Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: 1Ti (technik informatyk) czego zacząć się uczyć w wakacje? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1Ti (technik informatyk) czego zacząć się uczyć w wakacje? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   lukashek1133 Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 01 lipiec 2008 - 17:47

Mam pytanie całkowicie zwiazane z tytulem watku ponieważ dostałem sie do technikum informatycznego 4-letniego i pójdę teraz do 1 klasy chciałbym troszeczke oswoić sie z materiałem jaki będziemy przerabiać. Chciałbym wiedzieć od was czego bedziemy sie uczyć na 1 roku i co warto wiedziec jak macie jakies stronki z ktorych mozna czegos sie pouczyc to bardzo prosze o podanie.

Dodano 01-07-2008 18:47:56:

no to jak?

#2 Użytkownik jest niedostępny   bodarko Ikona

• Manager
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 01 lipiec 2008 - 17:54

Najlepiej zapytaj kolegów, którzy właśnie przeszli do klasy II Twojego Technikum ;)
Płyta główna: Gigabyte GA-EX38-DS5 // Procesor: INTEL Q9300 // Pamięć RAM: PDP PATRIOT 2 X 2048 MB 800 MHZ CL4 Dual Channel // Wentyl: NOCTUA NU12P//Karta graf.: NVIDIA GIGABYTE 8600 GTS SILENT PIPE III // Dysk Twardy: 1 x SEAGATE ST3250310AS (250 GB, 7200 RPM, SATAII) + 1 x MAXTOR STM3320820AS (320 GB, 7200 RPM, SATAII )//Napęd:TSSTcorp CD/DVDW SH-S183L SATA //Zasilacz: Corsair CMPSU-520HXEU 520W// Monitor: LCD 21,5" panorama SAMSUNG SN2233 // Internet: DSL 4000//Tuner TV: AVERTV Super 007 // Obudowa: Sunbeam Silent Twister IC-SS-BK // Kamera: Logitech Quickcam Express // Drukarka: HP 7260 Photosmart // System: Win XP JG x64 SP2 + WINDOWS 7 x64// Laptop: ASUS 17" x1 + ASUS 15,6" x1

#3 Użytkownik jest niedostępny   renegat9999 Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip

Napisany 01 lipiec 2008 - 18:13

Nie wiem jak u was ale u nas na pierwszym roku są same pierdoły ( też idę od września do Technikum Informatycznego ) dopiero od drugiej klasy zaczyna się programowanie itp. Jeśli umniesz w stopniu średnim posługiwać się komputerem to nie musisz się niczego uczyć xD

P.s Poszukaj podstawy programowej do przedmiotów zawodowych jakie będziesz miał w 1 klasie
Athlon64 3000 Venice
Radeon 9550 128128
DDR 512
Główna GA-K8NSC-939DZWGLANSAT

#4 Użytkownik jest niedostępny   A_D_R_I_A_N Ikona

• *&*()#)@*!+#*#!
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 01 lipiec 2008 - 18:57

Mozesz zaczac od zapoznania sie z Pascalem, przeliczanie binarne na dziesiętne (i odwrotnie), i ewentualnie obczaic sie z HTML. Chodz nie wiem dokladnie ktore z tych beda na pierwszym roku :P

#5 Użytkownik jest niedostępny   kptYossarian Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 01 lipiec 2008 - 19:28

A mi się wydaje, że jak się chce być informatykiem, to takie podstawy powinno się mieć w małym palcu i bez technikum :rolleyes:
Grupa FIDG na digart.pl | www.nickname.digart.pl | zanim kupisz lustro
Jak stworzyć fotografię artystyczną

Wiem nareszcie czym chciałbym być, kiedy dorosnę. Kiedy dorosnę chciałbym być małym chłopcem.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Theron Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 01 lipiec 2008 - 20:06

Pierwsza klasa to podstawy Worda, Excela, Pascala. Druga to Delphi, w kolejnych klasach C++, Java.
Jeżeli chcesz się przygotować na wakacjach polecam rozeznanie w tym co to są schematy blokowe, podstawy programowania w języku Pascal włącznie z trybem graficznym i na operacjach na plikach tekstowych powinieneś skończyć rok. A przynajmniej taki był program w mojej szkole.

Systemy liczbowe, arytmetyka komputerowa, układy cyfrowe, zasada działania komputera, zasilanie i chłodzenie komputera.
Idąc tematycznie następnie: dyski twarde, systemy plików, edycja rejestru, 32-bit model pamięci systemu Windows, procesy, wątki.

