Tak,
twdonald C81 wg mnie odpada z rankingu. BenQ-Siemens nie miał okazji zaistnieć tak naprawdę na rynku, bo ile przecież wyszło telefonów tego producenta. Połączenie dwóch gigantów nie przyniosło jednak oczekiwanego efektu. Korporacje napewno chciały osiągnąć sukces rangi osiągniętej przez połączenie Sony i Ericsson, niestety nie udało się. Z tego co mi wiadomo BenQ-Siemens nie produkuje już telefonów a naprawy gwarancyjne są wstrzymane. Na jak długo? -w tej chwili nikt nie potrafi tego określić
Ale dodając coś do rankingu. Ponad 1000 zł to chyba zbyt ogólne... trzeba by stworzyć przedział do np. 2000, a na końcu to już te bardzo "expensive" jeśli komuś by się chciało omówić jakiegoś z nich, np. Nokia 8800. Przedział taki przyda się chociażby ze względu na to, że w tej chwili ludzie są coraz bardziej wymagający
Mówimy o telefonach w granicach tysiąca zł a więc na pierwszy rzut dam
SPV M3000
Miałem okazję go obsługiwać i zdążyłem w tym czasie stwierdzić, że ogólnie spisuje się dobrze zarówno jako telefon jak i komputer przenośny. Urządzenie produkcji Acer, w sieci Orange nazwany jako SPV, natomiast w Erze jako HTC - trochę mnie to dziwi ale ok

Ten telefon to dobra propozycja dla ludzi którzy lubią być w każdy sposób mobilni w terenie. Ma klawiaturę QWERTY przez co bardzo dobrze sprawdza się jako palmtop. Z zasuniętą klawiaturą równie dobrze obsługuje się jako telefon, gdyż posiada w miarę wygodnie wyprofilowane klawisze, które usprawniają wybór podstawowych funkcji. Do tego spv wyposażony jest dotykowy ekran, który w połączeniu z systemem Windows Mobile 5.0, procesorem TI OMAP 850, 200 Mhz daje "jakieś tam" możliwości. Dla fotomaniaków też coś się znajdzie -urządzenie posiada wbudowany aparat 1.3 Mipx, video, flash. Warto też wspomnieć o Wifi i wibracji której np. nie ma w Nokii 9300. Jedyne co zauważyłem, że mogłoby się jeszcze przydać to GPS, no i w tej chwili też obsługa UMTS. Ale to już chyba nawet istnieje tylko nie w tym modelu i w tym przedziale cenowym ^_^ Dla szukających podobnych wrażeń ale o nieco niższej cenie, smakowitym kąskiem może okazać inny model SPV -C600.
Dane techniczne M3000
System pracy
# 850, 900, 1800, 1900
Wymiary
# 108x58x23 mm
Waga
# 160 g
Aparat cyfrowy
# Aparat fotograficzny, 1.3. mpix, video, flash
Wyświetlacz
# Wyświetlacz 65 tys. kolorów
# Typ - dotykowy
# Wymiary 240 x 320
Bateria
# Typ - Li-Po 1250 mAh
# Czas czuwania (MAX) 200 godz.
# Czas rozm. (MAX) 360 min.
To krótko mówiąc o SPV... Tak się zagalopowałem i chciałbym opisać jeszcze kilka telefonów, np. SonyEricsson W810i, którego w tej chwili mam okazję używać...
...czy też telefon z przedziału cenowego sporo wyższego niż 1000 zł który szczególnie "wpadł mi w oko" -Nokia N75...
Ale to może w najbliższym czasie
Muszę przyznać, że nawet zaciekawił mnie temat -szczególnie gdy ktoś na pw zaprasza do wypowiedzi

Niestety jednak i ja jestem ograniczony czasowo i na tym skończę... Chociaż tak naprawdę mógłbym pisać o telefonach gdybym tylko miał okazję przetestować każdego. To już jest jednak niemożliwe, a nawet jeśli możliwe to raczej mijało by się to z celem