Parę dni temu kupiłem nowe głosniki - Genius SW-HF 5.1 5000. Od wielu obeznanych osób słyszałem, że to najlepsze jakościowo głośniki do ceny ok 350zł, ale niestety wiele egzemplarzy jest wadliwych. Na szczęście ja trafiłem na dobry i jestem bardzo zadowolony, a wrażenia po odsłuchu są dużo lepsze niż na konkurencyjnych modelach Creative i Logitech.
No, ale nie o tym mowa. Od razu po przyjściu do domu podłączyłem głośniki i zacząłem testować jak działają w praktyce. Wszystkie głośniki grały i grają czysto. Subwoofer, przednie, tylne głośniki, centralny i "piszczałki" grały dobrze. W grach również działały. Jednak parę minut temu uruchomiłem panel sterowania i wszedłem w opcje karty dźwiękowej. Ustawiłem, by głos był 5.1 (bo był ustawiony na zwykłe 2.1) i kliknąłem, aby zaczęło po kolei testować kanały. O dziwo grały jedynie dwa przednie głośniki - głośniki centralny i tylne wcale nie grały. I tutaj pojawia się mój problem. Co zrobić, żeby uświadczyć w grach prawdziwego dźwięku 3D? Jakieś porady? Moja karta dźwiękowa to Creative Sound Blaster Live! 24-bit. Głośniki są do niej podpięte jednym mini-jackiem, dokładnie tak jak pisało w instrukcji, wszystkie głośniki dobrze podłączone, więc od razu mogę wykluczyć wadliwość mojego modelu. Nie wiem tylko co zrobić, aby przy testowaniu grały wszystkie, a nie jak teraz, tylko 2 głośniki. Wprawdzie nadal mogę grać w tym pseudo 5.1, ale będzie to po prostu marnowanie pieniędzy, bo głośniki kupowałem właśnie po to, aby cieszyć się pięknym przestrzennym dźwiękiem. Sterowniki do karty dźwiękowej mam ściągnięte z internetu, nawet nie wiem czy są aktualne, ale niestety bardzo ciężko jest znaleźć stery do mojej karty. Mam wielką nadzieję, że ktoś mi pomoże

Zaloguj się