Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Koniec reklam? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Koniec reklam? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   KarolGK Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Ikona postu  Napisany 03 luty 2007 - 10:14

Koleś rozpętał prawdziwe piekło, czytaliście już to?

Grupa NoAdblock chce zakazać używania adblocka!

#2 Użytkownik jest niedostępny   piotrus_b Ikona

• One pendrive to rule them all...
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 03 luty 2007 - 17:31

Bezczelność. Zwłaszcza ten fragment:

Pasożyt internetowy - osoba korzystająca ze stron internetowych (specjalistycznych stron www, portali i wortali internetowych, for dyskusyjnych, stron tematycznych), nierzadko w celach zarobkowych lub okołozarobkowych korzystająca z oprogramowania blokującego reklamy internetowe (popularny AdBlock), firewalli i antywirusów oraz używająca oprogramowania Adware (do darmowego uzytku pod warunkiem wyświetlania reklam - np. popularne Gadu-Gadu) spreparowanego w ten sposób, że możliwość wyświetlania reklam przez reklamodawcę zostaje zablokowana. Tacy ludzie umyślnie powodują zmniejszenie się dochodów właściciela strony czy oprogramowania (wykorzystanie łącz internetowych) oraz łamią warunki i zasady udostępniania treści w internecie.

Ja korzystam z for internetowych - np. forum.idg.pl ;), jestem jego aktywnym użytkownikiem, odpowiedziałem na setki pytań (głównie z kategorii Programowanie) a grosza za to nie dostałem. Jestem pasożytem?
No do jasnej cholery...

#3 Użytkownik jest niedostępny   jotgie Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 03 luty 2007 - 21:13

Dodałem stronę noAdblock do Adblocka... :)
Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   Raistlin Ikona

• "...and nothing else matters"
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 03 luty 2007 - 21:19

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

komuś się nudziło i tyle
Dodaj obrazek

#5 GośćMariusz_1004_*

• Grupa: Goście

Napisany 03 luty 2007 - 22:39

Chyba nie mają się o co martwić, jest dużo amatorów IE
oni oglądają co popadnie :P

• Grupa: Goście

Napisany 04 luty 2007 - 00:31

noadblock.pl powiedział:

chcemy również uświadomić użytkownikom, że umieszczenie strony internetowej na serwerze, wykupienie domen internetowych, promocja strony oraz jej utrzymywanie i aktualizacja kosztuje na prawdę sporo pracy i pieniędzy i aby strony internetowe były coraz lepsze nie mogą być cały czas sponsorowane z kieszeni właściciela.

Nie chce się komuś ponosić w/w kosztów? To robić płatne strony, a nie zmuszać użytkowników do oglądania i czytania niechcianych treści. Dojdzie do tego, że 80% strony to będą reklamy, a ledwo reszta będzie sensowna i wartościowa. Przeraża mnie wizja skomercjalizowanego Internetu bez możliwości wyboru, vide TV, radio czy prasa.
Jestem za płatnymi stronami (jeśli ktoś chce zarobić, a treść strony będzie interesująca - zapłacę), i do wyboru, "darmowymi" z możliwością dobrowolnego wsparcia jeśli autorzy sobie tego życzą, z reklamami blokowanymi Adblock :P A jeśli kogoś nie stać na utrzymywanie własnej strony to trudno. Jest wiele innych sposobów spędzania wolnego czasu (i/lub zarabiania kasy)
O co naprawdę chodzi autorom strony noadblock.pl? Nie chce mi się wierzyć, że to bezinteresowna, "spontaniczna" akcja twórców www. Tak bardzo przejmują się tym, że ich strony staną się płatne i userów nie będzie stać na dostęp do wiedzy? :lol2: Podejrzewam, że martwi ich raczej to, że liczba wyświetleń płatnej strony bardzo spadnie. Nie będzie odwiedzających-płacących ani reklam (bo strona płatna) - i co wtedy? Za "uczciwą robotę" trzeba się będzie wziąć! ;)
Niestety ale imo cała ta akcja brzydko pachnie wstepem do szerszych działań, polegających np. na próbach prawnego napiętnowania oprogramowania typu Adblock. :<

#7 Użytkownik jest niedostępny   intervojager Ikona

• nonkonformista
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 18 luty 2007 - 19:18

Problem polega w tym iż właściele pop-upów za dużo chcieli wiedziec o użytkownikach danych stron WWW, i dopisywali do nich różne "dziwne kody". Blokuję je dla bezpieczeństwa swojego komputera, niż z powodu iż nie lubię ich oglądac. Najleprzym wyjściem według mnie i najbezpieczniejszym jest umieszczanie na stronach WWW reklam w formacie animacji gif z podczepionym hiperłączem do strony reklamodawcy. Wtedy reklama dotrze nawet do tych, co mają wyłączoną maszynę jawy. I nie wolno zapominac o jednym. Czego klient nie potrzebuje-tego i tak nie kupi.
Czasem tutaj coś napiszę: polityka: http://intervojager.blogspot.com/ informatyka: http://niehaker.blogspot.com/ TRS2009: http://pociogi.blogspot.com/

#8 Użytkownik jest niedostępny   andrzejq1 Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip

Napisany 16 październik 2007 - 14:24

no bardzo ciekawe, czy mam sie uwazac za posaożyta?

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1