Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Lokerz - wyrafinowane oszustwo? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Firewalle: Ekspert Dagma odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania informacji na temat ochrony sieci firmowych i prywatnych za pomocą zapór sieciowych oraz produktów firmy Dagma. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Uwaga! Wszelkie prośby o sprawdzenie loga prosimy publikować w dziale: Bezpieczeństwo komputera i sieci. Jeśli zostaną zamieszczone tutaj, to będą usuwane.

Ekspert z Dagmy będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szansę ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Lokerz - wyrafinowane oszustwo? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   hoopak Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Ikona postu  Napisany 18 październik 2009 - 15:10

Witam.
Ostatnio w sieci pojawiła się strona http://www.lockerz.com/ . Zrobiło się o niej głośno, wśród moich znajomych również. Podobno strona rozdaje nagrody (dość wartościowe) za:

1. Grę/muzykę/filmy (specjalne 'eventy') - max 60pkt
2. Za logowanie się - 2pkt
3. Zapraszanie znajomych (e-mailem, żeby zacząć grać należy być
zaproszonym) - 2pkt
4. Odpowiadanie na pytania 2-10pkt

Aby zyskać np. iPoda nano wystarczy 300pkt. Podobno serwis finansowany jest przez Liberty Media, a jego szefem jest Kathy Savitt. Od jakiegoś czasu przyglądam się serwisowi i szczerze mówiąc, nie wiem co o nim myśleć. Koledze wysłali koszulkę, to fakt, widziałem ją. Jednak nadal mi coś nie pasuje. Bo niby czemu ktoś miałby rozdawać takie nagrody de facto za darmo? Zdobycie 300 pkt. zajmuje chwilę, wystarczy zakładać fałszywe maile i dawać ich adres. Nikt nie dałby się na to nabrać, a jednak. Takim tokiem doszedłem do dwóch możliwych powodów:

1. Sprzedaż danych o użytkownikach, bardzo cenny towar.
2. Liberty Media robi akcję która również ma na celu zgromadzenie
informacji o użytkownikach (np. poprzez pytania) i dostosowaniu
się do ich upodobań.

Jednak pkt. 2. wydaje mi się mniej prawdopodobny, w końcu wiele osób wypełniło by ankietę bez tak kosztownych zachęt.

Co Pan, jako ekspert bezpieczeństwa IT o tym myśli?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Pawel_Dagma Ikona

• Ekspert Dagma
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 30 październik 2009 - 14:23

Witam

Jak najbardziej, podawanie jakichkolwiek danych osobowych w miejscach gdzie na prawdę nie jest to wymagane, jest mało odpowiedzialnym zachowaniem. Nasze dane osobowe mogą posłużyć przestępcy do wyłudzenia reszty informacji - nie jednokrotnie podczas kontaktu np. z bankiem wymagane jest podanie danych jak pesel, adres, data urodzenia etc. w momencie gdy osoba trzecia ma dostęp do takich informacji ułatwiamy jej swoje szkodliwe działanie które mogą nas boleśnie dotknąć. O ochronie swoich danych należy jak najbardziej pamiętać,i nie podawać ich w każdym formularzu który otrzymamy - nigdy nie mamy pewności czy nasze dane nie trafią na czarny rynek gdzie zostaną najzwyczajniej w świecie sprzedane
Pamiętajmy również o ustawie która obowiązuje w naszym kraju dotycząca ochrony danych osobowych, a na którą możemy sie w każdej chwili powołać np. w momencie gdy dzwoni do nas konsultant z firmy XYZ z serią dziwnych pytań.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1