|
Forum "Ekspert AVG odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów antywirusowych firmy AVG, samych wirusów, produktów firmy itp. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie samego programu jak i wszelkiego rodzaju robaków i wirusów. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Uwaga! Wszelkie prośby o sprawdzenie loga prosimy publikować w dziale: Bezpieczeństwo komputera i sieci. Jeśli zostaną zamieszczone tutaj, to będą usuwane.
Ekspert z AVG będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szanse ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.
Darmowy antywirus jakiego używasz i dlaczego?
Oceń temat:

-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 28 luty 2010 - 22:31
Brak prywatności? Przecież nikt nie przetrzepuje i nie wysyła plików poza Twój komputer. A szybkie łącze? Hmmm...czytałem, że Panda wysyła o podejrzanym pliku informację zajmującą kilka KB do serwerów zewnętrznych. To raczej nie obciąża łącza za bardzo
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
Napisany 28 luty 2010 - 23:45
Co do braku prywatności. Trza być głupcem aby nie zbierać przynajmniej statystyk odnośnie użytkowników.
Co do łącza, wybór obciążenie duże małe czy zerowe? Nawet jeżeli jest małe to wole zerowe. Analogicznie obciążenie CPU i RAM.
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 22 marzec 2010 - 08:17
Avast wykrywał mi kiedyś wirusy w plikach tymczasowych programów P2P. A na stronach +18 wirusy to już na prawdę rzadkość, bo są blokowane już podczas indeksowania przez wyszukiwarki. ale niech mi ktoś zacznie spanować na temat F-secure. 7 połączeń z localhostem po poleceniu netstat, problemy z grami on-lain(Metin2) i radiem internetowym(open FM), przeciążone łącze, grzebanie w plikach użytkownika(dla tego preferowany jest przez producenta dla firm). Co więcej? Napisze po zakończeniu testów.
-
Grupa:
Ekspert
-
-
-
-
Napisany 22 marzec 2010 - 16:15
Co ma localhost do rzeczy bo w żaden sposób nie rozumiem do czego zmierzasz. Jak chcesz uzależnić pracę antywirusa od tego co się dzieje w localhost czyli lokalnym komputerze?
Popatrz:
Czyli co AVG też jest be bo mam połączenia z localhost - 127.0.0.1 - o czymś piszesz ale nie masz niestety pojęcia na co zwróciłeś uwagę.
Metin2 to jedno wielkie nieporozumienie - dla tej gry tak samo jak dla Tibii powstało tyle exploitów, keylogerów i innych bonusów, że to aż niewiarygodne. Te dwie gry są największą przyczyną niezwykłej aktywności PSW.OnlineGames.Trojan w ciągu ostatnich miesięcy.
Opowiedz mi o tym przeciążonym łączu bo jestem ciekaw jak to zbadałeś.
Co to jest grzebanie w plikach użytkownika? Otwiera Ci dokumenty i dopisuje śmieszne historie czy może wysyła te pliki do sąsiada?
Nie bronię teraz F-Secure ani żadnego z konkurencyjnych rozwiązań AV - ukazuję Ci jakich głupot nawypisywałeś, a takimi pustymi opiniami jest upstrzone mnóstwo for internetowych - ludzie to potem powielają, a w rezultacie nie mają pojęcia o czym mówią.
W kolejnym poście zaserwuj garść konkretów inaczej Twoja opinia pozostanie dla mnie śmieszną i dziecinną. Żebym gołosłownym nie był to zobacz jak ja pisałem test:
http://www.benchmark..._Free-2350.html
To wyrażenie opinii o aplikacji konkurencji zaopatrzone w KONKRETY i DANE czego u Ciebie po prostu brak.
Ten post był edytowany przez Alutka dnia: 22 marzec 2010 - 16:46
Powód edycji: złe cytowanie - Alutka
Pracuję w Dziale Pomocy Technicznej dystrybutora AVG - www.avg.pl
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 27 marzec 2010 - 08:47
By dojść do wniosków, do jakich ja doszedłem, wystarczy zainstalować F-secure i po prostu przetestować. Piszę głupoty o prywatności danych? Proszę się zapoznać z polityką prywatnością choćby Microsoftu, oraz firm tworzących oprogramowanie antywirusowe(najczęściej jest w umowie licencyjnej). W niektórych pakietach bezpieczeństwa można jednak tą funkcję zablokować już na etapie instalacji. W pewnych przypadkach konieczne jest przesłanie podejrzanego przez antywirus na serwer jego producenta w celu dalszej ekspertyzy. Z drugiej strony można ustalić jakie informacje zawierają pakiety danych używane w komunikacji internetowej. Są programy do ich przechwytywania, zapisania w formacie tekstowym i dekryptażu, a nawet tworzenia(używane często przez hakerów). Komunikacja internetowa polega na zapytaniach i odpowiedziach, i spowolnienie jej przebiegu w wyniku działania skanera antywirusowego po stronie klienta może ją zakłócić i wydłużyć, co powoduje zwielokrotnienie zapytań i odpowiedzi na łączu klient-serwer. W przypadku F-secure takie zakłócenia występują przy jednoczesnym uruchomieniu radia internetowego i gry Metin II. Pisze Pan o dużej liczbie zagrożeń ze strony gier on-line, tylko dlaczego Kasperski Internet Security nie informował mnie o ich obecności(był skonfigurowany do informowania użytkowników o zagrożeniach), po za trzema próbami włamania? A może Pańska wiedza informatyczna jest taka jak studentów na zjeździe forum idg.pl trzy lata temu, gdy omawiałem włamanie z interii, studenci nie wiedzieli o czym mówię? Jeśli w swoich tekstach użyję terminologii technicznej, kto je zrozumie? Kiedy uruchomić skaner sieciowy Windump podczas korzystania z gry Metin II, to to, co zobaczyłem w logach nazwałem po prostu "małpim cyrkiem"-duża ilość zapytań internetowych w kierunku mojego komputera. Jedynie ZoneAlarm i Kasperski przy odpowiedniej konfiguracji uporali z problemem nadmiernej liczby połączeń związanych z tą grą. A co do F-secure i strumieni danych audio z radia internetowego, ten problem był w tym pakiecie bezpieczeństwa dwa lata temu, i mimo pewnego postępu nie udało się go producentowi rozwiązać. a teraz proszęmnie wdeptać w ziemię i zmieszać z błotem jako typowego lamera, i patrzeć jak sprzedaż AFG rośnie.
