Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: MS-DOS i Windows7 - menu wyboru - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MS-DOS i Windows7 - menu wyboru Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   infiniteness Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 12 styczeń 2012 - 20:25

Witam

Jako pierwszy system zainstalowałem oryginalny MS-DOS 6.22 na gigabajtowej partycji. Jako drugi poszedł Windows 7, a na końcu openSUSE 11.3, który to zainstalował gruba pozwalającego mi na wybór systemu z trzech zainstalowanych przy uruchamianiu komputera.
Nadszedł czas, gdy postanowiłem zyskać trochę miejsca na dysku usuwając partycje linuksowe (i tak żadko używałem). Problem w tym, iż teraz domyślnie uruchamia się siódemka bez możliwości wyboru systemu. kiedyś używałem Windows xp i tam w prosty sposób edytując plik boot.ini można było dodać stosowne wpisy, siódemka natomiast nie korzysta z tego pliku w zamian za bcd. Próbowałem wedle różnych opisów zdziałać coś używając bcdedit.exe i bootrec.exe, lecz bez powodzenia, co oznacza, że system nie widzi innych systemów, poza nim samym (Windows 7). Moje pytanie w związku z tym brzmi: czy Windows 7 wspiera jeszcze uruchamianie MS-DOSa, czy microsoft porzucił taką możliwość? Jeśli da się rozwiązać problem, to w jaki sposób?

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 12 styczeń 2012 - 20:33

http://www.google.pl...iw=1455&bih=650
Linkman M-24

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1