Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Aparat dla weekendowego alkoholika - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Aparat dla weekendowego alkoholika Co wybrać ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   komandordata Ikona

• Kierownik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 10 czerwiec 2008 - 19:55

Cześć Wam!

Mam dylemat. Chciałbym kupić nową cyfrówkę (mam już trzy:) Ostatnia, to Canon A610 z nowym oprogramowaniem CHDK – robi fotki w RAW. Chcę kupić aparat typu Ultra zoom do ok. 1000zł - o 100zł w tą czy w tą nie chodzi (w A610 brakuje mi zoom-a, a szczególnie stabilizacji. Wyjątkowo odczułem to podczas pobytu w górach – co trzecia fotka poruszona). W necie znalazłem i wybrałem następujące:

1. Panasonic FZ8 (piękne wykonanie, ładnie, poważnie wygląda obiektyw, ale stary – na rynku od 01.2007, także nie na paluszki, a akumulator dedykowany).
2. Kodak 1012 IS (ładny, ale nie ma w necie jeszcze opinii o nim, brak RAW, dopiero od maja 2008 na rynku. Nawet M1 jeszcze go nie ma:)
3. Fuji S8000fd (ładny, ale brak RAW).
4. Fuji S1000fd (ładny, ale brak RAW i stabilizacji optycznej).
5. Canon SX100 IS (wygląda jak aparacik za 300zł).
6. Fuji S9600 (poważnie wygląda, ładne, solidne wykonanie, ale brak optycznej stabilizacji matrycy).
7. Sony DSC-H10 (brak RAW, pięknie wykonany, ale na akumulator, a nie paluszki AA. Podoba mi się;)
8. Olympus 560-UZ – nie podobał mi się w sklepie (bardzo skromne wykonanie i na słabe, wolne pamięci xD).
9. Kodak Z812 IS – nieco starszy jak powyższy 1012.

Najbardziej podoba mi się Fuji 9600 –wygląda jak lustrzanka i ma gorącą stopkę, a ja mam lampę pod gorącą stopkę z lustrzanki analogowej) i nowy Kodak1012 IS, ale Fuji nie ma stabilizacji matrycy :( Kodak znowu ma najwięcej funkcji ze wszystkich nowych aparatów jakie znam (chyba nawet przesadzili z tymi funkcjami : 10MPikseli, 12x zoom optyczny, obsługa pamięci SDHC, optyczna stabilizacja, ISO do 6400, zdjęcia w formacie 3:2,16:9, 4:3, filmy HD z dźwiękiem stereo i kompresją MP4:)
Panasonic, to nieco stary aparat – wszedł na rynek w styczniu 2007.Nie lubię kupować staroci, nawet jak są dobre.
Sam już nie wiem. Kręci już mi się w głowie. Nawet chodziłem po sklepach i już powyższe oglądałem. Przeczytałem wiele recenzji . Czy w ogóle w moim przypadku jest sens kupować ponownie kompakta ?. Jak byłem w górach kolega, który ma lustrzankę Olympusa E-510 mówił, że moje fotki w RAW są czasami lepsze niż jego w JPEG;) Czy jest więc sens kupowania Ultra zooma czy dozbierać do niskobudżetowej lustrzanki z dwoma obiektywami ( wide i tele). Czy powyższe kompakty będą robić dużo lepsze fotki od A610 ? Mój ma 5 Mpikseli, ale matrycę 1/1:8, a teraz robią malutkie matryce 1/2:5 (za wyjątkiem tego Fuji S9600- 1/1:6) i pakują z 10 a nawet 12 MPikseli ;) Czyżby komercja ?

Co byście wybrali z powyższych 9 aparatów?.

Pozdrowienia

PS. Zapis w RAW nie jest dla mnie najważniejszy. Najważniejsze, aby aparat robił dobre zdjęcia. Może nawet nie mieć manuala, ponieważ zazwyczaj na imprezach jestem wstawiony -stąd też konieczność dobrej stabilizacji :) i nie mam czasu bawić się w ręczne ustawienia (aparat musi mieć więc dobre AUTO)!!!. To ma być taki aparat dla weekendowego alkoholika ;))) Lustrzanki trochę więc się boję kupić, bo gdzieś pijany ją zostawię lub mi ją zabiorą. Chyba dla mnie lepiej coś mniejszego - ale chcę z dużym zoomem !(w kieszeń włożyć – ten Sony malutki jak na Ultrazoom). Może znacie jakieś inne z dobrą stabilizacją i dużym zoomem –co najmniej 10x.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Lukas8 Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 czerwiec 2008 - 20:43

Kolekcjonujesz aparaty? :) Skoro zależy Ci na dobrym auto to najlepszy będzie kompakt. A co do aparatów, które wymieniłeś to na Twoim miejscu wybrałbym Canona.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   Maverrick81 Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 11 czerwiec 2008 - 11:39

ja na Twoim miejscu brałbym Canon PowerShot S5 IS
lub zwiększył budżet dla świetnego Canon PowerShot G9

#4 Użytkownik jest niedostępny   komandordata Ikona

• Kierownik
  • PipPipPipPip

Napisany 11 czerwiec 2008 - 19:50

Witam!

Dziękuję za porady. Ostatecznie postanowiłem, że kupię aparat kompaktowy typu ultrazoom ze stabilizacją optyczną. Z powyższych pozostawiłem do wyboru: Kodaka 1012 IS, Olympusa 560UZ (choć nie podoba mi sie jego design, ale opinie ma dobre) oraz dodałem polecanego przez Kolegę Canona S5 IS i to właśnie chyba jego wybiorę. Dowiedziałem się, że napisano już dla niego oprogramowanie CHDK, które dodaje m.in. zapis w RAW :) Poza tym ma gorącą stopkę ! a ja mam już lampę na gorącą stopkę, akumulatorki AA i ładowarkę oraz pamięć SD Kingston Elite Pro - z mojego starego A610. Poniosę więc tylko koszt zakupu samego aparatu (ewentualnie jeszcze co najwyżej etui).

Pozdrowienia

#5 Użytkownik jest niedostępny   jrc Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 14 czerwiec 2008 - 09:30

maly, z duzym zoomem i dobrym auto (bo manuala nie ma) - Lumix TZ

BTW. Tekst o starociach jest jednym z zabawniejszych jakie czytalem... Zobacz jakie opinie (i ceny!) ma dzis Sony R1, aparat z 2005 roku. No ale pewnie ostatnio nastapil jakis przelom w optyce ktory zrewolucjonizowal fotografie a wiecej mpx to zawsze lepsze zdjecia ;)
Dodaj obrazek
aparaty Panasonic LUMIX - forum użytkowników

#6 Użytkownik jest niedostępny   kptYossarian Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 14 czerwiec 2008 - 09:33

jrc, jesteś pewien, że większa ilość mpx to zawsze lepsze zdjęcia ?
Przy tej samej wielkości matrycy ?
Nie pojawiają się przypadkiem szumy ?
Grupa FIDG na digart.pl | www.nickname.digart.pl | zanim kupisz lustro
Jak stworzyć fotografię artystyczną

Wiem nareszcie czym chciałbym być, kiedy dorosnę. Kiedy dorosnę chciałbym być małym chłopcem.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1