Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Licencje MS Office i Windows - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Licencje MS Office i Windows szkolenia Office Oceń temat: -----

#1 GośćGrzegorz_*

• Grupa: Goście

Napisany 21 grudzień 2011 - 15:09

Witam,
moja firma planuje rozszerzyć działalność o prowadzenie szkoleń między innymi z obsługi programów wchodzących w skład pakietu Office 2010. Mamy zamiar na początek zakupić 7 komputerów (laptopów) z preinstalowanymi systemami Windows 7 Home Premium PL. Potrzeba będzie do tego pakietu Office.
1) Proszę mi powiedzieć jakie licencje mi są potrzebne, abym mógł prowadzić tego typu działalność.
2) Jakie mam możliwości? Może jakaś licencja grupowa? Jaka będize najlepsza?
3) Czy oprócz zakupu Office'a trzeba wykupić dodatkowe licencje?
4) Kim jest użytkownik w przypadku zakupu Office w wersji Box? Wyczytałem, że jest możliwość zainstalowania takiego offica na 2 komputerach przy czym ma być 1 urzytkownik. Czy zatem mogę zakupić 10 x Office Box i zainstalować na 20 komputerach, przy czym jedynym użytkownikiem systemu będę ja? A osoby, które będę szkolił - czy one będą użytkownikami? Jeśli tak to jak to rozwiązać? Czy jakakolwiek licencja pozwala na więcej niż 1 użytkownika?

#2 GośćGośćGrzegorz_*_*

• Grupa: Goście

Napisany 04 styczeń 2012 - 22:03

Witam ponownie. Pytanie do Pana Eksperta Microsoft. Czy są szanse na odpowiedź na powyższe pytania? Bardzo dużo czasu ostatnimi czasy spędzam na zapoznaniu się z licencjami MS. Codziennie dowiaduję się o jakiejś nowej licencji, o której wcześniej nie wiedziałem. Z każdym dniem wiem coraz mniej mimo iż czytam coraz więcej. Licencje MS są tak zagmatwane, że mnie już od tego glowa boli. Dzwoniąc na infolinię jednej z największych firm na świecie z branży IT byłem przekonany o tym, że pracują tam eksperci. Przekonałem się, że wiedzą oni mniej ode mnie. Zadając konkretne pytania otrzymywałem na co drugą odpowiedź "nie wiem, musiałbym to sprawdzić". Skontaktowałem się zatem ze "Złotym partnerem Microsoft". Pomyślałem, że oni będą wiedzieć więcej. Chwalą się na stronie tym certyfikatem MS i tym, że gwarantuje on kompetencje i wiedzę posiadaną przez ich pracowników na temat produktów MS. Szybko się przekonałem, że wiedzy tej nie mają. Doszedłem do wniosku, że sam MS nic nie wie i wszystkie te problemy wynikają ze źródła czyli z tej firmy. Jestem już zrezygnowany. Nie wiem do kogo mam się zwrócić. Przeczytałem artykuły na temat MS gdzie MS nie potrafił odpowiedzieć na pytania o licencje tylko odsyłał do prawników. Panie ekspercie MS - CHCĘ LEGALNIE KUPIĆ SOFT. Chcę zapłacić Pańskiej firmie niemałe pieniądze. Czy ktoś pomoże mi je wydać w właściwy sposób?

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1