Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Jaki wybrać model HP/Compaq ? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki wybrać model HP/Compaq ? nx6110 PY501EA czy może nx6125 EK159EA Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   _Styro_ Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 16 kwiecień 2006 - 23:59

Witam serdecznie.
Pewnie dla wielu „starych” wyjadaczy tego forum temat ten będzie „kolejnym” na temat jakiego notebooka wybrać. Ale mam nadzieję, że Ci którzy już z niejednego notebooka korzystali będą starali się odpowiednio doradzić. Oczywiście na wstępie dodam ,że forum przeglądam od 3 dni i chyba wszystkie tematy mam obcykane, na googlach także się znam.
No, ale przejdę do rzeczy. Otóż zamierzam kupić notebooka, maxymalna suma jaka chcę(a raczej mogę) na niego przeznaczyć to 4500 zł. Nie jest to dużo, ale nie jest to też mało.
Po przejrzeniu większości ofert w sklepach internetowych oraz po opiniach użytkowników podjąłem decyzję, że zakupię notebooka marki HP/Compaq.
Po przeanalizowaniu większości modeli tej marki wybór padł na HP Compaq nx6110 PY501EA.

Zainstalowany system operacyjny: Microsoft Windows XP Professional
Procesor: Intel Pentium M 740
Prędkość procesora: 1,73 GHz
Pamięć standardowa: 1 x 512 MB
Maksymalna wielkość pamięci: 2048 MB
Gniazda pamięci: 2 gniazda SODIMM
Typ ekranu: TFT
Zewnętrzna pamięć Cache: 2 MB pamięci podręcznej L2
Rozmiar ekranu: Przekątna 15,0 cala
Gniazda rozszerzeń: 1 PCMCIA typu I/II
Interfejs sieciowy: Karta sieciowa PCI Express Ethernet 10/100 NetXtreme
Wewnętrzny napęd dysku twardego: 60 GB
Prędkość napędu dysku twardego: 4200 obr/min
Zewnętrzne porty wejścia/wyjścia: 2 x USB 2.0, VGA, wejście mikrofonu, wyjście liniowe, Firewire (1394a), gniazdo zasilania, RJ-11, RJ-45, złącze akumulatora podróżnego (HP Travel Battery)
Szyna systemowaMagistrala: FSB 533 MHz
Napęd dyskietek elastycznych: Brak napędu dyskietek
Klawiatura: Z tabliczką dotykową
Urządzenie wskazujące: Tabliczka dotykowa z przewijaniem
CD-ROM i DVD: Wbudowany napęd DVD+/-RW Dual
Chipset: Zestaw układów Mobile Intel 915GM Express
Dźwięk: Kodek ADI AC ''97, wbudowana 16-bitowa karta dźwiękowa zgodna z Sound Blaster Pro, wbudowane głośniki stereo, wyjście słuchawek stereo, wejście mikrofonu stereo
Technologie bezprzewodowe: Karta sieciowa Intel Wireless LAN 802.11b/g, Bluetooth
Zasilanie: Zasilacz zewnętrzny 65 W; 6-komorowy wewnętrzny akumulator litowy
Rozdzielczość Video: 1024 x 768 XGA TFT (16 mln kolorów)
Wielkość pamięci karty podsystemu grafiki: Maksymalnie 128 MB wspólnej pamięci systemowej
Nazwa podsystemu grafiki: Akcelerator grafiki Intel Graphics Media Accelerator 900
Zarządzanie bezpieczeństwem: Blokada dysku, wśród akcesoriów karta procesorowa, blokada Kensington (sprzedawana oddzielnie)
Wymiary: (szer. x głęb. x wys.)328,6 x 267 x 30,3 (z przodu) mm
Waga produktu: (netto)2,7 kg z napędem optycznym

