Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Nie ma obrazu - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nie ma obrazu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   --SZEJK-- Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 kwiecień 2009 - 12:05

Mam pewien problem, po formacie dysku systemowego nie mogę oglądać filmów. Jeśli na komputerze wgrane są tylko i wyłącznie sterowniki do karty graficznej bez żadnych kodeków to film odtwarza się w jakimkolwiek programie lecz bez obrazu. Gdy zainstaluje jakieś kodeki, i włączam odtwarzanie filmu on wgl się nie wczytuje a komputer się wiesza no i co za tym idzie oglądanie filmu jest niemożliwe. Po wyłączeniu programu komputer wraca do wcześniejszego stanu i wszystko działa jak należy. Czy wie ktoś może co z tym zrobić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   brzuszek60 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 09 kwiecień 2009 - 12:20

Sterowniki a kodeki to zupełnie co innego. Spróbuj usunąć wszystkie kodeki jakie zainstalowałeś. Zainstaluj jakąś paczkę z kodekami np. Cole2k albo K-Lite. Zainstalu również program do oddtwarzania filmów np. KMPlayer.
Sprawdź na innych plikach video, być może ten, który próbujesz obejrzeć jest np. uszkodzony.

#3 Użytkownik jest niedostępny   --SZEJK-- Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 09 kwiecień 2009 - 13:47

Dzięki wielkie - coś się zaczyna dziać! :) ale procedura jaka musi zajść zanim film zacznie się odtwarzać jest całkiem dziwna. Zrobiłam jak poleciłeś odinstalowałam wszystkie kodeki i zainstalowałam Cole2k(advanced), KMPlayer też jest zainstalowany, ale problem jest w tym,że gdy włącze odtwarzanie filmu program się włącza, ale nic się nie dzieje, komputer jest lekko zwieszony po kilku minutach bezowocnego czekania włączam menadżera urządzeń wtedy wyskakuje takie okienko http://img8.imagesha...ge=kmplayer.jpg gdy nacisnę jest to chyba ok, bo ma rozszerzenie (O) komputer znowu się zawiesza i nic się nie dzieje, wtedy ponownie włączam menadżera urządzeń i raptownie zaczyna lecieć film z obrazem dźwiękiem, wszystko tak jak należy. Więc teraz pytanie co zrobić aby pozbyć się tych niepotrzebnych zawieszeń komputera?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sylwek_siwY Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 09 kwiecień 2009 - 20:01

Ja jednak polecam kodeki K-little. Do darmowego pobrania ze strony: http://www.programos...codec-pack.html

Zawiera własny odtwarzacz Media Player Classic, więc nie trzeba już nic instalować.
Wg mnie najlepsza paczka do codziennego oglądania filmów.
Oczywiście najlepiej odinstalować z systemu wszelkie inne kodeki.
Wszystko, co dzieje się z dźwiekiem zanim pojawi się w głośnikach.
Debian user =)
Dodaj obrazekGG 8001666 (Nie odpowiadam w sprawach gier)
Zaglądnę tutaj może w 2012...
Kontakt wyłącznie na gg i itpc.

#5 Użytkownik jest niedostępny   --SZEJK-- Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 09 kwiecień 2009 - 21:13

Te kodeki, które polecasz już miałam i działy się podobne rzeczy. Także nadal problem jest ;/

#6 Użytkownik jest niedostępny   brzuszek60 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 10 kwiecień 2009 - 06:04

To okienko, które Ci wyskoczyło z KMPlayera informuje o tym, że główny "sterownik" odtwarzania video jest zajęty, tzn obsługiwany przez inną aplikacje. Jak klikasz OK to zgodnie z wybranym innym "sterownikiem" KMPlayer zaczyna odtwarzanie video. Rozwiązaniem problemu powinno być zatem zlokalizowanie jaka aplikacja używa/zajmuje instrukcje odtwarzania video. Wyłączenie jej lub usunięcie powinno załatwić sprawę. Jeżeli instalowałaś jakiekolwiek programy do obsługi video odinstaluj je. Jeżeli jest to świeży system i nic nie było instalowane to może wina leży w sterownikach karty graficznej... Ewentualnie je również odinstaluj, ściągnij z sieci najnowsze i spróbuj z tymi. Możesz także zwrócić uwagę na programy - dodatki - do sterowników lub innych programów, może gdzieś tam leży wina.

#7 Użytkownik jest niedostępny   --SZEJK-- Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 10 kwiecień 2009 - 17:29

"aplikacja używa/zajmuje instrukcje odtwarzania video" a co to tak właściwie znaczy i jak to usunąć? W tej chwili zainstalowane mam tylko kodeki te z cole2k + kmplayer i tylko on zawiera tzw dodatki w postaci jakichś kodeków właśnie od tego programu, poza tym nie mam nic takiego z dodatkami.

Dodano 10-04-2009 18:29:23:

temat zamknięty, rozwiązałam problem sama :) jeśli ktoś będzie miał taki sam lub podobny, niech śmiało zgłasza się o pomoc ;)

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1