Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: [Netbook SAMSUNG N150, W7S] Nie włącza sie system - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Netbook SAMSUNG N150, W7S] Nie włącza sie system Oceń temat: -----

#1 GośćMaciej_*

• Grupa: Goście

Napisany 14 styczeń 2012 - 14:26

Witam,

Mam problem z moim netbookiem Samsung n150 (Intel Atom N450, 1GB, 160GB). Szukałem już pomocy w Internecie, ale nie znalazłem nic podobnego.

Jak i co się stało:

Wczoraj wieczorem czytałem na nim książkę (pdf, poza tym otwartego miałem jeszcze Firefox, ale nic w nim nie robiłem). Wszystko działało w porządku.

W pewnym momencie musiałem podłączyć zasilanie, bo rozładowywała się już bateria. Po podłączeniu zasilania komp zaczął się przycinać/zamulać, np. nie mogłem przez chwilę przewinąć tekstu w dół, bo się zawieszał i po kilku/kilkunastu sekundach odwieszał.

W ciągu kilku minut zawieszał się na coraz dłuższy czas i przez coraz krótszy można było coś zrobić. W końcu zawiesił się całkowicie i nie mogłem nic zrobić przez dłuższy czas, więc wyłączyłem go "Power'em".

Po tym chciałem go włączyć, ale się nie dało. Pojawiał się tylko ekran BIOSowy, po nim czarny ekran z migającym podkreślnikiem ("_") na chwilę i po chwili podkeślnik znikał i zostawał już sam tylko czarny ekran i nie chciał przejść dalej...

Co już próbowałem robić:

Po tym wszystkim jeszcze wczoraj próbowałem go włączyć:
- z włożoną baterią i włączonym zasilaniem sieciowym,
- z włożoną baterią, ale bez zasilania,
- bez baterii, z samym zasilaniem,
różnicy nie było żadnej (przynajmniej nie zauważyłem), zachowywał się w ten sam sposób, jak opisałem wcześniej (czyli stawał na czarnym ekranie).

Na ekranie BIOSowym zauważyłem, że mogę włączyć "Recovery" (klikając F4). Kiedy to zrobiłem komp zareagował tak:
1. Pojawił się czarny ekran z białym paskiem ładowania i napisem "Windows is loading".
2. Po nim pojawił się drugi czarny ekran z paskiem ładowania, tym razem typowo "Windows'owy" (taki sam jak pojawia się kiedy W7S włącza się normalnie) i ładuje się w nieskończoność (czyli na tym ekranie już zostaje)...

To samo próbowałem robić dzisiaj, ale bez skutku, ani różnic w efektach.

Bateria się ładuje (właśnie się naładowała do pełna).

Potrafi mi ktoś pomóc? Byłbym wdzięczny za jak najprostsze instrukcje, gdyż nie jestem za dobry w te klocki :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 14 styczeń 2012 - 15:25

Spróbuj uruchomić go w Trybie Awaryjnym, wybierając potem opcję: Ostatnia dobra konfiguracja.
Linkman M-24

#3 GośćMaciej_*

Napisany 14 styczeń 2012 - 16:38

Zobacz postrepylek, o 14 styczeń 2012 - 15:25, powiedział:

Spróbuj uruchomić go w Trybie Awaryjnym, wybierając potem opcję: Ostatnia dobra konfiguracja.

Ok, a jak włączyć tryb awaryjny, bo nie pokazuje mi się możliwość wyboru?

#4 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 14 styczeń 2012 - 18:04

Zwykle w chwili pokazania się ekranu z opisem Biosu wystarcza dłużej przytrzymać klawisz [F8] (lub klikać go szybko i nieustannie), aż ekran zrobi się czary i pojawi się ekran wyboru. W niektórych kompach na otwarcie ekranu Trybu awaryjnego trzeba poczekać nawet kilka minut, wpatrując się w migający kursor :-)
Linkman M-24

#5 GośćMaciej_*

Napisany 14 styczeń 2012 - 21:03

Zobacz postrepylek, o 14 styczeń 2012 - 18:04, powiedział:

Zwykle w chwili pokazania się ekranu z opisem Biosu wystarcza dłużej przytrzymać klawisz [F8] (lub klikać go szybko i nieustannie), aż ekran zrobi się czary i pojawi się ekran wyboru.

[F8] nie zadziałało.

Poszukałem po necie i gdzieś znalazłem, żeby wciskać [F5]. Z tego mi się odpalił ekran z wyborem systemu (był tylko W7), ale TABem dało się wejść w "Narzędzie Diagnostyka pamięci systemu Windows", które coś tam próbuje zrobić, ale dochodzi do 99% i po długim czasie włącza się czarny ekran z tekstem:

"Uruchomienie systemu Windows nie powiodło się. Przyczyną może być ostatnia zmiana sprzętu lub oprogramowania. Aby rozwiązać ten problem:

1. Włóż dysk instalacyjny systemu Windows i ponownie uruchom komp.
2. Wybierz ustawienia języka, a nast. klik. przyc. Dalej.
3. Klik. pozycję napraw ten komp.

jeśli nie masz tego dysku skontaktuj się...

Stan: 0xc000000f

Informacje: Nie można uruchomić pozycji rozruchu, ponieważ wymagane urządzenie jest niedostępne."

Czy to by znaczyło, że padł dysk?

Aha - system dalej się nie włącza i reaguje tak samo jak reagował wcześniej.

#6 Użytkownik jest niedostępny   wtomczak Ikona

• Nie wyrzucaj komputera przez okno!
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 15 styczeń 2012 - 17:32

Aby naprawić system musisz włożyć płytę z systemem czyli dysk instalacyjny windows lub jeśli jest to możliwe przywrócić do stanu ostatniego poprawnego uruchomienia w konsoli odzyskiwania systemu, w laptopach może się włączać poprzez F2 lub tak jak u ciebie F5. 
komputeryservice.blox.pl komputeryservice.blox.pl

mobo: MSI K9-NEO nForce550
grafika: GF GTX 460 768MB 192bit MSI Cyclone
sound: X-Fi Xtreme Gamer + GigaWorks G500 5.1 THX
ram: 2x512MB i 2x1GB Kingstone DDR2 667MHz CL5
hdd: 2x250GB i 1TB oraz 40GB Maxtor w kieszeni zew.
zasilacz: Thermaltake Toughpower TPX 575M

#7 GośćMaciej_*

Napisany 15 styczeń 2012 - 20:20

Zobacz postwtomczak, o 15 styczeń 2012 - 17:32, powiedział:

Aby naprawić system musisz włożyć płytę z systemem czyli dysk instalacyjny windows lub jeśli jest to możliwe przywrócić do stanu ostatniego poprawnego uruchomienia w konsoli odzyskiwania systemu, w laptopach może się włączać poprzez F2 lub tak jak u ciebie F5. 

Wszystko ok, tylko że w netbookach nie ma napędu CD/DVD :)

Co do drugiej części, to przez F2 wchodzi się u mnie do BIOSu, a F5 i kilka innych F-ów do tego wyboru systemu i tam nie mam opcji przywracania ostatniego poprawnego uruchomienia.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1