Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Laptop + 2 monitory zewnetrzne - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert AOC odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania pomocy dotyczącej monitorów. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Ekspert z AOC będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szanse ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop + 2 monitory zewnetrzne Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Jankud Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 07 kwiecień 2010 - 21:12

Witam,
Pytalem sie wielu ludzi, kazdy mowi cos innego, szukalem po sieci, ale tam tez bardzo rozne rzeczy :).

Problem, a wlasciwie pytanie brzmi nastepujaco : Czy da sie podpiac do laptopa 2 (slownie dwa :) ) ZEWNETRZNE monitory, na ktorych beda wyswietlane ROZNE obrazy.

Moj laptop ma 2 wyjscia D-SUB i HDMI, karta graficzna GeForce 8600GT.
Niestety nie mam mozliwosci aktualnie przetestowania tego "wlasnorecznie".

Z tego co ja rozumiem, moja karta powinna miec mozliwosc obslugi 2 moniorow, zatem "wylaczajac" monitor laptopa powinienem byc w stanie obsluzyc 2 inne. Jednak spotkalem sie z opinia ze te 2 wyjscia, to tak na prawde jedno, ale z 2 opcjami wyboru, ciezko stwierdzic, bo nigdzie nie ma napisanego nic pewnego. Dodatkowo doradzono mi zakup splitera(droga sprawa jak na cos takiego bardzo,wiec nawet jesli to i tak go sobie odpuszcze) ale mi wydaje sie ze on POWIELI obraz, a nie da mi dwoch roznych, chociaz nie wiem.

Glownie pytanie jest takie, czy da sie podlaczyc 2 monitory zewnetrzne i jesli tak to jakie beda one mogly miec maxymalne rozdzielczosci , jak to obliczyc ? Bo w specyfukacji katy podana jest tylko maxymalna dla jednego monitora.

Pozdrawiam, wyszlo troche przydlugo, jak ktos przeczytal to wielkie dzieki :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Bartek_AOC Ikona

• Ekspert AOC
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 14 kwiecień 2010 - 08:26

Wydaje mi się że nie ma innego sposobu na dowiedzenie się tego jak przetestować to osobiście.

Co do typowego splittera, to jedyne jedynie może on rozdzielić ten sam obraz na kilka monitorów natomiast nie ma możliwości, aby przetwarzał on np obraz o wyższej rozdzielczości (np 3840 x 1050 px) dzieląc go na dwa 1920 x 1050px

ale własnie znalazłem informację, że Matrox oferuje urządzenie które coś takiego zapewni. Link tutaj.
Cena wersji DualHead2Go, DP Edition, 2xDP output na poziomie 850 zł brutto.
Monitory AOC
------------------------------------------------------------------------------------
C=64 + magnetofon 1531 + 2 x FDD 1541 II + BlackBox + QuickJoy
Atari 520STF + monitor SM124 + monitor SC-1224
------------------------------------------------------------------------------------
będą jeszcze żyły długo :)

#3 GośćKrzysztof_*

• Grupa: Goście

Napisany 12 październik 2011 - 20:41

Axago ADG-HA
zewnętrzna karta graficzna DVI/HDMI na USB

jeden monitor normalnie , jeden przez tą zabawkę na allegro 215 pln

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1