Pomijam już fakt, co powiedział przedmówca, że do takiej szkoły powinno się iść z zamiłowania i już powinno się mieć znaczną wiedzę w tym kierunku... ;)
*Mateusz
Registered Linux User: #462802
Dodaj obrazek

#7 Użytkownik jest niedostępny   CHRISTIUS Ikona

• Katolik... chyba
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 01 lipiec 2008 - 22:13

Zobacz postkptYossarian, o 01-07-2008, 20:28, powiedział:

A mi się wydaje, że jak się chce być informatykiem, to takie podstawy powinno się mieć w małym palcu i bez technikum :rolleyes:

Wydaję mi się raczej, że informatyki nie powinno się traktować identycznie jak np. pielęgniarstwa. Do tego trzeba czuć chociaż odrobinę "pociągu". Jeśli zdecydowałeś się na ten kierunek wyłącznie ze względu na to, że spędzanie długich godzin przed monitorem to od dłuższego czasu twoje jedyne zajęcie i parę razy wymieniłeś kostkę ramu w PC to długa droga przed tobą.

Zacznij od obrania sobie celu.
Dużo grasz? to bierz się za programowanie. Zacznij od Pascala. Zorientuj się, czy jest cię to w stanie zainteresować. Osobiście zaczynałem od: http://www.pascal.eu.org/index2.htm

edit. nie doczytałem ostatniego zdania przedmówcy :blush:
Krzyś...

Dodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   aneta_2 Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip

Napisany 01 lipiec 2008 - 23:37

Nie wiem jaki u was jest poziom, ale ja jestem właśnie po 2 kl TI i prawdę mówiąc w 1 klasie nie ma nic ciekawego :P Bynajmniej u mnie tak było... żadnego programowania..nic. Jedynie podstawy: Word, Excel, Power Point, Access. Jakieś wykresiki, tabelki, formatowanie tekstu. Albo regułki dot.sprzętu wykute na pamięć.. :|
Programowanie zaczęliśmy dopiero od 2 klasy i to tylko podstawy Pascala :/ Nie wiem czy wszędzie jest taki poziom, czy tylko w mojej szkole tak jest :P Ale generalnie myślę, że nic ciężkiego w 1 klasie nie będzie :D
Płyta Główna: MSI Neo2-fr
Procek: Intel C2D 4500
Pamięci: Corsair XMS2 PC5400 2x1024MB 667MHz CL4
Dysk: Seagate Barracuda 250GB, 8MB
Zasilacz: Chieftec 400W
Grafika: Palit GF 8600 GT Sonic+ 256MB

#9 Użytkownik jest niedostępny   Theron Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 01 lipiec 2008 - 23:49

Jak to powiedział jeden z moich nauczycieli "Teraz ludzie przychodzą tu, bo chcą się nauczyć. Kiedyś ta szkoła po prostu umożliwiała im rozwijanie zainteresowań".
Poziom oczywiście jest inny w różnych szkołach, może poszczególne województwa mają inne programy nauczania. Choć wątpię, ze byłaby aż taka rozbieżność. To co napisałem w swojej poprzedniej wypowiedzi to program dla pierwszej klasy z przedmiotu "Urządzenia techniki komputerowej" i część z "Systemów operacyjnych".
Do nauki na wakacjach na początek Pascal i podstawy układów cyfrowych to moja propozycja.

Nie zapomnij, ze informatyka jest powiązana z elektroniką i będziesz przechodził również podstawy elektroniki, niektórzy mają z tym problemy. Nawet jeśli nie będziesz miał tego w szkole to jeżeli masz zamiar faktycznie bawić się z komputerami to Ci się to przyda.
*Mateusz
Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   lukashek1133 Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip

Napisany 02 lipiec 2008 - 14:34

tato jest elektrykiem więc juz co nie co czaje :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   sibkods Ikona

• 360, Power is back!
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 05 lipiec 2008 - 17:48

Programowanie zaczyna sie dopiero w drugiej klasie. Jeżeli chciałbys sie juz do tego przygotować to w trakcie roku szkolnego beda dodatkowe zajęcia dla początkujących.

P.S
Najwięcej to bedziecie przerabiac Counter-Strika

#12 Użytkownik jest niedostępny   Theron Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 05 lipiec 2008 - 21:56

Jednak nie wszędzie tak jest sibkods. To co napisałem, było tym co sam przerabiałem. Więc w niektórych szkołach programowanie zaczyna się już od pierwszej klasy.
*Mateusz
Dodaj obrazek

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1