Byłem już w 99% przekonany o zakupie tego modelu, jednak ciągłe szukanie informacji o tym modelu, doprowadziły mnie (do obłędu ;) ) do kilku dodatkowych informacji, oraz innego modelu.
Otóż w powyższym modelu dysk twardy posiada prędkość 4200 obr/min. W modelach nx6110 które mają dyski 40GB napęd wynosi 5400 obr/min.
Czy to tylko drobny szczegół ? Może i tak, jednak teraz chciałbym zaprezentować państwu zadania jakie by stały przed „moim” notebookiem.
Otóż jego podstawowym zadaniem było by podszkolenie moich umiejętności administratorskich (dlatego też wybieram model z Windows XP Proffesional, oraz dodatkowo chcę zainstalować jakąś dystrybucję Linuxa – prawdopodobnie będzie do Fedora 5), pisaniu pracy dyplomowej, analizie protokołów sieciowych, zabawie Photoshopem – ogólnie do pracy i edukacji, a od czasu do czasu, by nie ześwirować jakaś rozrywka w postaci filmu, muzyki czy gry.
Notebook służyłby mi zarówno do pracy w domu jak i poza nim , czyli byłby często (z tym może przesadziłem) przenoszony – a z tego co wyczytałem na tym i na innych forach, produkty HP/Compaq maja dobre obudowy oraz zawiasy.
Jeśli chodzi o wyjścia/wejścia to w sumie to co w powyższym modelu jest mi odpowiada. W sumie jedno więcej USB, by nie zaszkodziło, ale taż 2 * USB nie jest dla mnie problemem.
W Krakowie ten model znalazłem po 4175 zł w zaufanym sklepie (kupowałem tam już głośniki i drukarkę), więc nie będzie to dla mnie problem by po niego skoczyć z Katowic (gdzie mieszkam). Wspomniałem, że zamierzam przeznaczyć na zakup 4500 zł, więc za te 325 zł które by mi zostało dokupiłbym dodatkowej pamięci – tak by w sumie było 1 GB Ramu.
Wszystko fajnie....tylko do czasu – tak dziś jeszcze sobie przeglądałem inne modele i natrafiłem na HP Compaq nx6125 EK159EA

Klasa procesora: AMD Turion 64
Kod procesora: ML-40
Prędkość procesora: 2,2 GHz
Pojemność pamięci podręcznej: 1024 kB
Technologia Hyperthreading: Nie
Pojemność dysku: 80 GB
Zainstalowana pamięć: 512 MB
Rodzaj pamięci: DDR
Maksymalna wielkość pamięci: 2048 MB
Ilość banków pamięci: 2 szt.
Ilość wolnych banków pamięci: 1 szt.
Przekątna ekranu LCD: 15 cali
Typ ekranu: TFT SXGA +
Maksymalna rozdzielczość LCD: 1400x1050
Typ karty graficznej: ATI Mobility Radeon X200 Xpress
Karta dźwiękowa: Sound Blaster Pro compatibile
Napędy wbudowane: DVD±RW DL (Dual Layer)
Typ gniazd PCMCIA: 1 x PC Card Slot type I lub II
Urządzenia wskazujące: Touch Pad
All-in-one: Tak
Rodzaj baterii: Li-Ion
Przybliżony czas pracy na bateriach do: 3,45 godz.
Złącza zewn.
• 3 x USB 2.0
• 15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor)
• FireWire (IEEE 1394)
• RJ-11
• RJ-45
• S-Video out
• ExpressCard slot
• wejście na mikrofon
• wyjście słuchawkowe
• Wejście zasilania (DC-in)
Typ bezprzewodowej karty sieciowej: IEEE 802.11b/g
Bluetooth: Tak
IR (podczerwień): Nie
Czytnik kart pamięci: Tak
Typy odczytywanych kart pamięci:
• MultiMedia Card
• SecureDigital Card
• MemoryStick
• MemoryStick Pro
• SmartMedia Card
• xD-Picture Card
Wyposażenie standardowe:
• 1x10/100/1000BaseT Gigabitethernet (RJ45)
• Modem (56 Kbps)
• Czytnik linii papilarnych
• głośniki stereo
Dołączone oprogramowanie:
• Adobe Acrobat Reader
• InterVideo WinDVD
• Sonic RecordNow
Zainstalowany system operacyjny: Microsoft Windows XP Profesional PL
Głębokość: 267 mm
Wysokość: 31 mm
Szerokość: 328 mm
Masa brutto: 2,72 kg

