Strona 1 z 1
Monitor Eizo Brak obrazu na kablu DVI#1 GośćStanisław_*Napisany 02 październik 2011 - 11:26
Od kilku tygodni walczę z moim monitorem z różnym skutkiem.Pod koniec sierpnia zakupiłem monitor firmy EIZO, Foris 2331. Problem jest taki że na łączu D-SUB odpala się bez żadnych kłopotów, natomiast DVI pozostaje w sferze marzeń /1x na 5-10 włączeń komputera/. Jest znaczna różnica w jakości obrazu pomiędzy SUB-em a DVI. System XP, karta graficzna GeForce GTX 260. Na poprzednim monitorze /LG/ nie było kłopotów ponieważ monitor działał na łączu D-SUB.Monitor był testowany w serwisie EIZO w Warszawie i otrzymałem info z serwisu że wszystko jest OK, i prawdopodobnie wg ich oceny winna jest karta graficzna mojego komputera.Standardowo po włączeniu komputera pojawia się ekran bios-u, następnie włącza się ekran Windows XP i po kilkunastu sekundach w momencie przejmowania sterowania przez komputer, monitor przechodzi w stan czuwania /pomarańczowa dioda/. Po kilku a czasami po kilkunastu włączeniach komputera monitor zaskoczy. Dotychczas radzę sobie w ten sposób że monitor połączyłem z komputerem dwoma kablami sygnałowymi D-SUB i DVI, i po załączeniu się monitora na SUB-ie / przyciskiem monitora S / signal/ oraz w ustawieniach NVIDII do skutku, manipuluję aż uzyskam obraz na DVI/.
|
Napisany 03 październik 2011 - 11:19
Ewidentnie wina lezy po stronie Gigabyte'a ze obsluguje tylko marketowe zabawki, a nie profesjonalne monitory.
Mozesz jeszcze uzasadnic ze karta jest potrzebna Ci do pracy i jesli nie moze tego zagwarantowac (mimo ze dziala) to kwalifikuje sie jako towar niezgodny z umowa.
G.Skill F2-6400CL4D 4GB Π black, HIS HD4670,
Samsung MZ-7PC064, Samsung HD502HJ, Antec 300,
Tagan TG380-U01, Thermalright HR-01, HR-03, HR-05.
Napisany 03 październik 2011 - 11:41
Napisany 03 październik 2011 - 11:57
G.Skill F2-6400CL4D 4GB Π black, HIS HD4670,
Samsung MZ-7PC064, Samsung HD502HJ, Antec 300,
Tagan TG380-U01, Thermalright HR-01, HR-03, HR-05.
#14 GośćStanisław_*
Napisany 07 październik 2011 - 16:55
Ponieważ karta ma dwa wyjścia cyfrowe, monitor połączyłem z komputerem kablem DVI-DVI oraz DVI-SUB, na SUB-ie odpala mi za każdym razem. Po odpaleniu komputera i uruchomieniu monitora na SUB-ie, PPM otwieram w ustawieniach NVidii okno i w ustawieniach ekranu wybieram opcję Tryb zwielokrotniony/DualView/EIZO FS2331(2z2)+EIZO FS2331(1z2)i przyciskiem monitora SIGNAL przełączam do skutku, aż uzyskam obraz na DVI. Jest to trochę uciążliwe ale w końcu liczy się efekt.Różnica w obrazie pomiędzy DVI a DVI-SUB jest znaczna,co szczególnie przy obróbce zdjęć fotograficznych jest zauważalne.Nie zmienia to jednakże faktu, że cały czas rozważam możliwość reklamowania karty graficznej, choć przy dzisiejszych realiach to chyba kiepski pomysł.Dziękuję wszystkim za pomoc przy rozwiązywaniu mojego problemu i serdecznie pozdrawiam.
Prześlij ten temat: