Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Licencja BOX dla Windows - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Licencja BOX dla Windows Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   irys_321 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 10 grudzień 2011 - 16:05

Witam Forumowiczów i Ekspertów
Mam pytanie dotyczące aktywacji Windowsa w wersji BOX. Rozważam zakup jednej z wersji Windows 7 do celu użytku domowego w wersji BOX. Jak przebiega aktywacja tej wersji BOX, czy podobnie jak w wersji OEM należy tylko połączyć się z Internetem i zastosować procedurę aktywacji Windows czy też dodatkowo należy wykonać jeszcze inne czynności jak np. weryfikacja telefoniczna z Microsoftem? I jaka jest procedura, już po aktywacji systemu, gdy wyniknie potrzeba zmiany płyty głównej.

#2 Użytkownik jest dostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 10 grudzień 2011 - 17:41

Aktywacja niczym nie różni się od aktywacji innych Windowsów. Postępowanie w przypadku wersji Box jest inna niż wersji OEM.
Wersja Box pozwala na legalną instalację na innym komputerze (czy ze zmienioną płytą główną) pod warunkiem użytkowania jej tylko w jednym komputerze.
Inaczej, system jest Twoją "własnością".
Wersja OEM pozwala na użytkowanie tylko na dedykowanym pierwotnie komputerze, więc w przypadku zmiany płyty głównej na uzyskaniu zgody COK na ponowną aktywację. Nie pozwala na instalacje na innym komputerze.
Inaczej, jest własnością "starego komputera".
Linkman M-24

#3 Użytkownik jest niedostępny   irys_321 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 10 grudzień 2011 - 19:51

Zobacz postrepylek, o 10 grudzień 2011 - 17:41, powiedział:

Postępowanie w przypadku wersji Box jest inna niż wersji OEM.

No właśnie czym się różnią te dwie wersje przy aktywacji? Z obecnym Windows XP Home SP3 nie było problemów, kupiłem go na zwykły paragon (czy w przypadku BOXa wymagana jest faktura imienna?) i zaaktywizowałem poprzez internet. Sorki za takie naiwne pytania, dla Was obeznanych z tematem mogą się wydawać dziwne. I najważniesza rzecz, przy zmianie płyty głównej jak należy postępować? Gdy komputer mam sprawny a chcę tylko zmodernizować go dokupując wydajniejszą płytę główną wraz z nowym procesorem i ewentualnie nową pamięcią, to rozumiem, że poprzez internet informuję Microsoft o tych zmianach, lecz co zrobić gdy płyta główna ulegnie bezpowrotnemu uszkodzeniu i nie będę miał kontaktu internetowego z MS , pozostaje tylko kontakt telefoniczny. Jak to wszystko wygląda w praktyce, może już ktoś ma takie doświadczenia.

#4 Użytkownik jest dostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 10 grudzień 2011 - 20:30

Po zmianie płyty głównej stary system w wersji OEM nie daje się aktywować, ponieważ wyświetla się komunikat, że klucz jest już używany, czyli sugestia nielegalności.
Dzwonisz wtedy do COK MS pl , dogadujesz się z asystentem (przekonujesz o potrzebie i konieczności wymainy PG), dokumentujesz własność systemu (foto faktury, itd).
Asystent łączy Cie z automatem generującym nowy klucz aktywacyjny i aktywujesz system. Procedura takiej aktywacji opisana jest w Pomocy Technicznej systemu

edit: Proces aktywacji produktu Windows XP

Linkman M-24

#5 Użytkownik jest niedostępny   irys_321 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 11 grudzień 2011 - 13:01

Zobacz postrepylek, o 10 grudzień 2011 - 20:30, powiedział:

Ta metoda jest mi znana, w ten sposób aktywowałem swojego XP-ka Home SP3. Ja chciałem się tylko dowiedzieć jak z praktyki wygląda aktywacja któregoś z Windows 7 w wersji BOX.
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, może kiedyś wypowie się tutaj przedstawiciel Microsoftu.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1