Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Brak dźwięku 3D na karcie Creative Sound Blaster Live! 24-bit - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Brak dźwięku 3D na karcie Creative Sound Blaster Live! 24-bit Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Marcinek665 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 03 sierpień 2008 - 23:09

Witam wszystkich serdecznie ;)

Parę dni temu kupiłem nowe głosniki - Genius SW-HF 5.1 5000. Od wielu obeznanych osób słyszałem, że to najlepsze jakościowo głośniki do ceny ok 350zł, ale niestety wiele egzemplarzy jest wadliwych. Na szczęście ja trafiłem na dobry i jestem bardzo zadowolony, a wrażenia po odsłuchu są dużo lepsze niż na konkurencyjnych modelach Creative i Logitech.

No, ale nie o tym mowa. Od razu po przyjściu do domu podłączyłem głośniki i zacząłem testować jak działają w praktyce. Wszystkie głośniki grały i grają czysto. Subwoofer, przednie, tylne głośniki, centralny i "piszczałki" grały dobrze. W grach również działały. Jednak parę minut temu uruchomiłem panel sterowania i wszedłem w opcje karty dźwiękowej. Ustawiłem, by głos był 5.1 (bo był ustawiony na zwykłe 2.1) i kliknąłem, aby zaczęło po kolei testować kanały. O dziwo grały jedynie dwa przednie głośniki - głośniki centralny i tylne wcale nie grały. I tutaj pojawia się mój problem. Co zrobić, żeby uświadczyć w grach prawdziwego dźwięku 3D? Jakieś porady? Moja karta dźwiękowa to Creative Sound Blaster Live! 24-bit. Głośniki są do niej podpięte jednym mini-jackiem, dokładnie tak jak pisało w instrukcji, wszystkie głośniki dobrze podłączone, więc od razu mogę wykluczyć wadliwość mojego modelu. Nie wiem tylko co zrobić, aby przy testowaniu grały wszystkie, a nie jak teraz, tylko 2 głośniki. Wprawdzie nadal mogę grać w tym pseudo 5.1, ale będzie to po prostu marnowanie pieniędzy, bo głośniki kupowałem właśnie po to, aby cieszyć się pięknym przestrzennym dźwiękiem. Sterowniki do karty dźwiękowej mam ściągnięte z internetu, nawet nie wiem czy są aktualne, ale niestety bardzo ciężko jest znaleźć stery do mojej karty. Mam wielką nadzieję, że ktoś mi pomoże ;) Z góry wielkie dzięki ;)
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   greg_roger Ikona

• Mam dynamicznie przydzielane IQ
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 03 sierpień 2008 - 23:28

witaj :)
tak sie zastanawiam...i myślę...jak może być dźwięk 5.1 na jednym mini-jacku ;)
mini-jack przenosi tylko dwa kanały. Musiałbyś podłączyć jeszcze dwa , aby posiadać dźwięk 6o kanałowy.

Oczywiście ustawienia kanałów zmieniałeś w programie do konfiguracji karty ?
Grzegorz Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
----------
Moja pomoc się Tobie przydała ? Wrzuć komentarz do profilu ;)
----------
Nie próbuję pomagać niezarejestrowanym użytkownikom.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Marcinek665 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 04 sierpień 2008 - 00:17

Do zestawu był dołączony tylko jeden kabel mini-jack - chinch (biały i czerwony, które potem podłączałem do suba). Od suba szły wszystkie inne głośniki. Zresztą zrobiłem wszystko dokładnie tak samo, jak było napisane w instrukcji.

Co do konfiguracji, to zmieniłem ustawienia głośników (na 5.1) w panelu sterowania>dźwięk, a później jeszcze zmieniłem to w ustawieniach karty dźwiękowej.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1