Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: D-Link DI-524 i Vectra - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert D-Link odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania pomocy na temat technologii sieciowych, sieci bezprzewodowych i cyfrowego domu. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie budowy sieci i problemów z nimi związanych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Ekspert D-Link będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szansę ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

D-Link DI-524 i Vectra Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bloodsong Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 24 lipiec 2010 - 17:00

Witam

Mam problem ze skonfigurowaniem routera D-Link DI-524.
Moim dostawcą Internetu jest Vectra, posiadam modem THOMPSON TCM420 i nie mogę poprawnie skonfigurować routera.

Po podłączeniu kabla do portu WAN w routerze i modemu, drugiego kabla do gniazda nr 1 w routerze i komputera nie chce działać strona konfiguracyjna http://192.168.0.1 , dioda gniazda nr 1 się nie świeci.

Po wpisaniu adresów w konfiguracji TCP/IP w modemie strona ta dalej nie działa i nie mam połączenia internetowego w komputerze.

Próbowałem zamienić kable tak, że kabel z portu WAN podłączony był do komputera, a kabel z gniazda nr 1 do modemu, działa wtedy strona konfiguracyjna, lecz nie ma połączenia z internetem w komputerze.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   d-link Ikona

• Ekspert D-Link
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 27 lipiec 2010 - 12:23

Urządzenie powinno pracować w następującej konfiguracji:

Modem operatora -- (port WAN) DI-524 (port LAN) -- PC.

Po takim podłączeniu diody WAN i LAN powinny się świecić. Sprawdź jaki adres IP zostaje przypisany przy takiej konfiguracji na interfejsie karty sieciowej.

P.S. Upewnij się, że przewody nie są uszkodzone.
W imieniu firmy D-Link pomocy udzielił Inżynier Wsparcia Technicznego z krakowskiej firmy FixIT S.A.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bloodsong Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 23 sierpień 2010 - 15:25

A więc znalazłem przyczyne, okazało się, że moja karta sieciowa padła i musiałem kupić nową.Tym razem konfiguracja działa ale mam problem z prawidłowym skonfigurowaniem routera.Po podłączeniu wszystkich kabli w routerze zabrałem sie za jego konfigurowanie.

Problem polega na tym, że laptop wykrywa sieć, lecz po podłączeniu się do sieci na laptopie pojawia sie ikonka o ograniczeniu łączności i Internet w laptopie nie działa. Sklonowałem MAC, w ustawieniach karty sieciowej, do której podłączony jest router wpisałem następujące parametry:

IP: 192.168.0.4
Maska: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1

Preferowany DNS: 194.204.159.1
Alternatywny DNS: 194.204.152.34

W komputerze Internet działa bez problemu, laptop widzi sieć wifi i się z nią łączy ale Internet nie działa.Nie wiem co jest tego przyczyną.

Zauważyłem, że na zakładce DHCP na stronie konfiguracyjnej routera widnieje komunikat : DHCP disconnected...

Nie wiem, czy w ustawieniach karty sieciowej laptopa trzeba wpisywać jakieś parametry.

Pozdrawiam

#4 Użytkownik jest niedostępny   d-link Ikona

• Ekspert D-Link
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 24 sierpień 2010 - 12:21

Jeżeli masz już dostęp do sieci Internet z jednego komputera, urządzenie DI-524 skonfigurowane jest poprawnie. Podaj wersję firmware'u wgraną w sprzęcie DI-524 (zakładka STATUS). Być może w Twoim przypadku konieczne będzie dokonanie aktualizacji oprogramowania.
W imieniu firmy D-Link pomocy udzielił Inżynier Wsparcia Technicznego z krakowskiej firmy FixIT S.A.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bloodsong Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 24 sierpień 2010 - 13:13

Aktualizowałem oprogramowanie do wersji 2.07 (przed aktualizacją 2.04) ale sieć w laptopie dalej nie działała.

#6 Użytkownik jest niedostępny   d-link Ikona

• Ekspert D-Link
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 26 sierpień 2010 - 12:57

Jakie szyfrowanie masz włączone?, czy uzyskujesz dostęp do sieci Internet przy wyłączonym szyfrowaniu. Spróbuj zmienić szyfrowanie np. z WPA2 na WPA.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Bloodsong Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 26 sierpień 2010 - 14:16

Próbowałem z różnymi ustawieniami szyfrowania, a także bez żadnego szyfrowania ale nadal pojawia sie komunikat o braku dostępu do Internetu.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1