Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Cos do raportowania ? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Cos do raportowania ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   vadal Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 02 wrzesień 2008 - 11:41

Witam,
Mam nastepujacy dylemat, jestesmy kilkunastoosobawa firma z branzy poligraficznej. Mamy dosc zroznicowane srodowisko z 3 serverami (system sprzedazy, FK, system dedykowany do produkcji) na MS SQL Server, MySQL i dbase. Potrzebujemy cos do raportowania dla naszego zarzadu (preferowany dostep zdalny) tak aby mieli staly dostem do danych najlepiej zdalny (duzo sie przemieszczaja). Czy moglibysmy liczyc na wskazowki gdzie szukac dobrych narzedzi ? Wspomne, ze budzet na ten projekt nie jest zbyt wielki a tez nie mamy informatykow ktorzy mogli by prowadzic dlugotrwale wdrozenie ... Aha zalezy mi tez na mozliwosci dystrybucji raportow w formacie PDF do uzytkownikow mailem... Z gory dziekuje i pozdrawiam !

#2 Użytkownik jest niedostępny   MHornung Ikona

• Ekspert Connect Distribution
  • Pip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 02 wrzesień 2008 - 12:00

Witam,
Na rynku informatycznym są dostępne gotowe rozwiązania do zaimplementowania w małych i średnich przedsiębiorstwach.
Przykładem może być rodzina produktów Crystal Reports, czyli Crystal Reports Server czy Business Objects Edge Series.
Są to proste w instalacji i konfiguracji produkty umożliwiające tworzenie analiz (raportów) i zarządzania nimi.
Raporty osadzane są na serwerze WWW a użytkownik końcowy dostaje się do nich przez przeglądarkę internetową.
Czyli po pierwsze nie wymaga to instalacji i konfiguracji oprogramowania na komputerze końcowym a po drugie umożliwia dostęp do raportów z dowolnego miejsca niekoniecznie z biura.
Wspomina Pan o różnych bazach - powyższe produkty bez problemu komunikują się z wymienionymi bazami i co ważne w jednym raporcie możemy stworzyć połączenie do kilku różnych silników danych.
Format PDF - użytkownicy maja dostęp do raportów przez przeglądarkę, ale są funkcje harmonogramowania, które umożliwiają wykonanie raportu w określonym dniu i godzinie a następnie wysłanie go na adres mailowy przy użyciu formatu PDF.
Co do kosztów - rozwiązanie jest relatywnie tanie. Jak już wspomniałem rozwiązanie nie jest skomplikowane, więc koszty wdrożenia powinny być akceptowalne.
Na stronie producenta można pobrać wersję demonstracyjną i sprawdzić działanie produktu w rzeczywistości. To również jest potwierdzeniem łatwości zarządzania tym produktem, skoro producent udostępnia wersję próbną.

Więcej informacji znajdzie Pan na stronie :
http://www.connectdistribution.pl/dostawcy...ss-objects.html

#3 Użytkownik jest niedostępny   vadal Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 02 wrzesień 2008 - 13:07

Zobacz postvadal, o 02-09-2008, 12:41, powiedział:

Witam,
Mam nastepujacy dylemat, jestesmy kilkunastoosobawa firma z branzy poligraficznej. Mamy dosc zroznicowane srodowisko z 3 serverami (system sprzedazy, FK, system dedykowany do produkcji) na MS SQL Server, MySQL i dbase. Potrzebujemy cos do raportowania dla naszego zarzadu (preferowany dostep zdalny) tak aby mieli staly dostem do danych najlepiej zdalny (duzo sie przemieszczaja). Czy moglibysmy liczyc na wskazowki gdzie szukac dobrych narzedzi ? Wspomne, ze budzet na ten projekt nie jest zbyt wielki a tez nie mamy informatykow ktorzy mogli by prowadzic dlugotrwale wdrozenie ... Aha zalezy mi tez na mozliwosci dystrybucji raportow w formacie PDF do uzytkownikow mailem... Z gory dziekuje i pozdrawiam !

Dodano 02-09-2008 14:07:25:

Witam, Bardzo dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie (przeprasam ale zalezy mi na czasie) czy to rozwiazanie moze byc instalowane na masznie Linux'owej ? I czy sa tam jakies narzedzia które pomoglyby na zdubowanie 'posredniej bazy danych' (taka mini-hurtownie) z ktorej mozna potem raportowac ? Przy okazji prosba o opinie czy budowanie takiej bazy posredniej jest konicz noscia czy mozna od razu raportowac z baz danych ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   MHornung Ikona

• Ekspert Connect Distribution
  • Pip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 02 wrzesień 2008 - 13:14

Tak - wymienione rozwiązania można zainstalować na platformie Linux.
Produkt Business Objects Edge Series zawiera moduł pozwalający na zbudowanie własnej hurtowni danych.
"czy budowanie takiej bazy posredniej jest konicz noscia czy mozna od razu raportowac z baz danych"
Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego jakie informacje Państwo gromadzicie i jakiego dostępu do danych oczekujecie.
Z technicznego punktu widzenia można raportować zarówno z baz produkcyjnych jak i z hurtowni danych.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1