Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: jaki wybrać? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

jaki wybrać? kobieta prosi o pomoc w wyborze skanera Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   rawqqq Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 12 październik 2006 - 16:27

No mam taką nadzieje :)
Fine Reader 8 zapewne troche udoskonali mozliwosci skanera :)

#22 Użytkownik jest niedostępny   LemonForum Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 10 grudzień 2006 - 12:17

Ja ze swojej strony moge zaproponowac cos z rodiny Epsona, posiadam skaner tej firmy i spisuje sie bez najmniejszych problemow, no i jaka jakosc

#23 Użytkownik jest niedostępny   niezaradny Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Ikona postu  Napisany 09 styczeń 2007 - 03:42

No cóż, ponieważ trwa to już ponad rok to i ja się dołączę do dyskusji co wybrać.

1. nie znam się na skanerach, by ci doradzić który;
ale
2. Jestem praktykiem w skanowaniu na jednym skanerze do celów OCR.

Otóż musisz sobie rozważyć prędkość skanowania, a nie jakość. Jakość skanowania do celu tylko rozpoznawania tekstu, to rozdzielczość w 99% 300 punktów na cal. Rzadko się zdarzają druki o bardzo małej czcionce, poniżej 6-u punktów, do których rozdzielczość ustawiasz wyższą.

Jeśli chcesz skanować książki, nawet jeśli sporadycznie, to musisz być przygotwany do czasochłonności tego zajęcia. Jeśli masz skaner z lampą, to ta będzie się często wyłączała w celu chłodzenia, a ty masz 300 stron kolejno (minimum 300 przebiegów skanera), a przebiegi wstępne? Dobranie parametrów do jakości papieru, do dokładności druku, do dostępnego programu OCR? To wszystko zabiera czas.

Ja używam do skanowania w miarę dobrego i szybkiego skanera AGFA SnapScan 300, a potem 310. To mi wystarzyło, ale do tego potrzebny jest dobry, szybki program OCR, który rozpoznaje tekst w tle (np. FineRider), niezależnie od następnego przebiegu skanowania. Wybieraj również odpowiednie sterowniki, które umożliwiają skanowanie wielu stron naraz i mają możliwość odpowiedniego ustawiania parametrów skanowania i zapamiętywania ich w odrębnych zbiorach.

Szlag cię trafi, jeśli masz skaner A4, a książka nie chce się zmieścić obu stronami na płycie - masz zeskanowaną jedną stronę na raz, a nie dwie. Zagięcia stron przy grzbiecie, przy cienkich kilkudziesięciustronicowych książkach to jeszcze przejdzie, ale przy encyklopedji 600- i więcej stronicowej, jeszcze do tego drogiej, typu opis Windowsów lub inne, to często bez zniszczenia okładki, się nie da, oczywiście przy zwykłych tanich skanerach. Najlepsze wtedy są skanery krawędziowe lub takie, jakie ja wymyśliłem ( :) ), a inni jeszcze nie skonstruowali :).

Ewentualnych poważnych producentów, zapraszam o składanie propozycji.

Także przemyśl, czy warto męczyć się skanerem i niszczyć książki, czy jednak zainwestować w - nawet kiepski, ale - krawędziowy skaner.

#24 Użytkownik jest niedostępny   Aznar33 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 10 styczeń 2007 - 13:42

Niezaradny

Korzystasz z Fine Readera do OCR? Z jakim skutkiem?
Przyznam się, że ja sprawdziłem nim na szybko ze trzy strony i oceniłem to jako CIĘŻKĄ PORAŻKĘ. Robił średnio jeden nierozpoznany błąd na stronę.
:(

#25 Użytkownik jest niedostępny   10043733 Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip

Napisany 12 styczeń 2007 - 18:47

Aznar33, o 10-01-2007, 13:42, powiedział:

Niezaradny

Korzystasz z Fine Readera do OCR? Z jakim skutkiem?
Przyznam się, że ja sprawdziłem nim na szybko ze trzy strony i oceniłem to jako CIĘŻKĄ PORAŻKĘ. Robił średnio jeden nierozpoznany błąd na stronę.
:(
<{POST_SNAPBACK}>

Hm, FineReader uchodzi za najlepszy produkt w swojej klasie. Podaj więcej szczegółów i napisz czy znalazłeś OCR, który wypadł lepiej. Jeden bład na stronę to chyba nie jest dużo (zależy co rozpoznawałeś, bo np. kartki zalane herbatą lepiej skanować w kolorze). Jednym słowem wiele zależy od okoliczności.

Prześlij ten temat:

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2