Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Instalacja windowsa XP na notebooku z Vistą - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalacja windowsa XP na notebooku z Vistą Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   marekbp Ikona

• Kandydat
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 26 maj 2007 - 20:27

Witam

Potrzebuję waszej pomocy, bo sam nie mogę sobie poradzić.

Mam notebooka HP nx7300, z Vistą. Po dwóch tygodniach "pracy" na tym "systemie" powiedziałem dość. Postanowiłem zainstalować na laptopie Windowsa XP. I tu problem w trakcie instalacji, w czasie kopiowania plików, instalacja wieszała się i wyskakiwał komunikat o błędzie (a właściwie różne komunikaty w trakcie kolejnych prób instalacji).
Poczytałem trochę forum i na podstawie porad jednego z użytkowników przygotowałem instalkę XP-eka zintegrowaną z Service Packiem 2. Niestety to też nie pomaga. Więcej - w tej chwili nie mogę zmusić komputera aby bootował z płyty. Po uruchomieniu mam do wyboru F10 - ustawienia biosu i F9 - wybór wybór napędu z którego ma być uruchomiony system. Po wyborze napędu optycznego komputer i tak uruchamia się z HDD. I dzieje się tak zarówno w wypadku płyty spreparowanej wg przepisu z forum jak i oryginalnej. Po prostu nie chce stratować z płyty.

Myślałem, że odrobinę znam się na kompach, nieraz stawiałem system (łącznie z XP) na blaszaku, ale tu brak mi konceptu.

Może ktoś mi pomoże wyzwolić sie od Visty.
marekbp

#2 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 26 maj 2007 - 20:41

zacznij od deinstalacji Visty, zajrzyj:
http://www.community.windowsreinstall.com/...p?showtopic=553
ze stron:
http://www.community.windowsreinstall.com/...php?showforum=4
więcej:
http://www.cnet.com/...tml?tag=fea_txt
Linkman M-24

#3 Użytkownik jest niedostępny   marekbp Ikona

• Kandydat
  • PipPip

Napisany 26 maj 2007 - 20:49

repylek, niestety nie znam angielskiego. Gdybyś rzucił podobnym linkiem w naszym języku, byłbym Ci wdzięczny.
marekbp

#4 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 26 maj 2007 - 21:02

Niestety... sam Visty nie używam, a "moja baza" polskich liników o Viście jest jeszcze uboga :(
http://www.microsoft.com/poland/technet/pr...ta/default.mspx
http://www.centrumxp.pl/WindowsVista/
Linkman M-24

#5 Użytkownik jest niedostępny   marekbp Ikona

• Kandydat
  • PipPip

Napisany 26 maj 2007 - 21:08

Cóż, dzięki za dobre chęci.

Może jeszcze ktoś podrzuci jakiś link, tylko prosiłbym po polsku :)
marekbp

#6 Użytkownik jest niedostępny   balance Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 27 maj 2007 - 22:47

marekbp, o 26-05-2007, 21:08, powiedział:

Cóż, dzięki za dobre chęci.

Może jeszcze ktoś podrzuci jakiś link, tylko prosiłbym po polsku :)
<{POST_SNAPBACK}>

...a może zainstalować najpierw jakiegoś linuxa (mandriva albo ubuntu) nadpisując go na partycję z vistą (aby ostatecznie się jej pozbyć). Linux wcale nie jest trudny do opanowania.

