Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Backup danych firmy - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Backup danych firmy backup Z dysku sieciowego Oceń temat: -----

#1 Gośćtomek_*

• Grupa: Goście

Napisany 30 czerwiec 2011 - 13:51

Mam niewielką firmę cztery komputery podłączone + kilka urządzeń. Nie mamy serwera tylko dysk sieciowy i na nim mamy pozakładane katalogi z danymi, na których każdy z nas pracuje. Dla naszych potrzeb bardzo się to sprawdza. Mam pytanie czy może ma ktoś jakiś pomysł jak można robić backup? Zwykle rozwiązania idą w stronę dane z dysków komputerowych -> dysk sieciowy. U mnie chyba trzeba odwrotnie dysk sieciowy -> dysk komputera (komputerów) lub jeszcze jakoś inaczej. Byłbym wdzięczny za wszelkie rady!

#2 GośćMoby_dyc_*

Napisany 24 sierpień 2011 - 15:34

Witam. Wszystko zależy od tego ile masz danych /np. w MB, GB/. Bez wielkości ilości danych przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania: 1. zgrywanie danych powiedzmy raz w tygodniu na płyty CD/DVD/BLUERAY; 2. kupno drugiego dysku sieciowego i robienie kopii danych z pierwszego na w nocy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   FastLearn.pl Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 26 sierpień 2011 - 09:11

Masz sporo możliwości. Przedstawię na razie dwie, jak coś będzie potrzeba więcej to pisz - poradzimy coś. Jedna z opcji to http://www.fbackup.com/pl/ to darmowy program do archiwizacji, przeznaczony do użytku osobistego i komercyjnego. Chroni ważne dane użytkownika, automatycznie tworząc ich kopie zapasowe w folderze, który może znajdować się na urządzeniu USB/Firewire, na dysku lokalnym lub w sieci.
albo:
http://www.programos...,123backup.html
też darmowy nawet do celów komercyjnych. Oba mają duże możliwości konfiguracji, także wybierzesz sobie najlepszy dla siebie sposób, w którą stronę robić te backupy i co ile. Fajnie, ze możesz to zautomatyzować i ustawić, ze na przykład kopia robi się codziennie albo raz w tygodniu.
http://Centrum-Rozwoju.pl/
Jak korzystać z umysłu? Bezpłatne kursy połączone z zabawą. Sprawdź teraz i baw się dobrze!

#4 Gośćkopia zapasowa_*

Napisany 31 sierpień 2011 - 10:44

tu możesz sobie przeczytać coś o kopii zapasowej odzyskiwanie danych czy bezpieczna kopia zapasowa

#5 Gośćmike_*

Napisany 06 październik 2011 - 12:43

Witam, polecam iBard24. Jest on profesjonalną usługa do automatycznego tworzenia kopii zapasowych danych online. Więcej informacji znajdziesz na:
http://www.insoftcon...march24/ibard24

Zobacz postMoby_dyc, o 24 sierpień 2011 - 15:34, powiedział:

Witam. Wszystko zależy od tego ile masz danych /np. w MB, GB/. Bez wielkości ilości danych przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania: 1. zgrywanie danych powiedzmy raz w tygodniu na płyty CD/DVD/BLUERAY; 2. kupno drugiego dysku sieciowego i robienie kopii danych z pierwszego na w nocy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   HankMoody Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 11 październik 2011 - 10:22

Może jestem staroświecki, ale muszę mieć kontakt z człowiekiem przy tworzeniu kopii bezpieczeństwa danych mojej firmy. Potrzebuje, żeby mi ktoś powiedział, że wszystko jest ok i co się stanie jak się posypie mój system. Automatyczne systemy internetowe do przechowywania kopii zapasowych trochę mnie przerażają, poza tym nie są wcale takie tańsze. Firma, która mi to wykonuje nazywa się 'pc doc' i ich usługi są bardzo tanie i sprawne- łączy się z komputerami zdalnym pulpitem. trochę to skomplikowane jak na mój umysł, ale działa i chwalę sobie takie rozwiązanie.

#7 GośćRURKU_*

Napisany 17 październik 2011 - 11:10

Moja firma outsourcuje opiekę informatyczną do pc-doc i jak na razie szef jest zadowolony. Jeżeliby zatrudnić kogoś, kto potrafiłby ogarnąć te same kwestie w takim samym tempie, to firma poniosłaby przynajmniej 10x większe koszty.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Schampoo Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 18 październik 2011 - 13:04

Outourcing danych to głównie praca na odległość. Dobrze mieć człowieka który zna się na rzeczy i potrafi zabezpieczyć dane na serwerze zewnętrznym, bezpiecznie je tam przenieść i w razie awarii zaimportować ją spowrotem

#9 GośćHusband_*

Napisany 20 październik 2011 - 14:08

Rozumiem, że firma o której piszecie zajumje się tymi właśnie kwestiami: backupem, opieką, przechowywaniem, przywracaniem?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Schampoo Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 24 październik 2011 - 14:31

W zasadzie PC DOC zajmuje się całkowitą obsługą IT, więc jest to dobre rozwiązanie do małych firm, szczególnie w mniejszych miejscowościach, gdzie dojechać jest ciężko.

