:

- Adept
-
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
Napisany 10 marzec 2011 - 11:24
Witam. Od kilku dni na stacjonarny telefon (TPSA) firmowy, zaczęły przychodzić głuche telefony. Najpierw pojawiały się kilka razy dziennie, potem kilkanaście, a teraz co 10 - 15 minut. Za każdym razem w tle słychać cichą muzykę, nic poza tym - nie tak jak przy połączeniu oczekującym, tylko tak, jakby ktoś słuchał sobie np.radia. Ze względu na rozwiązania techniczne, identyfikacja numeru jest na razie nie możliwa. Zmiana numeru niestety jest niewykonalna - jak już wspomniałam numer firmowy, zarejestrowany w różnych placówkach - dostęp do numeru ma właściwie cała Polska. Kiedy "podtrzymuję rozmowę" (halo, słucham itp...), rozmówca szybko się rozłącza, jeśli tego nie robię połączenie trwa nawet kilkadziesiąt sekund. Internet - z tego co wiem DSL.
Wcześniej - może rok temu, była już taka sytuacja. Wtedy nawet u operatora nie dało się sprawdzić, gdyż numer był zastrzeżony. Tyle, że wtedy po 2 dniach ustało, teraz - raczej się nasila.
Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu i odpowiedź. Z góry dziękuję.
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
Napisany 10 marzec 2011 - 13:51
Jeśli będziesz mógł w jakiś sposób udokumentować te telefony (bilingi, nagrania z automatycznej sekretarki, itd.) możesz zgłosić na Policję przestępstwo Stalkingu czyli uporczywego nękania - oni już go znajdą.
przykład
więcej
Linkman M-24
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
Napisany 10 marzec 2011 - 17:22
Do mnie dzwoniono spod numeru 123900700 powołując się na jakieś radio. Zadzwoniłem do TPSA na błękitną linię i tam pani mi powiedziała, że nie może odszukać numeru z powodu ochrony danych osobowych. Powiedziałem, że jeszcze pani nie stwierdziła co to za numer, czy prywatnej osoby, czy firmy - wtedy pani zerknęła na początek numeru i jedyne co mi powiedziała, to to, że prefiks jest z krakowskiego 12 potem już numer telefonu - 390 07 00.
Proponuję o wykonywanie masowych telefonów na ten numer 12 390 07 00 - może to spowoduje, że telefon zostanie wyłączony z użytku.
Co do tych telefonów głuchych, czy z reklamami, wielokrotnie prosiłem, że "mój numer proszę wykasować z ich bazy danych i nie dzwonić więcej". Jak dotąd nie sprawdziło się to.
Telekomunikacja Polska 2 lata temu rozesłała pismo wprowadzające nowe przepisy o ujawnianiu numeru i danych w wydawanej przez nią książce telefonicznej abonentów - wyraźnie było tam napisane, że aby zostać umieszczonym w tej publikacji (papierowej i elektronicznej) abonent "MUSI PRZESŁAĆ WYRAŹNĄ ZGODĘ" na adres TPSA - druk był w załączeniu - wszystkie pozostałe numery "NIE ZOSTANĄ OPUBLIKOWANE".
Jak na razie nie wiem czy to poskutkowało - ja nie wysłałem takiej zgody - licząc na to, że w książce telefonicznej mój telefon nie zostanie ujawniony.

- Adept
-
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
Napisany 08 kwiecień 2011 - 09:07
niezaradny, o 10 marzec 2011 - 18:22, powiedział:
Do mnie dzwoniono spod numeru 123900700 powołując się na jakieś radio. Zadzwoniłem do TPSA na błękitną linię i tam pani mi powiedziała, że nie może odszukać numeru z powodu ochrony danych osobowych. Powiedziałem, że jeszcze pani nie stwierdziła co to za numer, czy prywatnej osoby, czy firmy - wtedy pani zerknęła na początek numeru i jedyne co mi powiedziała, to to, że prefiks jest z krakowskiego 12 potem już numer telefonu - 390 07 00.
Proponuję o wykonywanie masowych telefonów na ten numer 12 390 07 00 - może to spowoduje, że telefon zostanie wyłączony z użytku.
Co do tych telefonów głuchych, czy z reklamami, wielokrotnie prosiłem, że "mój numer proszę wykasować z ich bazy danych i nie dzwonić więcej". Jak dotąd nie sprawdziło się to.
Telekomunikacja Polska 2 lata temu rozesłała pismo wprowadzające nowe przepisy o ujawnianiu numeru i danych w wydawanej przez nią książce telefonicznej abonentów - wyraźnie było tam napisane, że aby zostać umieszczonym w tej publikacji (papierowej i elektronicznej) abonent "MUSI PRZESŁAĆ WYRAŹNĄ ZGODĘ" na adres TPSA - druk był w załączeniu - wszystkie pozostałe numery "NIE ZOSTANĄ OPUBLIKOWANE".
Jak na razie nie wiem czy to poskutkowało - ja nie wysłałem takiej zgody - licząc na to, że w książce telefonicznej mój telefon nie zostanie ujawniony.
w większości nowych telefonów komórkowych wystarczy dodać nr do list blokowanych oraz w swojej sieci ustawić opcję nie przyjmowania połączeń z nr prywatnych i to załatwia problem, niestey w przypadku telefonów stacjonarnych to chyba niemożliwe?
Prześlij ten temat: