Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: epmap - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

epmap Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mitos82 Ikona

• Kandydat
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 18 styczeń 2005 - 16:49

Co to jest za usluga epmap??

Uzywajac polecenia netstat czesto mi ukazuja mi sie porty otwarte z ta wlasnie uslugą. Nie są wyświetlone ich numery wiec wydaje mi się ze jest to jaks usluga systemowa???? Do czego sluzy i gdzie (jezeli wogole) moge ja wyłączyc

AMD 1200 Athlon // K7T266 Pro2 chipset Via KT 266A // 256Mb // FX 5200 128Mb // Lite-On CD-RW SOHR 5238S + LG DVD-ROM DRD8120B

#2 Użytkownik jest niedostępny   elap_ms Ikona

• Ekspert Microsoft
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 21 styczeń 2005 - 12:17

RPC End Point Mapper service (Epmap) - Nasluchuje na porcie 135 i udziela odpowiedzi na zapytania systemow zdalnych do jakiego portu w danym momencie jest przypisana konkretna usluga RPC. Na interfejsie INTERNETOWYM, port ten powinien byc zamkniety przez zapore.

W 2003 roku wydano poprawke na luke w tej usludze.
(MS03-010: Luka w programie mapowania punktów końcowych wywołań RPC umożliwia ataki polegające na odmowie usługi - http://support.micro...id=kb;pl;331953

Pozdrawiam,
Ela

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1