Dyskusja do wątku "Fotografia stockowa"
|
Napisany 14 czerwiec 2008 - 14:09
http://www.banki-zdjec.pl/
A za "stockowanie" wezmę się jak tylko uda mi się zbudować namiot bezcieniowy i zaopatrzę się w halogeny
Jak stworzyć fotografię artystyczną
Wiem nareszcie czym chciałbym być, kiedy dorosnę. Kiedy dorosnę chciałbym być małym chłopcem.
Napisany 14 czerwiec 2008 - 18:43
Oczywiście wszystko zależy od Twojego budżetu.
Pół roku temu kupowałem tani komplecik na Allegro - stół bezcieniowy + lampy + akcesoria za niewiele ponad 800 zł. Osobiście polecam taki zestaw, ale wiem, że można też wszystko zrobić własnym sumptem. Jest to z pewnością mniej komfortowe przy pracy, ale zapewne da radę.
Stół bezcieniowy
Lampa błyskowa - 4 sztuki
Parasolki - 2 sztuki
Statyw do lamp - 2 sztuki
Napisany 14 czerwiec 2008 - 19:41
Co myślisz o zrobieniu własnoręcznie namiotu bezcieniowego ? Jako materiał użyłbym stare prześcieradło. Wędrując po internecie przeczytałem, że jest to powszechna metoda.
Na więcej mnie niestety nie stać, może w przyszłości jak uda się zrobić trochę stocków i zdobędę trochę $$, kupię coś porządniejszego
Na razie będę się musiał zadowolić czymś tańszym.
Jak stworzyć fotografię artystyczną
Wiem nareszcie czym chciałbym być, kiedy dorosnę. Kiedy dorosnę chciałbym być małym chłopcem.
Napisany 14 czerwiec 2008 - 20:20
Jak już halogeny to dwa, aby ustawić po dwóch bokach fotografowanego przedmiotu. No i jeszcze jakieś źródło światła, aby podświetlić namiot/stół od spodu.
Ważne jest, aby fotki obiektów/przedmiotów miały jednolite tło - nie musi być koniecznie białe. Potencjalny kupujący musi mieć możliwość łatwego wyizolowania obiektu z tła, a tło w jednolitym kolorze usuwa się na 2 kliknięcia myszką w Photoshopie.
Nie wiem jaki masz aparat, ale jeśli masz możliwość rób zdjęcia w formacie RAW, daje to dużo większe możliwości obróbki. Jeśli nie masz takiej możliwości, są też całkiem przyjemne sposoby na białe tło.
Jest jedna zależność w tej całej sprawie - gorszy sprzęt = więcej czasu spędzonego na obróbce fotografii. Po zakupieniu stołu i lamp w moim wypadku, ten czas skrócił się przynajmniej o połowę.
No, ale początki są trudne. Wiem, że ludzie radzą sobie bardzo dobrze wykorzystując samodzielnie skonstruowany sprzęt. Tak naprawdę to liczy się głównie kreatywność. No i nie ograniczaj do fot "bezcieniowych" - czasem wystarczy wyjść na krótki plener i fotografować kwiatki, aby zacząć swoją karierę na stockach.
Stocki, które nie wymagają od fotografa przebrnięcia przez żmudny proces aplikacji to Dreamstime i Fotolia. Warto od nich zacząć, aby nabrać wprawy.
Jeśli chcesz, zarejestruj się przez moje linki referencyjne:
http://www.dreamstime.com/res220868
http://en.fotolia.com/partner/201063
Napisany 14 czerwiec 2008 - 20:55
myślę o ShutterStock i IStockPhoto chyba, że polecił bys coś innego
RAM: Mushkin Sp6400 2x1GB in Dual Channel @ 800Mhz ~ xxxMHz || xxx2CL || xxxV
GPU:MSI GTX460 768 Cyclone OC HDD: Samsung 250GB 410AS MOBO: DFI LanParty T2RSB Plus
AUDIO: Asus Xonar D2 + Cambridge SoundWorks® MegaWorks® THX® 5.1 550 ~ 500W Powa
BUDA: Raidmax Katana KLAWIATURA: Microsoft Sidewinder x6
MYSZ: Razer Deathadder + Razer Goliathus
Napisany 14 czerwiec 2008 - 21:21
EDIT: Zaczynałem z fotami stosunkowo niedawno (wcześniej próbowałem sił z grafikami wektorowymi). Pierwszym stockowym aparatem była mimo wszystko lustrzanka - Canon EOS 350 D. Chwalę go sobie, choć wiem, że ma sporo wad, ale jak na tą klasę aparatów jest ok. Za 2 lata planuję już pełną klatkę (Canon 5D), więc niebawem zaczynam kolekcjonować dobre obiektywy...
Napisany 14 czerwiec 2008 - 21:28
RAM: Mushkin Sp6400 2x1GB in Dual Channel @ 800Mhz ~ xxxMHz || xxx2CL || xxxV
GPU:MSI GTX460 768 Cyclone OC HDD: Samsung 250GB 410AS MOBO: DFI LanParty T2RSB Plus
AUDIO: Asus Xonar D2 + Cambridge SoundWorks® MegaWorks® THX® 5.1 550 ~ 500W Powa
BUDA: Raidmax Katana KLAWIATURA: Microsoft Sidewinder x6
MYSZ: Razer Deathadder + Razer Goliathus
Napisany 14 czerwiec 2008 - 21:35
Napisany 16 czerwiec 2008 - 21:58
próbka z dzisiejszego pierwszego podejści:
http://tomaszpietras...ls.php?album=27
digart
...............................................................
BODY: Nikon D50 + Delta D50 SZKŁA: Nikkor AF 50mm f1.8 | Nikkor AF-S 17-70mm f3,5-4,5 LAMPA: Nikon SB-800 DODATKI: GoldPhoto YH301, YH324+YH430, ROZUM ;)
PORTABLE:Toshiba A100-847, Ubuntu 7.10, Windows XP Home
...............................................................
W związku z §5 regulaminu nie liczcie na szczególowe odpowiedzi z mojej strony ;)
Napisany 16 czerwiec 2008 - 22:07
Jak widać trochę brakuje Ci światła - jest szaro i nie jednolicie. Na focie z budzikiem odblask lampy...
Spróbuj robić zdjęcia w formacie RAW, Photoshop (jeśli posiadasz) i jego Adobe Camera RAW mają całkiem przyjemne opcje do przepalania tła.
Ale cieszy mnie to, że kogoś zainspirowałem, ważna jest kreatywność i chęci. Fotki jak na pierwszą próbę są przyzwoite, choć Photoshop będzie chyba nieodzowny, ale to norma - ja każdą jedną fotę obrabiam w PS.
Pytanie z innej beczki - kto dziś rejestrował się na Fotolię z mojego linka?
Prześlij ten temat: