Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Ulga internetowa - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ulga internetowa Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   paul250 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 20 styczeń 2011 - 14:40

Nie wiem czy dobrze trafiłam z tematem, ale czy ktoś może mnie oświecić o co dokładnie chodzi z ulgą na internet? Czy mogę go sobie odliczyć, jeśli nie mieszkam w mieszkaniu gdzie jest on zainstalowany, ale opłacany przeze mnie?
Z góry dzięki!
Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 20 styczeń 2011 - 16:43

Musisz być tam zameldowany! - ["Zwykła" ulga internetowa przysługuje podatnikowi, który ponosi wydatek z tytułu użytkowania sieci w mieszkaniu bądź budynku, w którym mieszka (meldunek nie jest wymagany). Potrzebny jest dowód poniesienia tego wydatku. Musi to być zapłacona faktura VAT z widniejącym na niej imieniem i nazwiskiem podatnika
Linkman M-24

#3 Użytkownik jest niedostępny   przemcus91 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 14 luty 2011 - 13:56

Tak, jeżeli na Ciebie jest rachunek to możesz odliczyć sobie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   jotgie Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 14 luty 2011 - 21:29

Przemcuś - nie mieszaj! Nie można odliczyć, jeżeli masz meldunek gdzie indziej a rachunek jest na Ciebie ale figurujący na nim adres jest gdzie indziej.

Reasumując ADRES NA RACHUNKU MUSI BYĆ TEN SAM JAK NA PIT-ie! I to jedyna słuszna zasada!
A mieszkać tak naprawdę możesz gdzie indziej.

Typowy przykład: Pracujący student mieszka i pracuje np. w Warszawie, ma BLUECONNECT ale zameldowany jest w Lublinie i rachunki za internet przychodzą do Lublina i rozlicza się z US w Lublinie. Więc może odliczyć choć tak naprawdę korzysta z niego w W-wie. Ale dla US liczą się nie fakty a oficjalne dane.

A teraz analogia; Pracujący student mieszka i pracuje np. w Warszawie, ma kablówkę i rachunki przychodzą do wynajmowanego mieszkania w Warszawie a adres figurujący na rachunkach jest warszawski. Zameldowany jest u rodziców w Lublinie więc rozlicza się w US w Lublinie. W takim przypadku nie może odliczyć internetu.

Jest jeszcze trzecia sytuacja lecz tu nie wiem, czy można odliczyć czy nie. Wiem, że można (bez zgody właściciela - wystarczy umowa najmu mieszkania) zameldować się tymczasowo. Moim zdaniem wtedy można by odliczyć internet, bo wówczas (chyba) zeznanie składa się w US właściwym miejscu tymczasowego zamieszkania. Ale to proponuję sprawdzić.
Dodaj obrazek

#5 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 15 luty 2011 - 14:45

Prawo do ulgi podatkowej za użytkowanie Internetu nabywasz ponosząc wydatek udokumentowany fakturą wystawioną na Ciebie. Miejsce zameldowania jest nieistotne.
Patrz mój pierwszy link.
Linkman M-24

#6 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 23 luty 2011 - 06:06

edit. Jednak myliłem się w powyższym stwierdzeniu. W najnowszym opisie do PIT-a O jest informacja o miejscu zamieszkania.

Dodaj obrazek
Linkman M-24

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1