Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Excel 2007 - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert OpenOffice odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania informacji na tematy dotyczące pakietu OpenOffice. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Ekspert będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szansę ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Excel 2007 problem z uzyskaniem tan-1 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   wawrus Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 01 październik 2010 - 08:44

Witam.
Mam dany stosunek boków 100/30=3,333(3) w trójkącie prostokątnym. Chcę obliczyć kąt na podstawie ctg 3,33(3) (czyli na kalkulatorze tan-1). Wynik na kalkulatorze to 73.3 stopnie. Natomiast w Excelu pomimo wielu prób nie udaje mi się uzyskać prawidłowego wyniku. Moja formuła wygląda tak:
A1=100/30=3,33(3)
A2=radiany(A1)
A3=tan(A2)
A4=ctg=1/(A3)
A5=stopnie(A4) i wychodzi mi 983,73 stopnie.
Co robię źle?

Doszedłem do wyniku sam. Otóż największym błędem jaki popełniłem było to że stosunek boków potraktowałem jako kąt i niepotrzebnie go zamieniałem na radiany. Z uzyskanego stosunku należy od razu wyciągnąć ATAN i to wszystko.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1