-
Grupa:
Ekspert
-
-
-
-
Napisany 02 kwiecień 2010 - 13:42
Nikogo nie będę mieszał z błotem - od końca pozwolę sobie zacząć.
Co do zrzutów pakietów to wiem doskonale o czym mówisz. Wiem jak działa aircrack, airdump, tcpdump. Wiem do czego służy BackTrack.
Nie wiem czy operuje kolega niezbyt fachową terminologią czy nie bardzo się rozumiemy. Proszę zainteresować się szerzej aktywnością np. PSW.OnlineGames i jemu podobnych wirusów w ostatnich miesiącach.
Nie rozumiem też tego zdania:
Cytuj Pisze Pan o dużej liczbie zagrożeń ze strony gier on-line, tylko dlaczego Kasperski Internet Security nie informował mnie o ich obecności(był skonfigurowany do informowania użytkowników o zagrożeniach), po za trzema próbami włamania?
To nie było zagrożeń ale były włamania? Przepraszam gdzie tu sens jest w tym zdaniu? Sam podałeś przecież dowód na to, że są zagrożenia ze strony gier online jak np. próby włamań.
O i kolejny dowód:
Cytuj Kiedy uruchomić skaner sieciowy Windump podczas korzystania z gry Metin II, to to, co zobaczyłem w logach nazwałem po prostu "małpim cyrkiem"-duża ilość zapytań internetowych w kierunku mojego komputera.
Zapytania w kierunku komputera jednak nie ma określenia z jakich adresów - czy to z serwerów gry zapytania były czy jaka specyfika tego ruchu?
Możemy kontynuować rozmowę jednak bez ubrania jej w konkrety będziemy prawić o niczym.
Pracuję w Dziale Pomocy Technicznej dystrybutora AVG - www.avg.pl
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 02 kwiecień 2010 - 19:21
Gdyby zagrożenie było ze strony szkodliwego oprogramowania duże, powinienem być informowany średnio co 10 minut o próbie włamania blokowanej przez pakiet bezpieczeństwa. Ten "małpi cyrk" w logach był związany z zapytaniami związanymi z grą z różnych komputerów graczy na portach powyżej 4000, i usług działających na portach gry po stronie mojego komputera. Po wyłączeniu procesu MetinII.bin liczba zapytań spadła. Po zablokowaniu gry MetinII w Kasperski Internet Sekurity, trafiały co najwyżej zapytania najczęściej od klientów sieci p2p. Zagrożenia z grami on-line dotyczą przede wszystkim źle zabezpieczonych komputerów i linków do zainfekowanych stron WWW rozpowszechnianych wśród użytkowników gry. A włamanie miałbym wtedy, gdy ktoś by dostał się do danych znajdujących się na komputerze. Ostatnio miałem owszem włamanie, ale na Ubuntu, prawdopodobnie za pomocą luki w Operze. Co do definicji localhostu, definicję znalazłem na Wikipedii, ale trzy lata temu w sieci nie znalazłem na ten temat żadnej informacji w języku Polskim(prawdopodobnie źle szukałem), ale moje przypuszczenia były trafne co do funkcji.
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 02 kwiecień 2010 - 19:37
Dobra zmieniając nieco temat zapytam co polecicie innego niz mam teraz. Aktualnie mam MS Essential i jakos niezbyt czuje sie bezpiecznie ;p Tzn takie mam przeczucie. Chociaz w tescie AV Comparatives wypadł nie az tak zle. Wiec?
Toshiba NB520
Windows 7 Home Premium
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 06 kwiecień 2010 - 14:16
Stawiam na Kasperski Internet Security. Antywirus tej firmy też jest dobry, nie miałem problemów. A co do AVG, udało się coś zmienić, by zmniejszyć jego zapotrzebowanie na korzystanie z pliku wymiany na 32-bitowy Windows XP SP3?
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
Napisany 06 kwiecień 2010 - 14:28
Teraz jadę na najnowszym Nortonie. Licencja 3 - miesięczna ,a koszt 6,50 zł. Ochrona bardzo solidna , bo ma tez firewalla
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 19 kwiecień 2010 - 14:50
Norton360 wersja trial uległ kompromitacji(Metin2 + Avalon), co świadczy iż nie jest wskazany do ochrony komputera przy ryzykownych zachowaniach w sieci. Pierwszy raz się zdarzyło mi, iż natrafiłem na tyle dobrego zawodnika, iż przejął kontrolę nad moim komputerem, ale z plików nic nie zginęło. Ale na szczęście mam zmienne IP. Mógł zostawić "tylnie drzwi", i dlatego zrobię format, jak znajdę czas. Z resztą na Windowsie Home SP3 nie przetwarzam prawdziwych swoich danych osobowych-od tego mam Ubuntu, Bo Windows służy mi tylko do rozrywki.

- Adept
-
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
Napisany 15 lipiec 2010 - 12:54
Czyli co, Nortona nie polecacie? będzie mi się kończyc licencja i myslę czy zmieniec go czy nie? Podobno gdata jest niezawodnym antywirem- to prawda?
Prześlij ten temat: