Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: co i jak - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

co i jak

#1 Użytkownik jest niedostępny   robson2 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 14 grudzień 2009 - 22:35

witam.

mam takie pytanie: na jakiej zasadzie działa ten backup?

bo ja korzystałem z F-Secure Online Backup (który sobie bardzo chwalę :)) i skończyła mi się licencja. chce przedłużyć, ale zanim to zrobię, chcę poznać inne oferty. ;)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz Kuik Ikona

• Ekspert TotalSafe
  • Pip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 15 grudzień 2009 - 14:06

Generalna zasada działania backupu SuperSafe i f-secure jest taka sama, czyli mała aplikacja na komputerze (lub serwerze) szyfruje i kompresuje dane, a następnie bezpiecznym protokołem (SSL) wysyła do serwerowni. Trudno tutaj wymyślić coś nowego. Różnice jak to zwykle bywa tkwią w szczegółach:)

Proszę sobie odpowiedzieć na pytanie, czy ważniejsza dla Pana jest cena usługi czy bezpieczeństwo danych? Oczywiście ostateczną decyzje pozostawiam Panu, a moje propozycje to tylko sugestie:

1. średnie wykorzystanie konta wynosi około 5 Gb i w tym przypadku ceny obu usług są podobne (Supersafe jest nieco droższy), jednak nie będziemy rozprawiać o kwotach rzędu 20-30 różnicy na rok.
2. jeśli danych będzie dużo więcej, szczególnie chodzi o zdjęcia to usługa bez limitu powierzchni w f-secure staje się bardziej ciekawa cenowo. Tam kwota jest stała, w Supersafe rośnie wraz z powierzchnią.
3. Ale jak zawsze jest ale:) czyli coś za coś. Otóż Supersafe nastawia się na szczególne bezpieczeństwo składowanych danych, najlepsza w Polsce serwerownia (ta sama gdzie jest allegro czy nasza-klasa), bardzo nowoczesny sprzęt i oprogramowanie, stały serwis, a to musi kosztować. Dlatego obecnie Supersafe kieruje usługę głownie do firm, dla których bezpieczeństwo danych jest ważniejsze niż kilkadziesiąt złotych rocznie.

Mam nadzieję, że choć częściowo odpowiedziałem na Pana wątpliwości. Proszę pytać jeśli pojawią się następne, chętnie odpowiem.

Pozdrawiam
Tomasz Kuik

#3 Użytkownik jest niedostępny   Frytekpl Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 29 marzec 2010 - 19:02

Zobacz postrobson2, o 15 grudzień 2009 - 00:35, powiedział:

witam.

bo ja korzystałem z F-Secure Online Backup (który sobie bardzo chwalę :)) i skończyła mi się licencja. chce przedłużyć, ale zanim to zrobię, chcę poznać inne oferty. ;)

no ja też korzystałem z FS Backup Online ;d bardzo fajna sprawa, tylko trochę jak dla mnie za droga... wsumie nie mam nic takiego na kompie. jakby ta usługa kosztowała 50 zł to bym zapłacił ;p a tak raz kupiłem i narazie nie przedłużam ;p poczekam trochę. ale ogólnie bardzo fajny i pomocny sposób przechowywania danych ;p

#4 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz Kuik Ikona

• Ekspert TotalSafe
  • Pip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 30 marzec 2010 - 10:12

Zobacz postFrytekpl, o 29 marzec 2010 - 20:02, powiedział:

Zobacz postrobson2, o 15 grudzień 2009 - 00:35, powiedział:

witam.

no ja też korzystałem z FS Backup Online ;d bardzo fajna sprawa, tylko trochę jak dla mnie za droga... wsumie nie mam nic takiego na kompie. jakby ta usługa kosztowała 50 zł to bym zapłacił ;p a tak raz kupiłem i narazie nie przedłużam ;p poczekam trochę. ale ogólnie bardzo fajny i pomocny sposób przechowywania danych ;p

Witam,
Przypuszczam, że jest Pan użytkownikiem indywidualnym? Jeśli tak, to nie powinien Pan płacić za tą usługę, na świecie jest przyjęte, że małe konta nie dla firm są rozdawane za darmo. Tylko firmy, które wymagają dodatkowej obsługi (serwis, możliwość dalszej odsprzedaży, dodatkowe usługi, brandowanie aplikacji itp.) płacą za usługę.
Za około miesiąc, może więcej wprowadzimy taki dedykowany produkt - gratis. Wtedy zapraszam do sprawdzenia naszej oferty.

Pozdrawiam
Tomek Kuik

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1