Wszystko czego mi potrzeba ten model ma.
Nawet dysk jest 80 GB , ale pewnie 4200 obr/min (nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi – a pdf opisujący modele nx6125 jasno nie określa tego.
Tylko jest jedno „ale” ..... AMD Turion 64, z większości wypowiedzi na forach dyskusyjnych wywnioskowałem ,że procesory AMD są dobre do komputerów stacjonarnych, zaś w procesorach do notebooków liderem jest Intel.
To, że procesor się grzeje to jasne jak słońce, ale AMD w notebookach mają podobno skłonności do większych temperatur niż Intele - jak jest tego nie wiem, sugeruje się tym co wyczytałem.
Więc drodzy użytkownicy , co mi radzicie ? I tak Windows XP Proffesional którego „dostanę” nie będzie przeznaczony dla architektury 64bitowej, programy z jakich korzystam także tej architektury nie wymagają. I tu się zaczyna mętlik w mej głowie, co wybrać ?
HP Compaq nx6110 PY501EA czy HP Compaq nx6125 EK159EA ?
Różnica $ niewielka, (model HP Compaq nx6125 EK159EA w Krakowie za 4300 zł). A jak z osiągami ?
Niestety nie potrafiłem w necie znaleźć testów obu modeli – jedynie na co trafiłem to testy HP Compaq nx6110 z procesorem Celeron-M (Dothan) 360 1400 Mhz 1MB L2 FSB 400 (1000Mhz) i ten model wypadł bardzo dobrze, więc zapewne model HP Compaq nx6110 PY501EA z lepszym procesorem + dodatkowe 512 ramu (w sumie 1 GB) powinno spisywać się jeszcze lepiej.

Dla tych którzy chcieliby polecać mi modele innych firm od razu mówię, że zanim podjąłem decyzję, że będzie to HP/Compaq odpowiednio przejrzałem fora dyskusyjne i sklepy - jakoś modele innych firm mnie nie zainteresowały. A jak wynika z testów, wypowiedzi użytkowników to notebooki HP Compaq nx6110 są: małe, lekkie, mają bardzo dobrą baterie, , Doskonała matryca (bardzo jasna i wyrazista), dobra jakość wykonania, cicho pracują – wiadomo, że zdarzają się także „czarne owce”, ale o takich mało wyczytałem, by w nich coś nawalało. Dodatkowa zaletą jest to ,że w notebooku jest już Bluetooth, który umożliwiłby mi połączenie z telefonem komórkowym (może jest to „zabawka” – ale zawsze coś, tym bardziej, że nie ma Irdy).

Teraz pozostaje mi tylko czekać na wasze opinie, wskazówki. Na które bardzo liczę i zapewne ułatwią mi podjęcie decyzji.

Zasadnicze dwa pytania to

1) czy szybkość dysku [60GB] w modelu nx6110 PY501EA 4200 obr/min , a dyskiem [40GB] w innych modelach nx6110 o prędkości5400 obr/min będzie bardzo uciążliwa i zauważalna ?

2) co lepsze ? Intel Pentium M 740, 1,73 GHz, L2: 2MB, FSB 533 Mhz czy AMD Turion 64 ML-40, 2,2 GHz, L2: 1MB

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

EDIT: Właśnie wyczytałem, że nx6110 z dyskiem 40GB także ma prędkośc 4200 obr/min
W takim razie co oznacza Dysk Twardy: 40 lub 60 GB (4200 lub 5400 obr./min) w pdf'ie dla serii nx6110 ?

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1