Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: czy to jest przyszłościowy biznes? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

czy to jest przyszłościowy biznes?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ciekawy222 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 25 luty 2010 - 16:43

Witam,
Nie wiem jak jest w innych bogatszych krajach niż polska, ale polacy jakoś nie mają mentalności do ochrony swoich danych. Na maksa chronią samochody, mniej domy, jeszcze mniej siebie, a już prawie wcale swoje dane. A powinno być odwrotnie - no może siebie na początku:)
Czy myślicie to jest przyszłościowy biznes???

Pozdrawiam
Gracjan

#2 Użytkownik jest niedostępny   -Kajoj- Ikona

• Pro_Noob
  • PipPipPipPipPip

Napisany 25 luty 2010 - 19:37

Z tego co wiem firmy dbaja o swoje dane, gorzej z komputerami osobistymi, chociaz coraz bardziej popularne staja sie raidy. Mysle ze pomysl przyszlosciowy.. ale za pare lat ;) Czesto jest tak, ze dopiero po utracie danych uswiadamiamy sobie jak byly wazne. Mysle ze pomysl z odzyskiwaniem danych bylby aktualnie lepszy, chociaz jest coraz wiecej firm w tym sie trudniacych.
OnBoard: CPU: Intel i5-750 Core LGA 1156 2.67 Ghz @ OC: 3.9Ghz + FAN: Scythe Mugen 2 rev. B
RAM: Patriot DDR3 2 x 2GB 1333MHz GPU: MSI HD5850 OC Edition
MOBO: MSI P55 CD53 HDD: 500GB + 160GB + 250GB
PSU: Fortron 500W BOX: Aerocool PGS Vx-9
SOUND: Logitech Z-5500 + X-Fi Xtreme Audio Creative Audio
KEYB: Logitech G15

// Notebook: MSI GE700

Things change...

Carpe Diem...

#3 Użytkownik jest niedostępny   jotgie Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 25 luty 2010 - 19:46

Nie bardzo rozumiem, na czym chciałbyś ten "biznes" robić.
Na przekonywaniu, by robili backupy? => To jedynie na kursach.
Oferowaniu wirtualnych dysków? => Raczej nierealne - potrzeba środków a sporo tego rodzaju usług już jest.
Tworzeniu programów do backupu czy odzyskiwania danych lub ochrony danych? => Nie ma szans - potrzeba środków a na rynku jest mnóstwo tego typu programów i... programików.
JA tu raczej nie widzę dużego biznesu tym bardziej, że będą to raczej rozwiązanie sprzętowe jak dzisiaj RAID i czytniki linii papilarnych czy np. w PENACH zabezpieczenie systemem hasłem.

W zasadzie pozostają jedynie kursy i szkolenia w tym temacie.
Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   joppa Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 26 luty 2010 - 15:54

Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie, ja bym nie zainwestował w ten biznes. Jak sądzę inwestycja nie jest mała, tym bardziej, że wiele firm daje to już za darmo, więc dużo trzeba by wydawać na marketing.
Poza tym: mentalność ludzi + wiele prostszych możliwości zabezpieczenia danych + obawa przed wysyłaniem na obce komputery = usługa raczej niszowa.
Można np zrobić z tego usługę dodaną, do innych świadczonych usług, ale pieniędzy raczej się na tym nie zrobi.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz Kuik Ikona

• Ekspert TotalSafe
  • Pip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 09 marzec 2010 - 12:51

Witam,
Jako przedstawiciel producenta takiego rozwiązania jestem w trudniejszej sytuacji, będę mniej obiektywny:)

