Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: [CALC] Kopiowanie komórek a wartości 'stałe' - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert OpenOffice odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania informacji na tematy dotyczące pakietu OpenOffice. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Ekspert będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szansę ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[CALC] Kopiowanie komórek a wartości 'stałe' Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   husky83 Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 10 styczeń 2007 - 12:54

Mam pewien problem.. chyba prosty do rozwiązania, a mimo to nie znalazłem na forum...

Mam dwa arkusze - pierwszy, w którym pracuje i drugi z danymi. i w danych np w komórce Arkusz2.B2 mam cenę płyty CD. (oprócz tego także cene DVD itd..)

Ceny są pobierane przez JEŻELI(...) czyli jeżeli 'nośnik' = "cd" to cena z Arkusz2.B2, jeśli = 'DVD' to Arkusz2.B3, jeśli jeszcze jeszcze co innego to inny adres..

W skrócie - wpisuje w ark1 ilość CD, a cena CD jest pobierana z srk2.

Problem pojawia się taki, że gdy kopiuję całą komórkę (żeby wkeić ją do kolejnych) to zmiania się tak jak powinno - czyli ilość cd jest pobierana z kolejnych wierszy, ale... zmienia mi się także odwoładnie do arkusza2, czyli kolejno: Arkusz2.B3, Arkusz2.B4. Czy można w jakiś sposób zablokować automatyczną inkrementację numeru wiersza arkusza 2 ??

[mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi.. Już mam taką zdolność do komplikowania wszystkiego :P]
Tani hosting !! Od 60zł/rok za 2GB powierzchni i 28GB transferu !!
Husky 83 - Galeria zdjęć psów zaprzęgowych

Zbieram na nowy komputer. I Ontrack, żeby odzyskać dane ze starego.. :(
Konto INTELIGO: 50102055581111154175900347

#2 Użytkownik jest niedostępny   jkwins Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 20 luty 2007 - 19:45

$

#3 Użytkownik jest niedostępny   9906708 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 30 marzec 2007 - 23:52

Aby zrobić coś takiego jak Ty chcesz to trzeba zamiast "Kopiuj" użyć opcji "Wytnij". Druga możliwość to wklejanie tylko samej formuły do następnych komórek.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1