Mam dylemat. Chciałbym kupić nową cyfrówkę (mam już trzy:) Ostatnia, to Canon A610 z nowym oprogramowaniem CHDK – robi fotki w RAW. Chcę kupić aparat typu Ultra zoom do ok. 1000zł - o 100zł w tą czy w tą nie chodzi (w A610 brakuje mi zoom-a, a szczególnie stabilizacji. Wyjątkowo odczułem to podczas pobytu w górach – co trzecia fotka poruszona). W necie znalazłem i wybrałem następujące:
1. Panasonic FZ8 (piękne wykonanie, ładnie, poważnie wygląda obiektyw, ale stary – na rynku od 01.2007, także nie na paluszki, a akumulator dedykowany).
2. Kodak 1012 IS (ładny, ale nie ma w necie jeszcze opinii o nim, brak RAW, dopiero od maja 2008 na rynku. Nawet M1 jeszcze go nie ma:)
3. Fuji S8000fd (ładny, ale brak RAW).
4. Fuji S1000fd (ładny, ale brak RAW i stabilizacji optycznej).
5. Canon SX100 IS (wygląda jak aparacik za 300zł).
6. Fuji S9600 (poważnie wygląda, ładne, solidne wykonanie, ale brak optycznej stabilizacji matrycy).
7. Sony DSC-H10 (brak RAW, pięknie wykonany, ale na akumulator, a nie paluszki AA. Podoba mi się
8. Olympus 560-UZ – nie podobał mi się w sklepie (bardzo skromne wykonanie i na słabe, wolne pamięci xD).
9. Kodak Z812 IS – nieco starszy jak powyższy 1012.
Najbardziej podoba mi się Fuji 9600 –wygląda jak lustrzanka i ma gorącą stopkę, a ja mam lampę pod gorącą stopkę z lustrzanki analogowej) i nowy Kodak1012 IS, ale Fuji nie ma stabilizacji matrycy
Panasonic, to nieco stary aparat – wszedł na rynek w styczniu 2007.Nie lubię kupować staroci, nawet jak są dobre.
Sam już nie wiem. Kręci już mi się w głowie. Nawet chodziłem po sklepach i już powyższe oglądałem. Przeczytałem wiele recenzji . Czy w ogóle w moim przypadku jest sens kupować ponownie kompakta ?. Jak byłem w górach kolega, który ma lustrzankę Olympusa E-510 mówił, że moje fotki w RAW są czasami lepsze niż jego w JPEG;) Czy jest więc sens kupowania Ultra zooma czy dozbierać do niskobudżetowej lustrzanki z dwoma obiektywami ( wide i tele). Czy powyższe kompakty będą robić dużo lepsze fotki od A610 ? Mój ma 5 Mpikseli, ale matrycę 1/1:8, a teraz robią malutkie matryce 1/2:5 (za wyjątkiem tego Fuji S9600- 1/1:6) i pakują z 10 a nawet 12 MPikseli
Co byście wybrali z powyższych 9 aparatów?.
Pozdrowienia
PS. Zapis w RAW nie jest dla mnie najważniejszy. Najważniejsze, aby aparat robił dobre zdjęcia. Może nawet nie mieć manuala, ponieważ zazwyczaj na imprezach jestem wstawiony -stąd też konieczność dobrej stabilizacji

Zaloguj się