Idea biznesu, który chroni ważne dane komputerowe użytkownika jest rewelacyjna. Proszę sobie najpierw wyobrazić to w dużej skali, i przepraszam za monumentalne wyjaśnienia:) kiedyś mieliśmy gospodarkę rolniczą i na adekwatnym do niej poziomie chroniliśmy ją, czyli prawie żadnym:) Później przyszedł czas na gospodarkę przemysłową, gdzie główna ochrona sprowadzała się i nadal sprowadza do ubezpieczenia majątku. Obecnie wchodzimy w gospodarkę informacyjną, w której wytworem naszej pracy jest informacja (różna, tabela excela, pismo, prezentacja, dane, zdjęcia, cokolwiek). Żeby chronić wytwór naszej pracy musimy archiwizować swoje dane!!! chyba, że ktoś wymyśli nową, lepszą metodę, ale nawet się jeszcze o tym nie mówi:) bez tego będziemy tracić efekty swojej pracy, a tego nikt nie lubi. Pomijam zupełnie sprawę konsekwencji utraty danych.

Im bardziej będziemy wchodzić w gospodarkę informacyjną, tym bardziej będzie rosła świadomość ochrony tego co tworzymy. Tym bardziej, że w przeciwieństwie do fabryki, biurowca itp. dane komputerowe są ulotne (łatwe do "zgubienia") i trudne do odzyskania. Dlatego rację ma "Kajok" pisząc, że to jest dobry biznes za kilka lat. Ale ten kto teraz zajmie odpowiednią pozycję, będzie wygrany za kilka lat:)

W skali mikro jest łatwiej o twarde dane. Według badań m.in. IDG backup online będzie jednym z najszybciej rosnących rynków bezpieczeństwa IT. Jeśli przyjmiemy roboczo, że w Polsce jest 1 mln aktywnych firm, z których każda posiada średnio 5 komputerów, których dane będzie chronić oraz przyjmiemy, że tylko 10% z nich posiądzie w pierwszym etapie świadomość ochrony tego co tworzy, to szacunkowa wartość rynku wynosi: 500.000 komputerów x 300 zł (tyle średnio rocznie kosztuje ochrona jednego komputera) = 150.000.000 zł. To zapytam w takim razie: czy to jest mało przyszłościowy biznes???

Pozdrawiam
Tomek Kuik

#6 Użytkownik jest niedostępny   joppa Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 10 marzec 2010 - 16:54

Panie Tomku,
Muszę niestety trochę polemizować, chociaż być może się mylę - to Pan przecież najlepiej zna sytuację na rynku, jako fachowiec w tej dziedzinie.
Otóż, sam pomysł na ochronę danych prywatnych czy firmowych jest bardzo dobry, założenia usługi backupu on-line są natomiast niestety błędne, ponieważ:
- wysłanie bardzo ważnych danych na obce komputery zawsze obarczone jest pewnym ryzykiem
- w przypadku awarii internetu o danych można zapomnieć
- potrzebna jest specjalna aplikacja, zatem czynności można dokonywać tylko z jednego komputera (oczywiście można zainstalować aplikację na innych komputerach, ale to utrudnienie)
- dostęp do danych jest ograniczony do osoby posiadającej aplikację na swoim komputerze, jeśli ta osoba ulegnie wypadkowi, zgubi hasło lub komputer, hmm, może być problem
- backup zajmuje sporo czasu, ponieważ zależy od łącza (transfer 10Gb może trochę trwać)
- jeśli firma backupowa upadnie, ja osobiście bardzo bałbym się o moje dane, mimo zapewnień, itp
- cena za tę usługę wcale nie jest niska

Powtórzę - według mnie ta usługa ma rację bytu, ale tylko na zasadzie usługi dodanej.

Moim zdaniem dużo lepszym backupem jest: dodatkowe dyski na własnych komputerach (serwerach) + ew. wysyłanie kopii na swój serwer wirtualny. Taki backup to praktycznie 100% pewności. Ktoś musiałby mieć wyjątkowego pecha, żeby utracić dane w tym przypadku.
Oczywiście zawsze warto dane zaszyfrować, można to z powodzeniem zrobić jednym z wielu bezpłatnych programów.

Panie Tomku, oczywiście życzę Panu powodzenia z usługą i obym się mylił:)

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1