Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Dyskusja do wątku: "Jakim działem chciałbyś się opiekować" - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
  • (18 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 16
  • 17
  • 18
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dyskusja do wątku: "Jakim działem chciałbyś się opiekować" Oceń temat: ***-- 2 Głosów

• Grupa: Goście

Napisany 28 czerwiec 2008 - 09:17

abigaill ja chciałbym aby każdy kto prosi o pomoc dawał opis sprzętu i to nie pełny bo ważne by zawarł najważniejsze parametry - płyta główna (z tego wywnioskujemy typ procesora, typ pamięci i gniazdo karty graficznej) zasilacz (marke i moc tego urządzenia) oraz karte graficzną - model , typ chłodzenia(jest to ważne- wielokrotnie jeśli komputer zawiesza się podczas gry winę za to ponosi niewydajne chłodzenie karty- gorący układ ma błędy obliczeń objawiające się artefaktami lub też zawieszeniem gry) , bez tego zawsze będą te głupie posty w co drugim temacie- podaj model ....., ile i jakiej mocy jest twój zasilacz?// niektórzy jeszcze podają samą moc a to nie wystarczy - w takim wypadku należy zastrzec że najważniejszy jest producent , potem moc- nie znasz producenta, zastanów się czy zasilacz był kupiony razem z obudową- jeśli tak to podaj jej producenta/// ale to już jest off-top

wracając do reszty:

ja rozumiem że moderatorzy mogą mieć inne obowiązki, bo ma je każdy, ale po co takiemu moderatorowi zajętemu własnym życiem funkcja moderatora? niech ją sobie czasowo zawiesi a jak będzie pewny że będzie miał czas na modrowanie(czyli dużo wolnego czasu) niech to zgłosi do administratorki i wtedy funkcje będą przywrócone , dlaczego chcę tak a nie inaczej? ano dlatego że jak w danym dziale po takim czasowym zawieszeniu funkcji moderatora nie będzie ich w ogóle to inne osoby regularnie się tam wypowiadające będą mogły zostać moderatorami danych działów , nobo w tej chwili: lokalnego niema powiedzmy pół roku, w dziale panuje burdel , i taka osoba tylko blokuje miejsce innym, po prostu .

te czasowe "urlopy" sprawdzają się na innym forum na którym się wypowiadam świetnie więc czemu tutaj nie warto spróbować ?

co do postu czarnego: ale nawet w wypadku jak dany lokalny nie robi długi okres czasu nic, to nie ma z tego powodu żadnych konsekwencji ( no ja znam jeden przypadek że lokalny "po cichu" stracił funkcje- a był to chudej666, nie wiem czy sam zrezygnował czy go zwolniono) , jeśli zaś ktoś kto nic nie robi traciłby funkcje to ci którym zależy na niej by się przykładali a ci którym się ta funkcja znudziła po prostu by poszli na "emeryture"

dlaczego brać sobie kogoś komu nie ufacie? a jeśli spełnia on warunki bycia lokalnym ? to kurde to jest troche dziwne , albo zlikwidować te zasady i ustalić jedną - spodobasz sie jesteś lokalny, podpadłeś komuś to zapomnij , albo trzymać sie regulaminu naboru

#342 Użytkownik jest niedostępny   Red-Angel Ikona

• Pan życia i śmierci
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 28 czerwiec 2008 - 09:50

Duża część osób, która zakłada wątki na Forum nie wie jakie ma podzespoły w kompie i jak to sprawdzić. Możesz zrobić poradnik jak i cio sprawdzić, ale to i tak nie rozwiąże problemu - wielu nie będzie wiązać resetowania się kompa ze zbyt słabym/złym zasilaczem czy przegrzewającym się sprzętem. Bo nigdy nie miałą z tym doczynienia, więc skąd ma wiedzieć co może być nawet w najmniejszym stopniu za to odpowiedzialne.

( no ja znam jeden przypadek że lokalny "po cichu" stracił funkcje- a był to chudej666, nie wiem czy sam zrezygnował czy go zwolniono)
Sam zrezygnował z braku czasu.
Intel Q6600 2,4GHz @ 3,00GHz + BOX // MSI P35 Neo3-F // 2x1GB KingMax DDR2 // EVGA e-GeForce 8800GT 512MB // Seagate 500GB // Seagate 20GB // NEC DVD-RW // WinFast DTV1800H // Rasurbo DLP 535 // LCD LG Flatron L225WT// Logitech G7 - moja recenzja // Microsoft Sidewinder X8 // MS Windows Vista Home Premium 64bit

redakcja_forum
:"Dbamy o jakość komunikacji w Internecie pielęgnując społeczności, by głos użytkownika miał znaczenie." - Wy se kpicie, czy naprawdę w to wierzycie?

#343 Użytkownik jest niedostępny   Abigaill Ikona

• głos w niczyjej sprawie

Napisany 28 czerwiec 2008 - 11:43

Unitrax - nie chcę ciągnąć tego tematu, tym bardziej że, chyba wiemy o co nam chodzi i raczej jesteśmy zgodni w tym, różnimy się jedynie realizacją i podejściem do tematu.

nie musisz mi tłumaczyć zawiłości sprzętowych bo mniej więcej się w tym orientuję, niestety masa osób nie ma o tym zielonego pojęcia i dlatego twierdzę że odpytywanie o sprzęt userów nie zniknie. sam widzisz że chwilami mają trudności w jakim dziale napisać temat a ty oczekujesz by podali pełną specyfikację pcta.

co do moderatorów - nie ma potrzeby urlopowania ich, wystarczy wzmianka że w danym czasie nie może aktywnie uczestniczyć w życiu forum. nawet bardzo zajęty mod wpadnie od czasu do czasu i będzie mógł zareagować na jakieś raporty, a urlopowanie pozbawi go i tej możliwości.
jeśli w danym dziale są problemy to po prosu trzeba uzgodnić czy jest potrzebna pomoc nowego moda i takowego szukać, jeśli jest to objaw stały.
jeśli jest to tylko chwilowy kryzys danego działu,(brak chwilowy moda lokalnego) można przeczekać a w tym czasie modowie globalni powinni wziąć ten dział pod swoje skrzydła
[*][*]
PW - wyłączone do odwołania

dziękuję wszystkim za te kilka lat na forum, pomoc i mile spędzony czas. to by było na tyle.
gdyby ktoś mnie szukał, szukaj i zostaw wiadomość tutaj - abi

#344 Użytkownik jest niedostępny   hatanek Ikona

• ostatnio smutniejszy
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 24 sierpień 2008 - 22:02

tylko jak ktos nowy wpada na forum, prosi o porade w sprawie dysku a ktos mu napisze rozkrec dysk i sprawdz co Ci stuka ... zanim ten ktos nr 2 dostanie bana za narażanie sprzętu na szwank, ktos nr 1 przeczysci talerze szmatka ;]
www.google.pl LUDZIE TO NIE BOLI POMYSLEC I WPISAC PROBLEM, SERIO MOWIE w sensie pisze...
Nie będę pisać "krok po kroku", komputer wymaga czasem pomyślenia, jeśli używasz go od ponad roku a jedyne co potrafisz zrobić na nim to włączyć film, empetrójke i zalogować się na naszą klasę to oddaj go biednym, są ludzie, którzy wykorzystają go lepiej. Nie lubię dzieci neostrady, nie lubię jak na końcu zdania oznamiającego stawiasz "????", nie znoszę jak odpowiedź na Twoje pytanie, dokładnie tak jak je zadałeś, wpisana w google, daje odpowiedz w pierwszym linku. Nie odpowiem na pytanie jeśli nie jesteś w stanie określić czego chcesz i jaki posiadasz sprzęt. Nie ośmieszaj się swoją sygnaturka i wypisywaniem w niej wszystkiego [ z błędami w języku angielskim i polskim ], co posiadasz w pokoju czy domu, nas to naprawdę nie obchodzi, że masz 2 laptopy z celeronem, wieże daewoo i telewizor marki Zyzol. Jeśli musisz, wpisz tam sprzęt warty tego.

Napisany 24 sierpień 2008 - 22:05

A od czego są lokalni? Mają pilnować użytkowników by nie pisali głupot ;)

Edit:
Poza tym może się pojawić na Forum ktoś nowy i zanim się zweryfikuje czy specjalista czy nie, to też da durną poradę, a potrzebujący ją wcieli w życie i co?

Zresztą nowi mogą nawet nie mieć pojęcia że na Forum jest coś takiego jak specjaliści itd.

#346 Użytkownik jest niedostępny   Czarny_II Ikona

• Relikt przeszłości
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 24 sierpień 2008 - 22:10

A czy lokalny jest 24h na dobę?
Mój sprzęt:
I. Netbook: Asus EeePC 1215N
II. Desktop: C2D E8500 | Prolimatech Mega Shadow + 2x Fander FX120-W | Asus Rampage Formula | Goodram PRO 2x2048MB 1066MHz CL5 | MSI GF N285GTX SuperPipe OC | Asus Xonar DX | Pioneer DVR-215BK + LG GH22LS50 | Seagate Barracuda: 7200.12 500 GB ST3500410AS + Hitachi DeskStar 7K2000 2TB HDS722020ALA330 | Corsair CMPSU-520HXEU | Antec Performance One P182 Gunmetal + 2x Antec TriCool 120 + Fander FX120-W + Xigmatek XLF-F1253 LED | DELL U2410 | Razer: Lycosa + Destructor + Logitech G500 | Windows 7 Professional

Napisany 24 sierpień 2008 - 22:15

A od czego są inni użytkownicy i moderatorzy globalni? Taka jest prawda że jeżeli ktoś walnie takiego lola jak dał jako przykład hatanek to prawdopodobnie od razu pójdzie raport, a ów 'fafowiec' zostanie opieprzony ;)

Do tego czy na dział jest tylko 1 lokalny? ;>

#348 Użytkownik jest niedostępny   hatanek Ikona

• ostatnio smutniejszy
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 24 sierpień 2008 - 22:20

sa dzialy bez lokalnych ;]
userowi ze znaczkiem fachowiec [ fohowiec :P ] bedzie latwiej zaufac np. przy wybieraniu sprzetu [ jeden powie ze lepszy geforce drugi ze ati i klops :P ]
www.google.pl LUDZIE TO NIE BOLI POMYSLEC I WPISAC PROBLEM, SERIO MOWIE w sensie pisze...
Nie będę pisać "krok po kroku", komputer wymaga czasem pomyślenia, jeśli używasz go od ponad roku a jedyne co potrafisz zrobić na nim to włączyć film, empetrójke i zalogować się na naszą klasę to oddaj go biednym, są ludzie, którzy wykorzystają go lepiej. Nie lubię dzieci neostrady, nie lubię jak na końcu zdania oznamiającego stawiasz "????", nie znoszę jak odpowiedź na Twoje pytanie, dokładnie tak jak je zadałeś, wpisana w google, daje odpowiedz w pierwszym linku. Nie odpowiem na pytanie jeśli nie jesteś w stanie określić czego chcesz i jaki posiadasz sprzęt. Nie ośmieszaj się swoją sygnaturka i wypisywaniem w niej wszystkiego [ z błędami w języku angielskim i polskim ], co posiadasz w pokoju czy domu, nas to naprawdę nie obchodzi, że masz 2 laptopy z celeronem, wieże daewoo i telewizor marki Zyzol. Jeśli musisz, wpisz tam sprzęt warty tego.

Napisany 24 sierpień 2008 - 22:25

Za swojego czasu gdy jeszcze prężnie się udzielałem myślisz że za każdym razem się wypowiadałem w wątku. Jak widziałem że ktoś kto ma nawet 14 postów udzielił dobrej rady to odpuszczałem. Co miałem dalej pisać. Że j.w. To by było spamowanie ;)

A teraz każdy kto będzie chciał porady, to będzie czekał aż przyjdzie specjalista i potwierdzi. A przecież ktoś kto jest nawet od nie dawna na Forum może udzielić nawet lepszej rady niż ten specjalista. Ale nie będzie miał orderu, to każdy pomyśli "trzeba go olać".

IMO jest to potrzebne jak psu d*** koszula.

Edit:
Wytłumaczcie mi proszę jeszcze raz co to usprawni. Bo ja na razie szukam i szukam i plusów tego rozwiązania nie widzę

#350 Użytkownik jest niedostępny   abcde111 Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 24 sierpień 2008 - 23:02

Nie tędy droga. Są osoby które są świetnymi fachowcami, ale do moderki się nie nadają lub po prostu nie mają na to ochoty.
.......

#351 Użytkownik jest niedostępny   Tapta Ikona

• Wielki Władca Hadronów

Napisany 25 sierpień 2008 - 17:30

Zobacz posthatanek, o 24-08-2008, 22:24, powiedział:

(...)filutka w sprawdzaniu logow i wywalaniu brzydkich rzeczy [ oczywiscie inaczej nazwana ;] ](...)

SanEpid? :lol:
Jeżeli możesz przeczytać powyższą wypowiedź, to siedzisz zbyt blisko monitora. Chroń oczy!

Napisany 31 sierpień 2008 - 09:42

Zobacz postkaliku, o 25-08-2008, 11:18, powiedział:

Całą tę dyskusję podsumuję tak:
1. To wątek przeznaczony na potrzeby naboru Moderatorów Lokalnych a nie dywagacje odnośnie kolejnych stanowisk/wyróżnień (czy jak chcecie to nazwać).
2. Pomysł moim zdaniem jest bez sensu, zwłaszcza, że ludzie, których chcecie w ten sposób wyróżnić, tego nie chcą (rozmawiałam z paroma z nich). Zresztą foh_23 ma rację, jak ktoś chce to kilka postów i wie się, że pomaga, no i sam pomaga a nie trzeba go szukać. Poza tym to miałaby być - z opisów - taka funkcja jak mają Moderatorzy Globalni, o, przepraszam, nadać im takie same uprawnienia, ale nie mieć prawa niczego wymagać (związnego z edycją twórczości na Forum). To absurd. Jeśli to są tacy specjaliści to funkcja Moderatorów Lokalnych jest właśnie dla nich! Tam potrzeba właśnie specjalistów. Tam też będą wyróżnieni, bo jest powiedziane, że danym działem opiekuje się Moderator X czy Y. A że jest za mało Lokalnych? Dlatego właśnie prowadzę ich nabór, więc będzie więcej :)
3. Specjalistów już mamy. To cały dział "Nasi eksperci". Wymaga naprawy, zgadzam się, tym zamierzam się zająć w tym tygodniu. Kilka podfor znajdzie się w archiwum, ale pojawią się nowe, które na pewno zainteresują.
4. Decyzja więc zapadła, szkoda niszczyć klawiaturę, by dalej drążyć temat.

P.S. A takie uprawnienia musiałabym nadać ja...

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Moim zdaniem o wiele lepszym i wiarygodniejszym sposobem wyróżnienia użytkowników, którzy starają się pomagać i robią to dobrze byłoby dodanie opcji "Pomógł". Wtedy jeżeli ktoś uzyska od pomoc od innego użytkownika, może dodać mu punkcik oraz napisać jego uzasadnienie (tak, aby nie dodawać punktów z byle powodu). To by bardziej odzwierciedlało prawdziwe umiejętności użytkowników, czy to nowy, czy stały forumowicz.

#353 Użytkownik jest niedostępny   Devastation Ikona

• Ale... Ale, że o co chodzi?
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 31 sierpień 2008 - 09:46

Zobacz poststylance, o 14-07-2008, 22:22, powiedział:

Jutro, podczas spotkania dotyczącego Forum, będzie poruszona kwestia aktualizacji silnika. Zebrałam w punktach to, co według mnie ma najwyższy priorytet.
Dopiszcie od siebie swoje sugestie, ale takie naprawdę przemyślane.

1. galeria - naprawienie niepoprawnego skalowania zdjęć (widok z poziomu profilu usera)
2. forum - błędne linkowanie forum
3. forum - poprawienie złego wyświetlanie wypowiedzi w inboxie (PW)
4. forum - dodanie do zewnętrznego paska moderatorskiego opcji ukrywania wątków
5. forum - mod ukrywający fora
6. forum - mod pomógl
7. forum - mod do egzekwowania limitów sygnaturek
8. forum - mod raportów
9. forum - dodanie nowej skórki (czarnej)

wpiszcie tutaj swoje propozycje bez dyskusji nad wyższością A nad B. Pozwólcie, że decyzję o tym, która z nich zostanie wprowadzona, podejmie już osoba układająca te wszystkie programistyczne klocki.

Jak widać planowano coś takiego :)

Edit:
Najlepiej byłoby wydzielić te posty z dyskusją i przenieść je do tego lub założyć nowy, gdyż ten wątek służy do zgłaszania swoich kandydatur na moderatora.
Norbert
Sprzedam SE k550i, kolor biały, w bdb. stanie, możliwość wgrania softu od w610
Kupię Samsunga i5700 Galaxy, koniecznie w wariancie z zielonym tylnym panelem lub coś podobnego o ciekawym designie.

Napisany 31 sierpień 2008 - 09:47

Tylko narazie nic nowego nie wiadomo w tej sprawie.

#355 Użytkownik jest niedostępny   Sylwek_siwY Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 31 sierpień 2008 - 09:59

Całą dyskusję przeniosłem do prawdopodobnie najodpowiedniejszego wątku. Prosił bym o dokończenie jej tutaj.
Wszystko, co dzieje się z dźwiekiem zanim pojawi się w głośnikach.
Debian user =)
Dodaj obrazekGG 8001666 (Nie odpowiadam w sprawach gier)
Zaglądnę tutaj może w 2012...
Kontakt wyłącznie na gg i itpc.

Prześlij ten temat:

• (18 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 16
  • 17
  • 18