#7 Użytkownik jest niedostępny   arkycom Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 czerwiec 2007 - 13:05

kurcze co czlowiek to inny :D ja np ZA ZADNE SKARBY NA XP nie powroce.. od kiedy mam viste na toshibie ona przyspieszyla i to znacznie! Zadne programy sie nie wieszaja, zadnych zacinkow, gry przyspieszyly o dziwo! o wiele wygodniej sie pracuje, normalnie nie poznaje go :) to chyba kwestia uzytkownika bo ja zadnych problemow jeszcze nie mialem z vista ani programami i driverami pod nia :)

ofc pamietam jak na poczatku na ASUSie ja instalowalem.. i zjadaly mnie nerwy bo sterow nie bylo - ofc w dzien premiery visty to bylo :D no aleeeeeee.... w ciagu tygodnia wtedy uzbieralem wszystkie stery.. po stronach producentów, a teraz mamy juz czerwiec :D WIEC NIE ROZUMIEM WOGOLE NARZEKAŃ kogos :D bo wg mnie wszystko juz prawie jest..

moge wiedziec skad taka decyzja u ciebie, co cie tak wnerwilo ?
--------------------------
Sprzedam: HP 2730p (FU441EA)
http://www.allegro.p...m605160939.html

#8 Użytkownik jest niedostępny   marekbp Ikona

• Kandydat
  • PipPip

Napisany 04 czerwiec 2007 - 18:28

Co mnie tak wnerwia? Na przykład to że gdy usuwam lub przenoszę plik - nieduży 1-2 MB, to potrafi to trwać 30-40 s. To, że zapisanie jakiegoś dokumentu trwa tyle samo. System zamyka się 6-7 minut, otwiera niewiele krócej. Niektóre programy - np. NERO - nie chodzą wcale inne - np. Opera wariują tak, że nie da się z nimi pracować.
System wiesza się często, a do tego decyduje za mnie co mi wolno, a czego nie, nie pozwalając np. przenieść czy skopiować pliki - po restarcie już mi wolno.
No i wszystko co robię na komputerze trwa dużo dłużej niż na Windowsie XP.

Nie wiem, może ten notebook jest za słaby na ten system - HP nx7300, procek 1,8 i 512 ramu. Jeśli tak jest, to po co producent go tam pcha? Ja się o niego nie prosiłem...

Ja komputera potrzebuję do pracy, nie do zabawy. On mi ma ułatwiać życie, a nie odwrotnie.

A żeby nawiązać do tematu, to napiszę, że do tej pory nie udało mi się zainstalować XP-eka, więc za parę dni laptop pójdzie do znajomego, niech on z nim powalczy.
marekbp

#9 Użytkownik jest niedostępny   arkycom Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 czerwiec 2007 - 07:57

no ale dalej ci nie bootuje sie z plytki xp?

Czy juz cos udalo ci sie wywalczyc..?
--------------------------
Sprzedam: HP 2730p (FU441EA)
http://www.allegro.p...m605160939.html

#10 Użytkownik jest niedostępny   marekbp Ikona

• Kandydat
  • PipPip

Napisany 06 czerwiec 2007 - 18:03

Rozpoczyna instalację i wiesza się po 2-3 minutach, pokazując różne komunikaty - a to, ze nie ma takiego czy innego pliku, a to coś innego, albo też nic nie pokazuje tylko się zawiesza.
marekbp

#11 Użytkownik jest niedostępny   ksysiu16 Ikona

• Początkujący maniak
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 06 sierpień 2007 - 00:50

