Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Dyskusja do wątku: "Jakim działem chciałbyś się opiekować" - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
  • (18 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dyskusja do wątku: "Jakim działem chciałbyś się opiekować" Oceń temat: ***-- 2 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   rubin Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 02 czerwiec 2008 - 20:47

A mógłbym się dowiedzieć czemu mnie nie przyjęto? Nie mam zamiaru robić awantur tylko pytam się z ciekawości. Jeśli można to ewentualne powody prosiłbym mi napisać na PW.

Czarny a Ty też głosowałeś?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Czarny_II Ikona

• Relikt przeszłości
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 02 czerwiec 2008 - 20:52

Tak, głosowałem.
Mój sprzęt:
I. Netbook: Asus EeePC 1215N
II. Desktop: C2D E8500 | Prolimatech Mega Shadow + 2x Fander FX120-W | Asus Rampage Formula | Goodram PRO 2x2048MB 1066MHz CL5 | MSI GF N285GTX SuperPipe OC | Asus Xonar DX | Pioneer DVR-215BK + LG GH22LS50 | Seagate Barracuda: 7200.12 500 GB ST3500410AS + Hitachi DeskStar 7K2000 2TB HDS722020ALA330 | Corsair CMPSU-520HXEU | Antec Performance One P182 Gunmetal + 2x Antec TriCool 120 + Fander FX120-W + Xigmatek XLF-F1253 LED | DELL U2410 | Razer: Lycosa + Destructor + Logitech G500 | Windows 7 Professional

#3 Użytkownik jest niedostępny   chartkor Ikona

• O Canada!
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 02 czerwiec 2008 - 21:01

Pytanie tylko czy za, czy może przeciw :D
Jak można to chce się zgłosić do następnej tury.
Do cRPG, a to dlatego że chudej zniknął chyba na dobre i już chyba nie zostanie przywrócony na stanowisko moda :)
"If Tolkien was alive today he'd just cruise around in a '78 RAM with the Eye of Sauron painted on the hood. One Van To Rule Them All, One Van To Find Them!"

#4 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 02 czerwiec 2008 - 21:18

A zapytam podchwytliwie. Rubin podaj powody dlaczego miałbyś być wybrany. Moze coś przeoczyliśmy. Potraktuj to poważnie i podaj powody
Sony Vaio VGN-NW21SF

#5 Użytkownik jest niedostępny   rubin Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 02 czerwiec 2008 - 21:29

Nie chcąc obrażać FireGL muszę powiedzieć że w dziale Gry > Online nic nie robi. Sam już dużo razy raportowałem wątki łamiące regulamin. Dział zaniedbany, zero zainteresowania. Ostatnio coraz więcej spotykam wątków w których są podawane linki do botów i wątpię że ktoś je raportował oprócz mnie.

#6 Gośćkamassss_*

• Grupa: Goście

Napisany 02 czerwiec 2008 - 21:38

Rubin tak pomijając, ze sam mam ochote zrobic troche posprzątać w kilku działach, ale zapytaj sie foch'a co mysli o moderacji. kiedys mowił, ze to duzo roboty/ obowiązkow.

Do modow/ bogow/ Rady Jedi: moznaby wprowadzic cos w rodzaju okresu probnego. np.: przez 1 miesiąc ktos moderowałby dany dział, a jesli sie nie sprawdzi, to ("jedzie" ze stołka- zart) konczycie z nim wspołprace.

Napisany 03 czerwiec 2008 - 02:51

Zobacz postkamassss, o 02-06-2008, 22:38, powiedział:

ale zapytaj sie foch'a co mysli o moderacji

foh'a

Zobacz postrubin, o 02-06-2008, 21:47, powiedział:

A mógłbym się dowiedzieć czemu mnie nie przyjęto?

A choćby dlatego że miałeś kiedyś procenty. Może to się zmieniło ale za swojego czasu jednym z warunków by móc zostać moderatorem była nienaganna historia na Forum ;)

Poza tym moderatorem nie zostaje się po to by móc się pochwalić lub dla kaprysu (nie twierdzę że są to powody dla których Ty chciałbyś objąć ów posadę). Funkcja ta jest obowiązkiem.

I wierz mi że jak by ci tak przyszło codziennie sprawdzać każdy wątek w przydzielonym Tobie dziale to by ci się odechciało.

Użytkownicy nagminnie źle tytułują wątki, nie opisują dokładnie problemu z którym się zwracają na Forum, umieszczają wątki nie tam gdzie trzeba, nadużywają formatowania, nieprawidłowo używają opcji cytuj, spamują, trollują, lub zakładają kilka razy ten sam wątek (np. w skutek błędów na Forum) itd.

A ty jako moderator musisz na bieżąco reagować na to wszystko. Pomyśl teraz. Użytkownik pisze ci całego posta z capslocka. I teraz popraw to. Owszem możesz mu od razu zamknąć wątek, ale za chwilkę założy ci następny. I tak się można bawić w ciuciubabkę.

Zwrócisz takiemu uwagę przez PW to ci pośle wiązankę taką że hej.

Dodatkowo jako moderator musisz świecić przykładem. Zrób cośkolwiek nie tak to wierz mi że od razu nadepną ci na odcisk.

Jeżeli chcesz zrobić coś dla Forum to bądź dobrym użytkownikiem ;)

To naprawdę wystarczy ;)

I nie miej pretensji, że któryś moderator nie śledzi wszystkiego na bieżąco. Nie byłeś moderatorem więc nie wiesz jak to jest. Gdybym pozostał lokalnym musiałbym zrobić tak jak wielu innych, czyli wrzucić na luz bo inaczej bym nie dał rady. Oczywiście że jak ktoś się uprze to można. Ale rzadko komu się chce i ja się wcale nie dziwię. W końcu mamy na co dzień wystarczająco dużo obowiązków i kłopotów.

Więc ciesz się wolnością jako porządny, szary user i nie dręcz ich tutaj o to by ciebie przyjęli w swoje szeregi. Zresztą im bardziej będziesz naciskał tym twoje szanse będą malały ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   rubin Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 03 czerwiec 2008 - 06:49

Zobacz postfoh_23, o 03-06-2008, 3:51, powiedział:

foh'a
A choćby dlatego że miałeś kiedyś procenty. Może to się zmieniło ale za swojego czasu jednym z warunków by móc zostać moderatorem była nienaganna historia na Forum ;)

Miałem, już nie mam.

I wierz mi że jak by ci tak przyszło codziennie sprawdzać każdy wątek w przydzielonym Tobie dziale to by ci się odechciało.

Tak czy siak zawsze sprawdzam każdy wątek, dużo nie ma.

A ty jako moderator musisz na bieżąco reagować na to wszystko. Pomyśl teraz. Użytkownik pisze ci całego posta z capslocka. I teraz popraw to. Owszem możesz mu od razu zamknąć wątek, ale za chwilkę założy ci następny. I tak się można bawić w ciuciubabkę.

Duże litery to nie problem. Mam program do tego typu rzeczy.

Zwrócisz takiemu uwagę przez PW to ci pośle wiązankę taką że hej.

A co się będę przejmował jakimś bezmózgowcem.

I nie miej pretensji, że któryś moderator nie śledzi wszystkiego na bieżąco.

Nie mam pretensji, tylko nie pamiętam kiedy jakiś wątek był zamknięty przez FireGL albo że w którymś odpowiedział.

(...) i nie dręcz ich tutaj o to by ciebie przyjęli w swoje szeregi. Zresztą im bardziej będziesz naciskał tym twoje szanse będą malały ;)

Jak wspominałem, nie mam zamiaru się kłócić ani ich męczyć. Spytałem się raz, Quardo zadał pytanie, ja odpowiedziałem i to nazywasz dręczeniem?

Napisany 03 czerwiec 2008 - 07:16

Ja dostałem swoją szanse ... tylko nie tutaj(mimo że chciałem) , i jeśli jakiś user coś źle robi że muszę mu zamknąć wątek to grzecznie mu o tym piszę pw i nie miałem jeszcze takiej sytuacji by mnie zbeształ , jak widze że ktoś spami w wątkach to nie mówiąc nic po prostu ten spam wywalam. ktoś robi błędy- poprawiam , ktoś trolluje, wywalam.

dział k.graf. na idg.
niestety co zauważam - dział karty graficzne wymaga naprawde wiele pracy i wywalenia porad niskiego poziomu, każdy tam wypowiadający się powinien być świadomy że jego porady prawdopodobnie przeczyta kilka tysięcy ludzi , z tego też względu nie ma miejsca na porady ogólnikowe- jesteś czegoś pewny-wtedy i tylko wtedy doradzaj.

spotykam tam wiele wątków typu: jedna osoba zada pytanie ktoś odpowie i tu pojawia się kilku osobników którzy przytakują- no powiedzcie mi po co, jak ktoś ma alternatywne rozwiązanie problemu lub jest pewny że inna osoba w danym wątku pisze bzdury to powinien odpowiadać na posta tylko wtedy.

cóż ja mogę że teraz tam jest śmietnik a czytając niektóre posty z chęcią bym je wywalił - przecież tam jest 2 moderatorów lokalnych a to że pojawiają się kilka razy w miesiącu to już nikogo nie obchodzi

powinno być tutaj coś takiego jak sprawdzanie logów- i wtedy tych moderatorów którzy nic nie robią jakiś tam okres czasu(kwartał) wysyłało by się na urlop (co za tym idzie utrate uprawnień - skoro tylu chętnych na dany dział a niektóre są zmonopolizowane przez osoby tak rzadko sie pojawiające to wypadałoby coś z tym zrobić.

przychodzi mi tu na mysl jeden z lokalnych który zgromadził w swych rękach 6 podfor a na samym forum pojawia się niezwykle rzadko cóż skoro nie ma czasu dla forum to po co mu tyle działów- niech ktoś mi to wytłumaczy
komiczna jest sytuacja z wyborem moda lokalnego dla działu telefony komórkowe - zgłasza się osoba która często się tam wypowiada , jest można by rzec ekspertem w tej dziedzinie i ma rekomendację tamtejszego lokalnego - zostaje odrzucona ,
jedno słowo lokalnego o którym wspomniałem (tego co ma teraz 6-podfor) i już ma uprawnienia w tamtym dziale - i gdzie tutaj sprawiedliwość? no gdzie ?

tłumaczenie że ktoś nie ma czasu/ma inne obowiązki poza forum jest dziwne - inne osoby z chęcią przyjmą moderację działów niewywiązujących się z obowiązków lokalnych,

ja tymczasem zajmę się słodkim życiem szarego usera - będe po prostu doradzał w dziale karty graficzne jak to robiłem do tej pory :

mam nadzieję że kiedyś nie będzie miejsca na wątki tego typu: http://forum.idg.pl/...howtopic=147265 w których jest jawnie mowa o piractwie ,i jeden z userów na w...... do tego namawia cytat: Albo ściągnąć z torrentów i zachować milczenie i teraz proszę niech już nikt tego nie sprząta- wczoraj prosiłem by się tym zajęto i nic nie zostało poczynione

Pozdrawiam wszystkich

acha : jeśli was odrzucono to dajcie sobie spokój z dalszymi prośbami o przyjęcie , trzeba mieć szacunek dla samego siebie, jak w życiu kogoś prosisz o coś a on ci powie "nie" w dość dosadny sposób , nie uzasadniając tego niczym , to się po prostu odwracasz i idziesz szukać szczęścia gdzie indziej

Sorry za moje wywody ale może ktoś sobie weźmie część z tych słów do serca, nie chcę być niczyim wrogiem ale jak widzę co się dzieje to mnie krew zalewa

#10 Użytkownik jest niedostępny   BABELEC Ikona

• Jestem tu tylko przejazdem

Napisany 03 czerwiec 2008 - 07:26

Zobacz postkamassss, o 02-06-2008, 22:38, powiedział:

Do modow/ bogow/ Rady Jedi: moznaby wprowadzic cos w rodzaju okresu probnego. np.: przez 1 miesiąc ktos moderowałby dany dział, a jesli sie nie sprawdzi, to ("jedzie" ze stołka- zart) konczycie z nim wspołprace.

Nie ma opcji na akcje "może się sprawdzi, a może nie". Kandydat musi być osobą pewną. Musimy wiedzieć, że sobie poradzi.
Maszyna
MSI DELTA L*ATHLON-M 2,5+ @PR-3400 MHz*2x256/400 TWINMOS*R9200 SAPPHIRE 128/128*BARRACUDA 120/8*LaCie HD Design by Neil Poulton USB 320GB*SB X-FI XTREME MUSIC (OD IDG.PL)*CHIEFTEC DX-01B-D-U + ATX-1136H*CD ASUSx52*DVD-RW NEC 3540A*LOGITECH CORDLESS DESKTOP S510 MEDIA REMOTE*TUNER TV AVERMEDIA BOX-7*LCD 19" BENQ FP91GP*WIN XPHESP2*OPERA 9.27
Audio
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 340A*AIWA CD\DVD PLAYER XD-AX10*2xTANNOY M2

#11 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life

Napisany 03 czerwiec 2008 - 07:35

acha : jeśli was odrzucono to dajcie sobie spokój z dalszymi prośbami o przyjęcie , trzeba mieć szacunek dla samego siebie, jak w życiu kogoś prosisz o coś a on ci powie "nie" w dość dosadny sposób , nie uzasadniając tego niczym , to się po prostu odwracasz i idziesz szukać szczęścia gdzie indziej

To nie tak jest jak mówisz. Niech sie zgłaszają, z każdym dniem ich szanse wzrastają, o ile wypowiadają sie na poziomie i ich rady są konkretne. Np taki Dimolek, daje rady na poziomie i jest pomocny. Odpadł teraz tylko dlatego, ze ma jeszcze mały staż. Oceniliśmy, ze powinien jeszcze nabrać ogłady, poznać dobrze zasady tu panujące, bo moderacja to odpowiedzialność. Będzie odpowiadał za swoje decyzje i z tego będzie rozliczany. Nie chcemy po raz drugi popełnić błędu jak z Firekage.
Dlatego niech nie rezygnują. Jesli mówimy nie, to mówimy teraz, za jakiś czas możemy powiedzieć juz tak.
Sony Vaio VGN-NW21SF

#12 Użytkownik jest niedostępny   Abigaill Ikona

• głos w niczyjej sprawie

Napisany 03 czerwiec 2008 - 07:55

ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze, choć bardziej byłbym skłonny wypowiadać się nie w tym wątku, a w wątku - dyskusji na temat moderatorów lokalnych, tu powinne być tylko zgłoszenia i odpowiedzi. przyjęty/ nie przyjęty.

Unitrax - faktem jest że części moderatorów, nie ma lub są bardzo rzadko. jednak trzeba wziąć pod uwagę też i czas i wiek tych osób, w tej chwili te właśnie osoby miały matury, egzaminy, sesje i niestety nie mogły aż tak czynnie działać jak w pierwszej połowie "roku szkolnego".
oczywiście przydała by się jakaś kontrola działań modów globalnych, lokalnych jak dużo przebywają na forum, (mam nadzieję że miedzy sobą przekazują sobie ze czasowo będą mniej aktywni z jakichś tam powodów)
[*][*]
PW - wyłączone do odwołania

dziękuję wszystkim za te kilka lat na forum, pomoc i mile spędzony czas. to by było na tyle.
gdyby ktoś mnie szukał, szukaj i zostaw wiadomość tutaj - abi

#13 Gośćkamassss_*

Napisany 03 czerwiec 2008 - 12:43

Zobacz postBABELEC, o 03-06-2008, 8:26, powiedział:

Nie ma opcji na akcje "może się sprawdzi, a może nie". Kandydat musi być osobą pewną. Musimy wiedzieć, że sobie poradzi.
kumam. ale np.: jesli ktos, kto miał %% jak rubin (podaje tylko jako przykład), chce moderowac, sprzątać w działach/ wątkach posiedzi troche i jak ktos mu dowali roboty, a on nie wyrobi, to nie bedzie sie zgładzał.

btw. ale jesli kogos wybierzecie na lokalnego, to i tak moze zrezygnowac w dowolnej chwili. wg na jedno wychodzi ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   BABELEC Ikona

Napisany 03 czerwiec 2008 - 12:55

Dlatego chcemy wybierać takich, którzy za chwilę się nie rozmyślą, czy stwierdzą, że roboty za dużo. Sorry.
Maszyna
MSI DELTA L*ATHLON-M 2,5+ @PR-3400 MHz*2x256/400 TWINMOS*R9200 SAPPHIRE 128/128*BARRACUDA 120/8*LaCie HD Design by Neil Poulton USB 320GB*SB X-FI XTREME MUSIC (OD IDG.PL)*CHIEFTEC DX-01B-D-U + ATX-1136H*CD ASUSx52*DVD-RW NEC 3540A*LOGITECH CORDLESS DESKTOP S510 MEDIA REMOTE*TUNER TV AVERMEDIA BOX-7*LCD 19" BENQ FP91GP*WIN XPHESP2*OPERA 9.27
Audio

Ikona postu  Napisany 03 czerwiec 2008 - 13:03

A moja kandydatura była rozpatrywana? :P

Napisany 03 czerwiec 2008 - 13:36

Zobacz postQuadro, o 03-06-2008, 8:35, powiedział:

Nie chcemy po raz drugi popełnić błędu jak z Firekage. .

I dodaj foh'a

A swoją drogą Quadro to daj już spokój z Firekage'iem. Bo mnie to już drażnić powoli zaczyna. Jak trzeba dać przykład czarnej owcy to od razu Fire. Wiedz że są osoby które inaczej myślą. Np. ja.

Napisany 03 czerwiec 2008 - 13:57

Zobacz postrubin, o 02-06-2008, 22:29, powiedział:

Nie chcąc obrażać FireGL muszę powiedzieć że w dziale Gry > Online nic nie robi. (...)

Nie martw się w innych też nic nie robi, a nawet nie zagląda.

Miał procenty - ok, ale skoro mu je odjęto to zrobił coś dla forum, czyli widać, że ma chęci i będzie się starał.

Może akurat ty jesteś leniwy (nie chce Cie obrazić) jeśli chodzi o te kwestie, ale skoro rubin tyle razy się zgłasza to może to lubi.

Zobacz postunitrax, o 03-06-2008, 8:16, powiedział:

przychodzi mi tu na mysl jeden z lokalnych który zgromadził w swych rękach 6 podfor a na samym forum pojawia się niezwykle rzadko cóż skoro nie ma czasu dla forum to po co mu tyle działów- niech ktoś mi to wytłumaczy

Czy któryś moderator raczy sie odnieść do tego?

Zobacz postAbigaill, o 03-06-2008, 8:55, powiedział:

Unitrax - faktem jest że części moderatorów, nie ma lub są bardzo rzadko. jednak trzeba wziąć pod uwagę też i czas i wiek tych osób, w tej chwili te właśnie osoby miały matury, egzaminy, sesje i niestety nie mogły aż tak czynnie działać jak w pierwszej połowie "roku szkolnego".

Modetrator (lokalny) powinien świecić przykładem. Skoro nie ma czasu dla forum, niech zrezygnuje.

#18 Użytkownik jest niedostępny   BABELEC Ikona

Napisany 03 czerwiec 2008 - 14:12

Inaczej - skoro nie ma czasu, niech się nie podejmuje.
Maszyna
Audio

Napisany 03 czerwiec 2008 - 14:29

Jeśli nie ma czasu, a się zgłasza to wy nie powinniście go wybierać.
Skoro widzicie, że moderator lokalny się obija to możecie go odwołać - jaki w tym problem?

Napisany 03 czerwiec 2008 - 14:32

a chudej666 był moderatorem przez pewien czas a tu nagle stracił funkcję czyli jednak kogoś tam można odwołać ? czy sie mylę( a może sam odeszedł?)

Prześlij ten temat:

• (18 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »