Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Instalacja Win7 64-bit na macierzy 9TB - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalacja Win7 64-bit na macierzy 9TB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   lordziszcze Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 19 sierpień 2010 - 12:49

Witam.
Próbuję zmusić system do konfiguracji partycji macierzy dyskowej (RAID5) z dostępnym miejscem 9TB w następującej konfiguracji:
100 GB na system, reszta na dane

Problem w tym, że podczas instalacji rozwala mi miejsce na 2 części, 2 TB i 7 TB i w tym przypadku mogę instalować system na tej części 2TB, to 7TB nie mam dostępu.
Po konwersji na GPT dalej nie mam możliwości instalacji bo się znów pluje, że musi mieć MBR.
Znalazłem poradniki w sieci, ale na nich system jest zainstalowany na innym dysku, a macierz jest osobno.

Po instalacji systemu z poziomu narzędzi administracyjnych sytuacja nadal wygląda tak samo, z tą różnicą, że nie mogę przekonwertować dysku w żadną stronę, wszelkie próby wyglądają tak:
Konwersja do GPT:
Błąd usługi dysków wirtualnych: 
Określony dysk nie może być konwertowany. Dyski CD-ROM i DVD stanowią przykłady dysków, które nie mogą być konwertowane.

No i teraz pytanie co z tym zrobić, konfiguracja jest taka jaka ma być, to znaczy: jedna macierz, 100 GB na system i reszta na dane.

#2 Użytkownik jest niedostępny   fursel Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 19 sierpień 2010 - 16:04

Na pewno masz najnowsze sterowniki do RAIDu wspierające ten system ?
Gigabyte GA-870A-UD3 || Phenom II X2@X4 555 BE@stock + AC Freezer 64 || XFX HD4870 512 750/900@stock || Corsair XMS3 2x2GB 1600@stock 9-9-9-24 || Samsung HD502HJ 500 GB ; Segate SATAII 320 GB ; WD ATA 80 GB || Samsung DVD || Corsair HX520W || Cooler Master Centurion 590 + 6* 12x12 Zalman ZM-F3 || A4Tech G800 X7 || A4Tech X-750BF || Creative 5.1 Inspire P5800 || Samsung SM931BW || Windows 7 Professional x64 || WoW player - Deathwing EU

#3 Użytkownik jest niedostępny   lordziszcze Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 20 sierpień 2010 - 08:45

System zainstalowałem, ale tylko na 2TB, a co mi z tego skoro pozostałe 7TB leży i się kurzy?
Sterowniki mam najnowsze.
Kontroler RAID nie wspiera UEFI, jakby ktoś pytał.

#4 Użytkownik jest niedostępny   fursel Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 20 sierpień 2010 - 10:36

UEFI ograniczna Ci utworzenie partycji w rajdzie do 2TB, niema opcji zebys to zrobil sprzetowo na tym kontrolerze w plycie glownej ktora posiadasz, opcja jest kupno osobnego kontrolera RAID albo utworzenie macierzy systemowo.

http://www.microsoft...re/default.mspx
Gigabyte GA-870A-UD3 || Phenom II X2@X4 555 BE@stock + AC Freezer 64 || XFX HD4870 512 750/900@stock || Corsair XMS3 2x2GB 1600@stock 9-9-9-24 || Samsung HD502HJ 500 GB ; Segate SATAII 320 GB ; WD ATA 80 GB || Samsung DVD || Corsair HX520W || Cooler Master Centurion 590 + 6* 12x12 Zalman ZM-F3 || A4Tech G800 X7 || A4Tech X-750BF || Creative 5.1 Inspire P5800 || Samsung SM931BW || Windows 7 Professional x64 || WoW player - Deathwing EU

#5 Użytkownik jest niedostępny   ms_piotrs Ikona

• Ekspert Microsoftu
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 23 sierpień 2010 - 11:08

http://support.microsoft.com/kb/323434

<LI>Operating system files and boot files cannot reside on the RAID-5 disks.
Piotr Sztuk
Kierownik Zespołu Pomocy Technicznej Professional
MCP, MCDST, MCSA, MCSE
Pomoc Techniczna Microsoft
http://support.microsoft.com

Serdecznie zapraszam do zadawania pytań na polskim forum Microsoft Answers http://answers.micro...pl/default.aspx :) na których codziennie odpowiadają nasi specjaliści.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1