#11 GośćLolo_*

Napisany 30 październik 2011 - 19:24

Kiedyś trafiłem na firmę OSG z Warszawy. Mieli promocję 3 miesiące gratis (dalej mają) na backup danych przez internet, czyli backup online. Jestem zadowolony z ich usługi. Polecam

#12 Użytkownik jest niedostępny   pawelregiec Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 29 listopad 2011 - 16:30

Również polecam iBard24 do tworzenia kopii zapasowych.

pozdrawiam,
Paweł Regiec
iComarch24 SA

#13 GośćMarek_*

Napisany 01 grudzień 2011 - 09:59

iBard24 jako jedyny umożliwia backup i archiwizację cennych plików, których źródłem są m.in. systemy do zarządzania firmą, takie jak Comarch OPTIMA, Comarch CDN XL, Comarch ALTUM (iBard24 Backup Online jest idealnym narzędziem do backupu i archiwizacji plików baz danych), czy komputery pracowników. Szczegóły możecie znależć na http://bit.ly/sFtzic i http://www.insoftcon...march24/ibard24

#14 GośćGrzegorz_*

Napisany 04 grudzień 2011 - 16:33

Jeśli chodzi o archiwizację i bezpieczeństwo firmowych danych, to warto korzystać z usług profesjonalnych firm. Proponuję spojrzeć tutaj http://www.cloud2b.p..._wirtualne.html To nowa usługa na krajowym rynku umożliwiająca przechowywanie danych na żądanie z zewnętrznymi systemami zarządzania backupem. W ramach tej usługi tworzone są zapasowe kopie wszystkich wirtualnych maszyn, a dodatkowe dyski hot-spare automatycznie zastępują te uszkodzone w razie jakichkolwiek problemów.

#15 GośćJacek Kraków_*

Napisany 06 grudzień 2011 - 10:37

http://www.vebo.pl/p...tion-PL/?id=509 - kupiliśmy zakładając firmę "dla świętego spokoju" a kilka razy program uratował nam życie. Możesz przerzucić system wraz z aplikacjami na inny sprzęt w niedługim czasie ( mieliśmy sytuację, kiedy odłączyli prąd w całej dzielnicy, cała akcja polegała na przerzuceniu systemu wraz z oprogramowaniem na dysk zewnętrzny "zanim padnie ups" i kontynuacja pracy w domu , przerzucenie systemu z aplikacjami to kilkanasscie minut, porównajcie sobie do czasu potrzebnego na zainstalowanie windowsa czy nawet ściągnięcie aplikacji, (których często człowiek nie instaluje na prywatnym komputerze)niezbędnych aby kontynuować pracę

#16 GośćGrzegorz_*

Napisany 13 grudzień 2011 - 09:38

Właśnie - wydaje mi się, że nadal sporo firm nie dba wystarczająco o zabezpieczenie swoich danych, nawet dla wspomnianego "świętego spokoju". A jak się okazuje przychodzi moment awarii i jest spory problem. Jedną z możliwości są też serwery dedykowane, w przypadku których urządzenia lokowane są w data center i to już sprawa pracujących tam ludzi i sprzętu, żeby u Was wszystko działało. W takim wypadku odłączenie prądu w dzielnicy może być uciążliwe, ale nie zagraża utratą danych, aplikacji itd.

#17 Gośćodzyskiwanie danyhc_*

Napisany 22 grudzień 2011 - 16:35

Zobacz postHankMoody, o 11 październik 2011 - 10:22, powiedział:

Może jestem staroświecki, ale muszę mieć kontakt z człowiekiem przy tworzeniu kopii bezpieczeństwa danych mojej firmy. Potrzebuje, żeby mi ktoś powiedział, że wszystko jest ok i co się stanie jak się posypie mój system. Automatyczne systemy internetowe do przechowywania kopii zapasowych trochę mnie przerażają, poza tym nie są wcale takie tańsze. Firma, która mi to wykonuje nazywa się 'pc doc' i ich usługi są bardzo tanie i sprawne- łączy się z komputerami zdalnym pulpitem. trochę to skomplikowane jak na mój umysł, ale działa i chwalę sobie takie rozwiązanie.

Jak się posypie twój system to już tylko odzyskiwanie danych cię czeka np w www.lge.com.pl lub www.alldatarecovery.pl lub innej firmie.
Lepiej żeby się nie posypał.

#18 GośćOD_*

Napisany 22 grudzień 2011 - 16:36

Jak się posypie twój system to już tylko odzyskiwanie danych cię czeka np w http://www.lge.com.pl lub http://www.alldatarecovery.pl lub innej firmie.
Lepiej żeby się nie posypał.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Daniel19 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 18 styczeń 2012 - 13:37

koniec końcem całej dyskusji, ale chyba najlepsze rozwiązanie dla 4 komputerów to nie kosztowy outsourcing, a jednak kolejny dysk sieciowy i program robiący automatyczny backup. Cóż więcej potrzeba, to tylko 4 komputery :]

#20 GośćGrzegorz_*

Napisany 20 styczeń 2012 - 21:31

Niby tak, ale to jednak firma i często w komputerach znajdują się na tyle ważne dane, że w razie awarii staje cała działalność (choć wiadomo - wiele zależy od specyfiki firmy). Poza tym fachowe usługi często nastawione na mniejszych przedsiębiorców również cenowo nie przedstawiają się źle;)

Prześlij ten temat:

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2