Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Edimax BR-6104k a równomierny podział łącza. Proszę o pomoc - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert D-Link odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania pomocy na temat technologii sieciowych, sieci bezprzewodowych i cyfrowego domu. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie budowy sieci i problemów z nimi związanych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Ekspert D-Link będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szansę ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Edimax BR-6104k a równomierny podział łącza. Proszę o pomoc Edimax BR-6104k a równomierny podział łącza.... Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   XpDeVice Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Ikona postu  Napisany 12 listopad 2007 - 22:37

kupiłem router BR-6104k i dzielę nim neta 256kb z multimedii (sieć tv kablówka). Wszystko skonfigurowałem tak żeby chodził internet i się udało. Jednak router ten ma tendencje przekierowywania łącza na ten komputer na którym jest większa potrzeba ssania. I grając w gry online mam straszne lagi. Pingi na moim kompie do wp.pl gdy komp nr2 odpalony ma bufor filmu na youtubie wynoszą ponad 3 tysiące. Niestety router ten niema obsługi QoS więc nie mogę podzielić tak łącza jak by mi pasowało czyli:
Komp nr2 56kb/s
komp nr1 (admina) całą resztę

nie mam pojęcia co zrobić żeby moje łącze działało poprawnie w takiej sytuacji :/
może są jakieś programy żeby to podzielić na odp. adresy ip routera albo żeby ustawić ograniczenia połączenia internetowego na kompie nr 2.

Gdyby jakiś mądry człowiek pomógł byłbym bardzo wdzięczny

tu podam linki do opisu producenta tego routera:
opis routera
opis routera w formacie pdf do pobrania ale po angielsku :<

może on ma jakąś inna funkcje o której nie wiem przynajmniej do równego podziału niezależnie od potrzeb

#2 Użytkownik jest niedostępny   mmagnus Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 13 listopad 2007 - 08:27

256kb? to predkosc z jaka sciagasz czy 256 to nazwa uslugi multimedii? Bo jesli to drugie to sie nie dziw ze sa lagi
Wiem, że sądzicie, iż rozumiecie to, co myślicie, że powiedziałem, ale nie jestem pewien, czy zdajecie sobie sprawę, że to, co do was dotarło, nie jest tym, co myślę.

..::Ubot RuleZzZ::..
Zregisterowany Użytkownik Linux: 212392

Predkosc zabija dlatego użyszkodnicy Łindołs będą żyć wiecznie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   XpDeVice Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 13 listopad 2007 - 11:25

265 to nazwa usługi multimedii i dziwie się dlatego ze wg mnie router powinien dzielić łącze po równo a tak nie jest przecież na łączu np 56 kb też da sie normalnie pracować w necie.

Myślisz ze jak np kupie sobie 1mb łącze z multimedi nie będzie problemu ???? bo wg mnie będzie nadal gdy komp nr 2 będzie coś sporego buforował z youtuba a na kompie 1 będę grał online. Tak jest teraz gdy taka sytuacja ma miejsce na kompie nr 1 i 2 mam pingi po 3000ms do wp.pl

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1