Od paru dni chodzę po necie i szukam właśnie takiego tematu. po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi doszedlem do wniosku, że jednak nie instaluje XP'ka na moim Hp nx7300. Postawiłem sobie szczytny cel, wywnioskować wszystkie plusy i minusy Visty. Doszedłem do takiego wniosku: nero 7 nie działa, lecz są inne programy, które są prawie takie jak nero(kwestia przyzwyczajenia), więc JA nie widzę w tym problemu! Następnie była mowa o włączaniu i wyłączaniu się systemu, mi włącza się długo lecz wyłącza raczej szybko(w porównaniu do Xp to ... nie ważne :)), ale ja doszedłem do wniosku, że można lapka hibernować, trwa to wszystko o wiele szybciej, więc dla MNIE nie ma problemu(nie wiem czy jest to dobry sposób...). Z wyskakującymi okienkami pt: czy zezwalasz na ... coś tam, Hm.. taki nawyk, wciskasz kontynuj/zezwalaj. bez problemu. Z zapisywaniem plików u mnie to trwa szybko nie mam problemów tak jak jeden użytkownić z tego wątku. Jestem zadowlony, ale dla mnie minusem jest karta graficzna, która po prostu nie pozwala na gry(te nowsze i lepsze), ale mam jeszcze stacjonarnego w domu z GeForcem 6800 XT, więc na nim mogę grać. To chyba wszystko, pozdrawiam wszystkich zadowlonych użytkowników Visty, aby tak było dalej(jest to zdaniem sprzedawcy mojego kompa system operacyjny przyszłości, hihi).
Intel Core 2 Quad Q9650 + Thermalright Ultra 120 Extreme + NOCTUA NF-P12
Asus P5Q-E
DDR2 2x2048MB PC-1066 OCZ Reaper EPP CL5 5-5-5-12
Nvidia GeForce GTX 295 | Iiyama 24'' E2407HDS-B1
Samsung SpinPoint F1 500 GB HD502IJ | LG DVD+/-RW GH22LS30
Chiftec CFT-650-14CS | Logitech G9
Antec Three Hundred + 2xXthermal BTF 120 mm PRO LED (przód)
Honda Civic D14Z4
MB2 99'

#12 Użytkownik jest niedostępny   rivzzz Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 06 sierpień 2007 - 11:22

Zobacz postmarekbp, o 26-05-2007, 21:27, powiedział:

Witam

Potrzebuję waszej pomocy, bo sam nie mogę sobie poradzić.

Mam notebooka HP nx7300, z Vistą. Po dwóch tygodniach "pracy" na tym "systemie" powiedziałem dość. Postanowiłem zainstalować na laptopie Windowsa XP. I tu problem w trakcie instalacji, w czasie kopiowania plików, instalacja wieszała się i wyskakiwał komunikat o błędzie (a właściwie różne komunikaty w trakcie kolejnych prób instalacji).
Poczytałem trochę forum i na podstawie porad jednego z użytkowników przygotowałem instalkę XP-eka zintegrowaną z Service Packiem 2. Niestety to też nie pomaga. Więcej - w tej chwili nie mogę zmusić komputera aby bootował z płyty. Po uruchomieniu mam do wyboru F10 - ustawienia biosu i F9 - wybór wybór napędu z którego ma być uruchomiony system. Po wyborze napędu optycznego komputer i tak uruchamia się z HDD. I dzieje się tak zarówno w wypadku płyty spreparowanej wg przepisu z forum jak i oryginalnej. Po prostu nie chce stratować z płyty.

Myślałem, że odrobinę znam się na kompach, nieraz stawiałem system (łącznie z XP) na blaszaku, ale tu brak mi konceptu.

Może ktoś mi pomoże wyzwolić sie od Visty.

A czy ten XP jest oryginalny??? Bo jeśli nie to w tym może być problem...

#13 Użytkownik jest niedostępny   marekbp Ikona

• Kandydat
  • PipPip

Napisany 08 sierpień 2007 - 16:45

Cóż, dałem sobie spokój z XP. Dołożyłem jednak 1 GB ramu i jest dużo lepiej. Może też trochę przywykłem do Visty...
marekbp

#14 Użytkownik jest niedostępny   ksysiu16 Ikona

• Początkujący maniak
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 08 sierpień 2007 - 22:13

Moja krew, hehe. Gratuluje i pozdrawiam:)
Intel Core 2 Quad Q9650 + Thermalright Ultra 120 Extreme + NOCTUA NF-P12
Asus P5Q-E
DDR2 2x2048MB PC-1066 OCZ Reaper EPP CL5 5-5-5-12
Nvidia GeForce GTX 295 | Iiyama 24'' E2407HDS-B1
Samsung SpinPoint F1 500 GB HD502IJ | LG DVD+/-RW GH22LS30
Chiftec CFT-650-14CS | Logitech G9
Antec Three Hundred + 2xXthermal BTF 120 mm PRO LED (przód)
Honda Civic D14Z4
MB2 99'

#15 Użytkownik jest niedostępny   bambaryllo Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 12 sierpień 2007 - 11:21

Zobacz postmarekbp, o 08-08-2007, 17:45, powiedział:

Cóż, dałem sobie spokój z XP. Dołożyłem jednak 1 GB ramu i jest dużo lepiej. Może też trochę przywykłem do Visty...

