Witam,
Chciałbym przeinstalować sobie system i z racji tego będę musiał przeinstalować też pakiet Office. Zależy mi na tym, aby zachowały mi się wszystkie wiadomości. Nie byłoby problemu, gdybym wcześniej miał ustawioną opcję, aby wiadomości pozostawały na serwerze. Teraz pojawia się pytanie jak zachować te maile? Dodam, że mam skonfigurowanego Outlooka z dwoma kontami pocztowymi, a wersja programu to 2010. Proszę pomoc.
---------
EDIT: Czy mając Windows7 to będzie odpowiedni plik dla nazwy konta z rozszerzeniem pst w folderze Outlook Files w Moich dokumentach?
Strona 1 z 1
jak zachować maile po formatowaniu dysku - Outlook?
|
Napisany 23 październik 2009 - 13:32
Nie znam offica 2010, ale na pewno ma co najmniej te własności co jego poprzednicy.
Na dysku C należy odnaleźć wszystkie katalogi z zapisanymi standardowo plikami .dbx (lub odpowiednimi dla O2010) i przenieść na inną partycję (nie C).
C: ... / Identities/ {różne cyferki}
Po przeniesieniu wszystkich takich katalogów - sprawdzasz tylko czy mają jakieś pliki wewnątrz możesz je przenieść na CD lub DVD lub na inną partycję czy dysk.
Po ponownym zainstalowaniu systemu Outlooka tak skonfiguruj, aby pliki z niego były zapisywane na jakimś innym miejscu niż standardowo (dysk C) - np. wydziel sobie katalog na dysku D - wtedy przy jakimś padnięciu dysku i jego formatowaniu, będziesz miał wszystkie pliki maili bez zmian. Wystarczy wskazać skąd je importować.
Na dysku C należy odnaleźć wszystkie katalogi z zapisanymi standardowo plikami .dbx (lub odpowiednimi dla O2010) i przenieść na inną partycję (nie C).
C: ... / Identities/ {różne cyferki}
Po przeniesieniu wszystkich takich katalogów - sprawdzasz tylko czy mają jakieś pliki wewnątrz możesz je przenieść na CD lub DVD lub na inną partycję czy dysk.
Po ponownym zainstalowaniu systemu Outlooka tak skonfiguruj, aby pliki z niego były zapisywane na jakimś innym miejscu niż standardowo (dysk C) - np. wydziel sobie katalog na dysku D - wtedy przy jakimś padnięciu dysku i jego formatowaniu, będziesz miał wszystkie pliki maili bez zmian. Wystarczy wskazać skąd je importować.
Napisany 23 październik 2009 - 14:47
Dziękuję za odpowiedź. Niemniej jednak w wersji 2010 wystarczy tylko zachować tylko jeden plik dla odpowiednio jednego konta pocztowego, w moim przypadku znajdowały się one w:
C:\Users\Łukasz\Documents\Outlook Files
(domyślna konfiguracja) - "Łukasz" to oczywiście nazwa użytkownika, u każdego inna
Sprawdziłem to. Oczywiście nie ryzykowałem czy zadziała czy nie formatując wcześniej dysk, po prostu przerzuciłem pliki na inny komputer z zainstalowanym Outlookiem 2010 i zadziałało. Były wszystkie maile wysłane, jak i odebrane + załączniki.
Nie wiem jak to jest na innych wersjach Outlooka i Windows, ale na 2010 i Win7 to działa
C:\Users\Łukasz\Documents\Outlook Files
(domyślna konfiguracja) - "Łukasz" to oczywiście nazwa użytkownika, u każdego inna
Sprawdziłem to. Oczywiście nie ryzykowałem czy zadziała czy nie formatując wcześniej dysk, po prostu przerzuciłem pliki na inny komputer z zainstalowanym Outlookiem 2010 i zadziałało. Były wszystkie maile wysłane, jak i odebrane + załączniki.
Nie wiem jak to jest na innych wersjach Outlooka i Windows, ale na 2010 i Win7 to działa
PC: [ OS: Windows 7 Proffesional x64; Zasilacz: Chieftec 650W CFT-650-14CS; Obudowa: Chieftec SH-01-B-B-B; Płyta główna: Asus P5K PRO; Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2,4GHz @3,76GHz G0 + Noctua NH-U12P; RAM: OCZ REAPER HPC 2x2GB 1066 DDR2 CL5 5-5-15; Karta graficzna: Sapphire Radeon 5770 1GB DDR5; Karta dźwiękowa: Creative SoundBlaster Audigy; HDD: Seagate 500GB 32MB; Napęd DVD: Samsung Writemaster + Lightscribe; Chłodzenie: 2x80mm, 1x120mm; Głośniki: Creative SBS 580; Drukarka: HP Deskjet F2280; Monitor: Samsung SyncMaster 19"; Router+Modem: Linksys WAG325N Wireless-N + Neostrada TP 2Mb; Karta sieciowa: Linksys WMP54G Wireless-G; Kamerka: Creative Live! Cam Vista IM 1.3 Mpix + mikrofon ]
Notebook: HP ProBook 4510s [ OS: Windows 7 Proffesional x64; Procesor: Intel T6570 2,10GHz; RAM: 2x2GB DDR2; Karta graficzna: Mobility Radeon HD4300 512MB; HDD: WDC 300GB; Głośniki: Creative Inspire T3130; ]
Notebook: HP ProBook 4510s [ OS: Windows 7 Proffesional x64; Procesor: Intel T6570 2,10GHz; RAM: 2x2GB DDR2; Karta graficzna: Mobility Radeon HD4300 512MB; HDD: WDC 300GB; Głośniki: Creative Inspire T3130; ]
Prześlij ten temat:
Strona 1 z 1