Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Dysk twardy wariuje - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Dysk twardy wariuje

#1 Użytkownik jest niedostępny   bartek4321 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 07 styczeń 2007 - 14:33

Witam
Mam problem. Podczas korzystania z kompa po krótszym lub dłuższym czasie albo już po włączeniu pc z mojego dysku twardego zaczynają dochodzić dziwne dźwięki (coś jakby pikanie, tak jakby dysk próbował zastartować i nagle hamuje, to tylko moje odczucie na ten dźwięk) po czym system zawiesza się i jedyną pomocą jest restart.

Mniej więcej rok temu miałem identyczną sytuację. Po konsultacjach z osobami bardziej obeznanymi w komputerach niż ja otrzymałem wniosek, iż winny jest zasilacz. Wymieniłem więc ten element w swoim komputerze na nowy. I przez rok do niedawna miałem spokój z tym problemem. Wtedy też straciłem swój 60 gb dysk właśnie w wyniku tego problemu.

Obecnie pracuje na 40 gb dysku i nie chcąc go stracić odłączyłem go i korzystam obecnie z Linuksa Live, niestety brak stałej pamięci na której można zapisywać dane jest bardzo kłopotliwy.

Czy ktoś potrafi mi pomóc, doradzić w czym może tkwić problem. Zasilacz mam roczny, więc nie podejrzewam żeby coś się z nim stało, lecz w najbliższym czasie pojadę do serwisu w celu konsultacji. Lecz może ktoś spotkał się już z podobnym problemem. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   olsza84 Ikona

• laissez faire...
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 07 styczeń 2007 - 14:39

Nie wiem czy ekspert intela Ci pomoże w problemie ;) to tak na przyszłość...
co do dysku to podaj smarta to się oceni czy coś mu dolega.
Athlon XP 3000+ // Arctic Cooling Super Silent Pro TC
Epox 8RDA+Pro // Infineon 2x256 BT-5
Ati Radeon 9800 XT + ZALMAN ZM80C-HP + ZM-OP1
WD Caviar WD800JB
High Power HPC-360-302-DF
SuperPi 1M
"Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej"

#3 Użytkownik jest niedostępny   lucky_luke23 Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip

Napisany 07 styczeń 2007 - 23:24

hehe ludzie od intela wiedza wszystko LOL :D a tak powaznie to co do dysku to możliwe ze cos z zasilaniem dysku podepnij go do innego molex-a ewentualnie pożycz od kumpla zasilacz i zobacz czy bedzie to samo . ja kiedys przerabialem to ze swoim wd 80gb zmienilem zasilacz i po dzis dzien spokoj.pozdrawiam
Mobo: Asus M2N-E/Bios M2N-SLI // CPU: X2 5000+ Birsbane
GPU: ATI HIS HD2600 512MB 830/1830 // Sound: Audigy 2 ZS
RAM: Super Talent 2x1GB 4-4-3-8 800MHz
HDD: 2xMaxtor 200 SATA // 1xMaxtor 80, 1x80 WD
CD/DVD: DVD-RW Pionner DVR-110D // Monitor: Benq FP71G+ 17"
Buda: Tracer Extractor // PSU: Topower 420W EZ

"Nigdy nie jest tak beznadziejnie jak sie wydaje"

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1