Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Gdy twój Windows zajmuje zbyt dużo miejsca na dysku - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gdy twój Windows zajmuje zbyt dużo miejsca na dysku Prosty poradnik Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   eider111 Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 04 czerwiec 2009 - 16:55

Poradnik dotyczy wyłącznie systemów z linii Windows XP (także jego serwerowych odmian)
Nie nalezy usuwać wymienionych to folderów, a jedynie ich zawatość!

Standartowo po roku użytkowania katalog WINDOWS, zawierający pliki systemu może przyjąć pojemność nawet do 4GB, a system będzie bootować się 50 sekund. ten poradnik pomoże Ci odwrócić proces starzenia się systemu i tym samym zwięksyć jego prędkość ich zwiększyć czas jego życia.

Odinstalowywujemy niepotrzebne programy

W tym celu użyjemy programu innego niż pochodzący z Windowsa Dodaj/Usuń programy. Przykłądowym programem jest Free Ununstaller, którego nie trzeba instalować na dysku. program uruchamia się znacznie szybciej niż usługa Dodaj/Usuń programy z Windows.

Oczyszczamy rejestr Windows

Rejestr Windows zawiera wszystkie opcje dotyczące systemu, jak i programów zainstalowanych na nim. Wiele wpisów zostaje bez potrzeby w systemie, powodując długie bootowanie się systemu. W celu oczyszczenia rejestru użyjemy programu Easy Cleaner.

Po zainstalowaniu programu wybieramy opcję Oczyszczanie rejestru.

Usuwamy zbędne pliki Windows

Standartowo w systemie Windows jest bardzo dużo niepotrzebnych plików. Kiedy na dysku brakuje nam miejsca można śmiało je usunąć.

* WINDOWS\$kb66543$, $ServicePack%Uninstall$ oraz pochodne - Są to pliki usuwania aktualizacji automatycznych. Jeżeli decydujemy się, że nie będziemy ich odinstalowywaćmożemy usunąć te katalogi.
UWAGA! Te foldery są ukyte, aby je zobaczyć należy:

- Dla Total Commandera: Konfiguracja>Wyświetlanie>i zaznaczyć opcję "Pokazuj pliki ukryte, systemowe".
-Dla eksploratora windows: Panel sterowania>Opcje folderów>Zakładka Widok>i odznaczyć "Ukryj chronione pliki sysyemu operacyjnego" Potem odrobinę na dole w tym samym oknie zaznaczyć: "Pokazuj pliki ukryte".

* WINDOWS\SoftwareDistribution - Jak widać Windows jest sprytny. W tym katalogu lądują poprawki, a raczej ich wszystkie pliki potrzebne do zainstalowania. Jeżeli stale aktualizujemy system katalog może mieć nawet ponad 500 MB! Zawartość można bezpiecznie usunąć

* WINDOWS\Prefetch - Ten katalog zawiera dane o programach, które ostatnio były uruchamiane. Windows gtomadzi je aby na przyszłość szybciej uruchamiać apliakcje. Bo usunięci plików różnica jest praktycznie niezauważalna.
UWAGA! Windows stale tworzy te pliki. zaleca się oprużnianie tego folderu raz na miesiąć.

* WINDOWS\Driver Cache\i386 - Folder zawiera kopie sterowników. Po usunięciu plików każda próba zainstalowania sterowników systemowych np. do pendriva, skończy się prośbą o płytę instalacyjną Windows
UWAGA! Nie usuwać, ani nie przenośić katalogu! Można jedynie usunąć zawartość katalogu i386

* WINDOWS\Help - Tutaj znajduje się pomoc i obsługa techniczna Windows. Jeżeli z niej nie kożystasz możesz ścmiału usunąć zawartość katalogu.

* WINDOWS\system32\dllcache - Kopie zapasowe wszystkich plików Windows. Jeżeli usuniesz zawartość, a pliki systemowe zostaną podmienione, Windows poprosi cię o płytę z której instalowałeś Windowsa.
UWAGA! Katalog dllcache jest ukyty, aby go zobaczyć należy:

- Dla Total Commandera: Konfiguracja>Wyświetlanie>i zaznaczyć opcję "Pokazuj pliki ukryte, systemowe".
-Dla eksploratora windows: Panel sterowania>Opcje folderów>Zakładka Widok>i odznaczyć "Ukryj chronione pliki sysyemu operacyjnego" Potem odrobinę na dole w tym samym oknie zaznaczyć: "Pokazuj pliki ukryte".

* WINDOWS\system32\DirectX\Dinput - Tutaj znajduje się szereg obrazków z logo DirectX i podobne.

* WINDOWS\Temp - Pliki tymczasowe programów. Można je usunąć. Jeżeli program bęzie używał jakiegoś pliku nie będzie można go usunąć.

* Documents and Settings\Nazwa_Użytkownika\Ustawienia lokalne\Temp\ - Kolejny zbiór plików tmczasowych. Można je bezpiecznie usunąć.
UWAGA! Katalog Ustawienia lokalne/Temp jest ukyty, aby go zobaczyć należy:

* WINDOWS\Downloaded Installations\ - Lokalne źródło pobieranych instalcji np. aktualizacji automatycznych.

* WINDOWS\Downloaded Program Files - Pliki, które pobrałeś z internetu, ale nie zapisałeś ich na dysku mogą tu być przychowywane. Zazwyczaj folder jest używany gdy kożystasz z Internet Explorer.

* WINDOWS\Debug - Informacje o debugowaniu. Jeżeli chcesz możesz je usunąć.

* WINDOWS\Media - Jeżeli masz naprawdę mało miejsca na dysku i nie przeszkadza ci brak dźwięków Windows (np. dźwięk logowania), możesz usunąć pliki z tego katalogu.

* Program Files\Windows Update\ Tutaj przechowywane są pobrane aktualizacje automatyczne. Zazwyczaj po zainstalowaniu pliki są usuwane, ale można sprawdzić na wszelki wypadek.

Usuwamy logi

Pliki o rozszeżeniu .log mogą zajmować od kilku kilobajtów do dilku megabajtów. Zawierają informacje np. o przebiegu instalacji aktualizacji do Windowsa. Mozna je usunąć z kilku lokalizacji:

* WINDOWS\ - Z tąd należy usunąć wsyztskie pliki o rozszerzeniu .log

* WINDOWS\system32\CatRoot2\ - Usunąć wszystie pliki .log i .txt

Pamięć wirtualna - pagefile.sys

Plik pagefile.sys to plim wymiany odpowiedzialny za pamięć wirtualną. Zajmuje on na dysku tyle miejsca ile masz pojemności rzeczywistj pamięci RAM. Jeżeli masz ponad 1,5 GB możesz wyłączyć pamięć wirtualną za pomocą tego pliku rejestru: Załączony plik  PAGEFILE.zip (367bajtów)
Ilość pobrań: 39. Po uruchomieniu zgadzamy się na dodanie wpisu do rejestru. Aby przywrócić pamięć wirtualną pobieramy ten plik: Załączony plik  PAGEFILE2.zip (316bajtów)
Ilość pobrań: 18. Postępujemy tak jak w wypadku pliku 1.

Hibernacja systemu - hiberfil.sys

Kolejny mega-plik na dysku. zajmuje tak jak pagefile.sys tyle miejsca ile pojemność twojej pamięci RAM. Jeżeli nie kożystasz z hibernacji mozesz ją wyłączyć: Panel sterowania>Opcje zasilania>Zakładka Hibernacja>Odznaczyć opcję "Włącz hibernację".

Oczyszcamy autostart

Zbyt duża ilość programów uruchamianych automatyczie podczas logowania może zmniejszyć wydajność systemu. Specjalne pliki są przychowywane w folderze systemowym. W cleu oczyszczenia autostartu sciągamy program Autoruns. Można go pobrać stąd: http://dobreprogramy...hp?dz=2&id=1448
Odznaczamy poszegulne programy wybierając odpowiednie zakłdaki.

Wyłączamy przywracanie systemu

Funkcja przywracania systemu, jak sama nazwa wskazuje służy do przywracania stanu systemu. Windows XP tworzy poszczegulne punkty przywracania. Funkcja ta jest dość zasobożerna, więc jeżeli zgadzasz sie na to, że systemu nie będzie można przywrócić, gdy się coś w nim nakombinuje, to możesz wyłączyć przywracanie systemu. Mój Komputer>PPM>Właściwości>Zakładka przywracanie systemu> Zaznacz opcję "Wyłącz na wszystkich dyskach".
Po restarcie ukryty katalog System Volume Information zostanie oczyszczony.

Kompresja katalogów

Jeżeli trzymamy na dysku dożoplików typu PDF, DOC, RTF, TXT itd..., a są one żadziej używane można je poprzenosić do folderów i zlecić ich kompresję. Aby to zrobić należy wejść do folderu do którego przenieśliśmy pliki i zaznaczyć opcję: Kompresuj, aby zaoszczędzić miejsce.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 04 czerwiec 2009 - 18:27

Poradnik napisany niedbale, bez podstawowych informacji jakiego systemu dotyczy. a to bardzo istotna informacja zważywszy ze mamy juz parę systemów Windows na rynku
Sony Vaio VGN-NW21SF

#3 Użytkownik jest niedostępny   Red-Angel Ikona

• Pan życia i śmierci
  • Zobacz galerię

Napisany 04 czerwiec 2009 - 18:32

Jak już wyżej napisał Quadro poradnik napisany niedbale,brakuje wyjaśnień co zawierają poszczególne katalogi i jakie skutki uboczne może spowodować ich usunięcie.

Brakuje również najwazniejszej informacji - jakiego systemu dotyczy.

Dodatkowo gdy mówisz, ze nalezy włączyć widok plików ukrytych, to może byś to opisał, bo wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste i znane wielu osobom.
Intel Q6600 2,4GHz @ 3,00GHz + BOX // MSI P35 Neo3-F // 2x1GB KingMax DDR2 // EVGA e-GeForce 8800GT 512MB // Seagate 500GB // Seagate 20GB // NEC DVD-RW // WinFast DTV1800H // Rasurbo DLP 535 // LCD LG Flatron L225WT// Logitech G7 - moja recenzja // Microsoft Sidewinder X8 // MS Windows Vista Home Premium 64bit

redakcja_forum
:"Dbamy o jakość komunikacji w Internecie pielęgnując społeczności, by głos użytkownika miał znaczenie." - Wy se kpicie, czy naprawdę w to wierzycie?

#4 Użytkownik jest niedostępny   eider111 Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 04 czerwiec 2009 - 19:09

Poradnik napisałem od nowa. Mam nadzieję, ze wszystko jest już poprawione.

#5 Użytkownik jest niedostępny   apg2312 Ikona

• apg2312™

Napisany 04 czerwiec 2009 - 20:03

To żebyś spokojnie mógł napisać ciąg dalszy, i poprawić co się tylko da proponuję lekturę tego poradnika :
http://www.searcheng...?showtopic=5989
Mam nadzieję, że ci się przyda :P
Adam
If you win or you lose, It's a question of honour
And the way that you choose, It's a question of honour

DualCore AMD Athlon64 X2 6000+ (Windsor)/Abit KN9S/2x2GB DDR2-800 OCZ XTC Platinum/Asus GF 9600GT Glaciator/SAMSUNG HD252HJ 250GB + ST3160211AS 160GB/HL-DT-ST DVD-RAM GH22LP20/HL-DT-ST DVD-ROM GDR8164B/Maxdata Belinea 1925 S1W/Enermax Liberty ELT400AWT/Vista Home Pemium SP2 + Windows XP Pro SP3
Zapraszam do gry w KnightFight

#6 Użytkownik jest niedostępny   eider111 Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 05 czerwiec 2009 - 15:10

Czy po dokończeniu poradnika mogę liczyć na przypięcie go?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life

Napisany 05 czerwiec 2009 - 15:36

Najpierw go skończ, a potem pytaj :)
Sony Vaio VGN-NW21SF

#8 Użytkownik jest niedostępny   eider111 Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 08 czerwiec 2009 - 19:20

Do neidzieli powinienem skończyć. Z najważniejszego co muszę dodać jest automatyczne wykonywanie tych czynnoiści za pomocą mojego programu, do którego muszę dać link (wstawię na jakiś hosting, prawdopodobnie cba.pl)

Poradnik praktycznie już skończony i można go przypiąć. Jutro dodam link do programu.

(Posty będzie można usunąć)

Sorry, że 3 posty pod rząd, ale potem i tak się je usunie :)

Czy mogę prosić o przypięcie tego tematu ? Jeżeli nie to proszę o wyjaśnienie co jest w poradniku nie tak...

#9 Użytkownik jest niedostępny   extrater Ikona

• coś umarło...
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 08 czerwiec 2009 - 20:37

Przydałaby się korekta, taka chociażby z Firefoxa.

Przy pliku wymiany powinno być zastrzeżenie, że nie wolno go wyłączać mając 256 lub mniej MB pamięci RAM. Także należy pamiętać, że część gier i programów nie da się zainstalować przy wyłączonym pliku wymiany.

jeżeli nie kożystasz z przywracania możesz je wyłączyć
Dość zabawne zdanie. Zazwyczaj nie korzysta się z niego do momentu, gdy jest potrzebne. Ja bym raczej napisał "Jeżeli jesteś gotowy na narażenie się na niemożliwość użycia przywracania systemu".

Kasowanie plików tworzonych na nowo przez Windows ma pewną wadę, a mianowicie negatywnie wpływa na fragmentację dysku, zwłaszcza przy zapełnieniu przekraczającym 90%.

Dla osób, które podobnie jak ja trzymają na dysku dużo, ale rzadziej używanych, materiałów tekstowych (także PDF-y, DOC-e, arkusze) można zalecić włączenie kompresji tych katalogów.

Zapomnij o Total Comanderze. Wszystko powinno się dać zrobić z Explorera. Ktoś, kto zna Total Comandera poradzi sobie czytając opis dla Explorera, w drugą stronę nie jest tak różowo.

Dla każdego przepisu na wyłączenie czegoś, powinien być przepis jak to włączyć. Dotyczy np. pliku wymiany.

Przydałyby się liki do opisywanych programów.
Działa!

#10 Użytkownik jest niedostępny   eider111 Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 08 czerwiec 2009 - 21:43

1. Sądze, że jeżeli pisze, że od 1,5 GB to chyba ludzie zrozumią, ze poniżej nie wolno. =OK

2. Zdanie poprawione =OK

3. Brak zmian =X

4. Poświęce temu później osobny rozdział w tym poradniku =...

5. Wiem, ale znam ludzi którzy nie wiedzieli jak włączyć pliki ukryte w Total Commanderze, i nie doyślili się z opisu o eksporerze. =?

6. Plik do ponownego włączenia pamięci wirtualnej już jest =OK

7. Linki są =OK

#11 Użytkownik jest niedostępny   extrater Ikona

• coś umarło...
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 27 lipiec 2009 - 10:25

Zobacz posteider111, o 04-06-2009, 17:55, powiedział:

Pamięć wirtualna - pagefile.sys

Plik pagefile.sys to plim wymiany odpowiedzialny za pamięć wirtualną. Zajmuje on na dysku tyle miejsca ile masz pojemności rzeczywistj pamięci RAM. Jeżeli masz ponad 1,5 GB możesz wyłączyć pamięć wirtualną za pomocą tego pliku rejestru: Załącznik PAGEFILE.zip. Po uruchomieniu zgadzamy się na dodanie wpisu do rejestru. Aby przywrócić pamięć wirtualną pobieramy ten plik: Załącznik PAGEFILE2.zip. Postępujemy tak jak w wypadku pliku 1.

Larry Miller Says:
June 24th, 2009 at 8:57 am

This setting effects only a small portion of the kernel known as the executive. Even without this setting the system will attempt to keep this in RAM whenever possible, paging it out only under heavy memory pressure. This setting prevents this from happening. If you have 1GB or more RAM this setting will do essentially nothing.

Larry Miller
Microsoft MCSA

Przetłumaczone na polski:

Larry Miller Says:
June 24th, 2009 at 8:57 am

To ustawienie dotyczy tylko małej części jądra znanej jako executive. Nawet przy braku tego ustawienia system stara się trzymać tę część w pamięci RAM kiedy tylko to jest możliwe, stronicując tylko przy dużym obciążeniu pamięci. Wspomniane ustawienie zapobiega temu. Jeśli masz 1GB lub więcej, to ustawienie w rzeczywistości nic nie robi.

Larry Miller
Microsoft MCSA

Ten link wyjaśnia dokładnie co robi to ustawienie http://technet.microsoft.com/en-us/library...28WS.10%29.aspx. W podsumowaniu stwierdzono, że przydatne jest ono głównie twórcom sterowników.

Moje wątpliwości budzi, czy to ustawienie rzeczywiści wyłącza pagefile.sys. Niestety mój komputer działa ciągle od 5 dni i na razie nie mogę wykonać restartu w celu sprawdzenia. Pytanie do autora, czy sprawdził działanie podanych skryptów?

Dodatkowo plik włączający z powrotem ma chyba błąd. Jego treść
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
"DisablePagingExecutive"=dword:00000002

podczas, gdy na stronie Microsoftu dozwolone wartości to 0 i 1. Co robi 2?
Działa!

#12 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 27 lipiec 2009 - 13:07

Także nie spotkałem się z ustawieniem DisablePagingExecutive wartości na 00000002, np:
http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware...nxptweak/3.html
Linkman M-24

#13 Użytkownik jest niedostępny   Bober_1982 Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 maj 2010 - 14:32

Witam.

Mam pytanie do części zatytułowanej "Usuwamy zbędne pliki Windows".
Otóż
1.

* WINDOWS\$kb66543$, $ServicePack%Uninstall$ oraz pochodne - Są to pliki usuwania aktualizacji automatycznych. Jeżeli decydujemy się, że nie będziemy ich odinstalowywaćmożemy usunąć te katalogi.
UWAGA! Te foldery są ukyte, aby je zobaczyć należy:

Pokazało mi pliki ukryte, ale są to foldery o nazwach: $hf.mig$ i $NtUninstallkB(tutaj cyferki)$
Czy to o te właśnie foldery chodzi?? Czy to je mogę usunąć?

2.

* WINDOWS\SoftwareDistribution - Jak widać Windows jest sprytny. W tym katalogu lądują poprawki, a raczej ich wszystkie pliki potrzebne do zainstalowania. Jeżeli stale aktualizujemy system katalog może mieć nawet ponad 500 MB! Zawartość można bezpiecznie usunąć

W tym folderze mam kilka folderów o nazwach:
AuthCabs, DataStore, Download, EventCache, SelfUpdate, WuRedir
.
Czy mogę usunąć te foldery (jako wspomnianą zawartość SoftwareDistribution, czy tylko ich zawartość? Jeżeli tylko ich zawartość to co z folderami znajdującymi się w tych folderach?

3.

* WINDOWS\system32\dllcache - Kopie zapasowe wszystkich plików Windows. Jeżeli usuniesz zawartość, a pliki systemowe zostaną podmienione, Windows poprosi cię o płytę z której instalowałeś Windowsa.
UWAGA! Katalog dllcache jest ukyty, aby go zobaczyć należy:

O co chodzi z tym podmienieniem plików? Kiedy one się podmieniają? i w jakim przypadku może mnie poprosić o płytę (bo jeżeli okaże się, że nie robię nic takiego to usuwam i się nie piernicze, a jeżeli mam co chwilę wkładać płytę to mija się to z celem)?

4.

* WINDOWS\Temp - pliki tymczasowe programów. Można je usunąć. Jeżeli program bęzie używał jakiegoś pliku nie będzie można go usunąć.

i

* Documents and Settings\Nazwa_Użytkownika\Ustawienia lokalne\Temp\ - Kolejny zbiór plików tmczasowych. Można je bezpiecznie usunąć.
UWAGA! Katalog Ustawienia lokalne/Temp jest ukyty, aby go zobaczyć należy:

Znalazłem takie coś: Klik
Do opisanego tam pliku dodałem jeszcze taki wpis:
deltree /y C:\Documents and Settings\Przemek\Ustawienia lokalne\temp

ale pliki z tego folderu się nie usunęły. czy napisałem złą ścieżkę, czy nie powinienem dodawać tej ścieżki do tego pliku tylko np. zrobić drugi plik, w którym byłaby ta ścieżka?

5.

* WINDOWS\Downloaded Installations\ - Lokalne źródło pobieranych instalcji np. aktualizacji automatycznych.

Tutaj mam folder o nazwie:
{D59AC9E9-FFAE-471B-B1FF-4B311D23417A}
.
Czy mogę usunąć cały folder, czy tylko jego zawartość?

6.

* WINDOWS\Debug - Informacje o debugowaniu. Jeżeli chcesz możesz je usunąć.

U mnie zajmuje tylko 15kB, więc nie muszę tego usuwać, ale co to do jasnej ch... jest to debugowanie??Dlaczego zajmuje tak mało miejsca i dlaczego można to usunąć??

No i to w zasadzie tyle jeżeli chodzi o tą sprawę.

Dzięki za pomoc.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1