Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku??? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady działu

Witamy na nowym forum.

Będziemy się na nim zajmować wszelkimi aspektami odzyskiwania danych, zarówno problemami software, jak i hardware.
Zadane pytania powinny być zgodne z Regulaminem Forum, jak i muszą zachowywać kulturalny poziom wypowiedzi. Roszczeniowe podejście nie będzie tolerowane. Pytający powinien skorzystać z wyszukiwarki na forum przed zadaniem pytania.

Pytanie powinno zawierać model dysku (czy innego nośnika, z którym jest problem), opis uszkodzenia (lub powodu utraty dostępu do danych) oraz jak ono powstało. Należy również opisać, co już zostało z nośnikiem zrobione i jakie programy użyte.

Poprzednia formuła forum zostaje zmieniona. Nowe forum będzie służyć nie tylko pomocy użytkownikom, ale i będziemy się nawzajem uczyć wszystkiego, co zawiera się w nazwie "odzyskiwanie i ochrona danych".

Pomagających uprasza się o nieodpowiadanie takie jak: "pobierz to i to". Jeżeli temat nie jest dobrze opisany na forum, to należy przed polecaniem czegoś rozwinąć samą myśl na temat usterki i możliwości odzyskiwania i wtedy dopiero podawać narzędzie. Porady takie, jak wspomniana wyżej nie będą tolerowane (a nawet będą rozpatrywane jako szkodliwe i będą usuwane z forum, a użytkownik odpowiednio nagradzany - najpierw ostrzeżeniem słownym, a potem przewidzianym w regulaminie).
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku??? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   hydepark2 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 styczeń 2007 - 17:10

Witam
Mam duży problem. Jestem właścicielem 80G dysku firmy Samsung. I ostatnio komputer coraz wolniej zaczął działać co uruchomienie było gorzej i niestety stał sie najgorsze dysk jest uszkodzony!! Bios go wykrywa ale Windows się nie włącza (komputer resetuje się na okrągło) W windowsie widzi go jako dysk 37g i to niesformatowany (dysk ma 2 partycje 10g system i 70 reszta a widzi aby 37G)
A gdy próbuje go sformatować niestety nie udaje mi się to.
I stąd moje pytanie i prośba zarazem wie moze ktoś co sięstał i jak ewentualnie odzyskac moge samemu dane z tego dysku. Prosze o pomoc i dziękuje z góry wszystkim którzy mi pomogą Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   danielo001 Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 08 styczeń 2007 - 19:54

zanim przyjdą fachowcy to możesz podać odczyt smart z dysku w programie everest
ASUS X52SG
Intel Core 2 Duo (intel centrino) 2x2GHz, FSB 667MHz, 4GB RAM, Nvidia GeForce 9300M G (256 MB), Seagate Momentus 5400 obr/min. 250 GB SATA II, Realtek ALC660

#3 Użytkownik jest niedostępny   hydepark2 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 08 styczeń 2007 - 21:34

Przepraszam ale po raz pierwszy mam do czynienia z taką sytuacją więc jestem w tej dziedzinie całkiem zielony dlatego proszę bardzo o pomoc
A oto odczyt smart z programu EVEREST Home Edition

Załączone pliki

#4 Gośćkonrad1991_*

• Grupa: Goście

Napisany 08 styczeń 2007 - 21:46

Z dyskiem jest źle ;) Nie jest narażony na wstrząsy podczas pracy ? Jaki masz zasilacz ?

Obserwuj atrybuty:

Off-line uncorecttable sector count
Rellocated Sector Count
Rellocated Event Count
Spin Retry Count

Masz na dysku jakieś ważne dane ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   hydepark2 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 08 styczeń 2007 - 23:32

Witam
Niestety jest kilka rzeczy które chciałbym odzyskać, co do wstrząsów to ine nie jest na nie narażony a zasilacz jest 330W

#6 Użytkownik jest niedostępny   B_a_r_t_e_k Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 09 styczeń 2007 - 15:46

jaka firma zasilacza?
E4400 @3.1GHz AVC Naopleon (2/3 heatpipe tylko), Abit IP35-E, 2x1GB Patriot 800MHz, Modecom MC350, GF8600 Palit, Hitachi DeskStar 7K1000.C 500 GB, nagrywarka ATA Pioneer, Logitech X540

Kodak Z1012
SE K750i
Sony Bravia 32V5500

Poprawiona - Cz3rw0ny

#7 Użytkownik jest niedostępny   hydepark2 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 09 styczeń 2007 - 16:40

Zasilacz firmy megabajt. Czy jest jakis program którym moge odzyskać niektóre dane bo dysk juz jest chyba stracony

#8 Gośćkonrad1991_*

Napisany 09 styczeń 2007 - 18:34

Odczytaj jeszcze raz SMART i jeśli parametry zmieniły się to wklej na forum.

Darmowym programem do odzyskiwania danych jest PC Inspector File Recovery.

Ku przestrodze - tanie zasilacze

#9 Użytkownik jest niedostępny   hydepark2 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 09 styczeń 2007 - 18:49

Oki spróbuje tym programem co kolega podał
oto odczys smart z dzisiaj PS w tym momencie używam zapasowego dysku z którego startuje windows, dysk uszkodzony jest podłączony jako drugi gdyz windows nie startował z niego pisze bo nie wiem czy to jest istotne wiec lepiej napisac

Załączone pliki

#10 Gośćkonrad1991_*

Napisany 09 styczeń 2007 - 19:20

Czyli jest to uszkodzenie mechaniczne, najprawdopodobniej ;) Czy dysk nie wydaje żadnych specyficznych dźwięków ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   hydepark2 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 09 styczeń 2007 - 22:00

Dysk pracuje cichutko i nie widac na nim zadnych uszkodzen elektroniki. Niestety PC Inspector File Recovery nie odzyskał żadnych danych :( .
Więc pytam czy jest jakakolwiek szansa abym odzyskał dane z dysku, samemu w dom???

#12 Użytkownik jest niedostępny   okzo_okzo Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 11 styczeń 2007 - 06:45

hydepark2, o 09-01-2007, 22:00, powiedział:

Dysk pracuje cichutko i nie widac na nim zadnych uszkodzen elektroniki. Niestety PC Inspector File Recovery nie odzyskał żadnych danych  :( .
Więc pytam czy jest jakakolwiek szansa abym odzyskał dane z dysku, samemu w dom???
<{POST_SNAPBACK}>

tu o samsungach
http://yura.projekta...NG/samsung.html
tu soft dla pracy z dyskami twardymi, diagnoza , naprawa i odzyskiwanie danych .
http://yura.projekta...hiv/index1.html

#13 GośćAla_*

Napisany 17 wrzesień 2011 - 12:50

Tu znalazłam coś ciekawego. I myslę że autor ma rację. Samemu lepiej nie robić http://odzyskdanych.info.pl/?p=9

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1