Wczoraj kupiłem HP 7300 512 RAM, Celeron i oczywiście Vista... a system i sterowniki na dysku ;( Zatęskniłem do XP, ale po Twoich przejściach zrezygnowałem. Od razu wyłączyłem wodotryski ale i tak się ślimaczy. Trzeba będzie dorzucić RAMu.

#16 Użytkownik jest niedostępny   davitxx Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 13 sierpień 2007 - 09:56

co wy tak narzekacie....???
Ja mam Acer TM2413 z 512MB DDR333 i celeronem M 1.5Ghz
Zainstalowałem viste i co prawda lekk muliła ale po wyłączeniu Windows Defender i zmianie sytlu na "Klasyczny Windows" nic się nie muli i działa bardzo dobrze.
Chyba że wam zależy na Windows Aero i innych pierdołach to ok :D
FujitsuSiemens E5600:
PROCESOR:
AMD Sempron 3000+ RAM: 1GB DDR GPU: Zintegrowany SiS HDD: 80GB WD SATA + 80GB Samsung PATA Napęd optyczny: DVD-RW Pioneer DVR-216 Black Matryca: 15" 1024x768 ;)
Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   rivzzz Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 13 sierpień 2007 - 10:59

Do tych komputerów dodawana jest Vista Home BASIC, która nie ma cudów AERO.
Fakt VISTA może taka straszna nie jest jak o niej niektórzy piszą ale pewne elementy wykańczają człowieka, choćby kopiowanie plików które jest wolniejsze niż przy XP, a co dziwne przełączenie stylu VISTY na klasyczny nie wiele daje oszczędza się zaledwie kilka mega, a i tak przy zainstalowanym 1GB ramu połowę zjada system.

#18 Użytkownik jest niedostępny   radius_bo Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 08 październik 2007 - 09:40

Witam!!!

Mam podobny problem... Mam laptop Toshiba Satelite A215-S7422 (z USA). Oczywiscie preinstalowana Vista... Od razu przystąpiłem do instalacji XP. Wcześniej wiedzialem o problemach ze sterami. Ale nie wiedziałem, że będą aż takie... Najlepsze jest to, że ściągnąłem wszystkie stery (ze strony Toshiba) - instaluje - a dalej znaki zapytania... normalnie krew mnie zalewała. Do grafy ze strony ATi - do tego modelu - a tu wyskakuje że sprzęt nie jest kompatybilny - to juz przeszło moje wyobrażenia... I z bólem wróciłem do Vista...

Podobnie jak Wy dokupuje RAMu i zastanawiam się czy nie zostać przy tym systemie... Drazniacy jest troche - o wszystko pyta... i żre RAM - na starcie 60 % nie ma (z 1 gb)... A instalacja z dodatkami od Toshiby 18 gb na HDD - masakra...

Nie wiem - moze jeszcze kiedyś spróbuje z XP - chociaż zdaje sobie sprawe, ze im nowszy model tym gorzej ze sterami pod XP:(Uważam, że komp nawet z 4 gb ramu nie będzie śmigał tak jak XP z 1gb - tego chyba nie da rady przeskoczyc...

Pozdrawiam wszystkich, którzy z konieczności muszą przyzwyczajać sie do Visty:)

P.S. A moze ktos zwalczył XP na Toshibie Satelite A215? Jak coś to dajcie znać na gg 9645434

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1